Kampanjayhtiö: Johnson & Johnson

New Yorkin pörssissä noteeratun Johnson & Johnsonin liiketoimintahistoria juontaa juurensa 128 vuoden taakse, aina vuoteen 1886 asti. Yhtiön pörssihistoria alkoi vuonna 1944, joten piensijoittajat ovat voineet hyötyä yhtiön huimasta kasvutarinasta jo 70 vuoden ajan. Vuonna 2014 yhtiö harjoittaa liiketoimintaa jo yli 60 eri maassa, työllistäen lähes 130 000 työntekijää. Esittelen Johnsson & Johnssonin tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Vuonna 2014 Johnson & Johnson on maailman kuudenneksi suurin kuluttajatuotteita valmistava terveydenhuoltoalan yhtiö. Samalla se on maailman suurin ja hajautetuin terveydenhuoltoalan laitteita ja diagnostiikkavälineitä valmistava yhtiö. Yhtiön oman ilmoituksen mukaan se on myös maailman viidenneksi suurin biologisia aineita valmistava yhtiö ja maailman kahdeksanneksi suurin lääkeyhtiö.

Johnson & Johnson on historiansa aikana rakentanut johtavan markkina-aseman terveydenhuoltoalalla maailmanlaajuisesti. Johnson & Johnsonin liikevaihdosta 70 prosentti muodostuu tällä hetkellä tuotekategorioista, joissa yhtiö on globaalissa tarkastelussa joko markkinajohtaja tai selvä kakkonen.

Tuloskehitys

Yhtiön kasvutarina on laadultaan hämmästyttävä, sillä liiketoiminnan kertaluonteisilla erillä ja konsernirakenteen muutoksilla oikaistu nettotulos on kasvanut jo 30 vuotta putkeen katkeamatta. Tämän lisäksi Johnson & Johnson on kyennyt maksamaan omistajilleen jo 51 peräkkäisen vuoden ajan aina edellisvuotta korkeampaa osakekohtaista osinkoa.

Viimeisten 10 vuoden aikana Johnson & Johnsonin osake on kokonaistuottanut keskimäärin 9 prosenttia vuodessa. Samaan aikaan S&P 500 -vertailuindeksi on tuottanut 7,4 prosenttia vuodessa. Hyvän sijoitustuoton taustalla on luonnollisesti liiketoiminnan kasvu, joka on kiihtynyt parin viime vuoden aikana.

jnjliikevaihto

Johnson & Johnsonin liikevaihto 2009–2013 (mrd USD)

Myynnin trendinomainen kasvu on välittynyt myös osakekohtaisen tuloksen lievään kasvuun viime vuosina. Kaiken kaikkiaan Johnson & Johnsonin tuloskehitys on ollut erittäin vakaa tarkasteluajanjaksolla.

jnjeps

Johnson & Johnsonin osakekohtainen tulos 2009–2013 (USD)

Koska yhtiö on jakanut selvästi alle 100 prosenttia vuosituloksestaan osinkoina, ovat kertyneet voittovarat kasvattaneet yhtiön taseessa osakkeenomistajille korvamerkittyä osakekohtaista varallisuutta joka vuosi.

jnjbookvalue

Johnson & Johnsonin osakekohtainen tasearvo 2009–2013 (USD)

Aiemmin todetusti yhtiö on kasvattanut osakekohtaista vuosiosinkoaan jo yli puolisataa putkeen. Vuodesta 2009 yhtiön voitonjako on kasvanut osinkojen muodossa 34,2 prosenttia.

jnjdividend

Johnson & Johnsonin osakekohtainen vuosiosinko 2009–2013 (USD)

Tuoreimpia tulostietojaan Johnson & Johnson kertoi 15. huhtikuuta Q1-osavuosikatsauksessaan. Katsauksen mukaan yhtiön kuluvan vuoden ensimmäisen kvartaalin liikevaihto kasvoi 3,5 prosenttia 18,1 miljardiin dollariin ja nettotulos 35 prosenttia vuodentakaisesta, jopa 4,7 miljardiin dollariin. Yhtiön osakekohtainen tulos ilman kertaluonteisia eriä oli 1,54 dollaria, kun konsensusodotus oli Bloombergillä 1,48 dollaria.

Osavuosikatsauksensa yhteydessä Johnson & Johnson myös nosti tulosohjeistustaan kuluvalle tilikaudelle. Yhtiö uskoo nyt yltävänsä 5,80–5,90 dollarin osakekohtaiseen tulokseen ilman kertaluonteisia eriä. Aiemmin ennustehaarukka oli 5,75–5,85 dollaria. Optimistista jatkoa ajatellen on olennaista havaita, että Johnson & Johnsonin alkuvuoden 2014 liikevaihdosta neljännes kertyi uutuustuotteista, jotka yhtiö on tuonut markkinoille viimeisen viiden vuoden aikana.

Osakkeen hinnoittelu ja osingot

Johnson & Johnsonin tuloskerroin eli P/E-luku on kuluvalle tilikaudella konsensusennusteista otetulla tuloksella laskettuna 19,1. Yhtiön osakkeen kappalehinta on tällä hetkellä noin 101 dollaria, osakekohtaisen tuloksen ollessa liukuvalta 12 kuukaudelta 5,23 dollaria. Kuitenkin ensi vuodelle ennustetaan yhtiön kohdalla voimakasta tuloskasvua, jolloin P/E-luku olisi nykykurssilla ja konsensusennusteella laskien 15,8.

Vuosiosingolla 2,64 dollaria laskettuna yhtiö tuottaa osakkeensa nykyhinnalle 2,6 prosentin efektiivisen osinkotuoton. Johnson & Johnsonin viimeisten viiden vuoden keskimääräinen osinkotuotto on 3,3 prosenttia, joten osake on juuri nyt jonkin verran keskimääräistä korkeammalle arvostettu osinkotuotolla.

Toisaalta asian voi nähdä myös sijoittajien kasvaneina odotuksina yhtiön osakekohtaisen osingon kasvuvauhdin suhteen. Yli puoli vuosisataa yhtäjaksoisesti kestänyt osingonkorotusten sarja näyttää lepäävän tukevalla maaperällä, sillä Johnson & Johnson jakoi viime vuonna kestävältä näyttävät 54 prosenttia nettotuloksestaan osinkoina.

**

Lähestyvät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut tuovat piristystä ja uuden kasvuvaihteen Brasilian talouteen. Sponsoreille kisat takaavat globaalin näkyvyyden. 5.–30.5.2014 voit sijoittaa valittuihin osakkeisiin ja ETF:iin alennetuin kuluin.

>> Siirry tästä Nordnetin kampanjasivuille

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.05.2014 12:55

Kirjoitussarjan lopuksi voisit koota ko. firmat taulukkoon.

Nimetön
Nimetön
15.05.2014 17:06

Kalle: Yleisimpien tunnuslukujen osalta taulukko löytyy tämän merkinnän jälkipuoliskolta.

https://www.nordnet.fi/blogi/nordnet-on-messissa-kisahuumassa/04/05/2014/