Kampanjayhtiö: Itaú Unibanco

Itaú Unibanco on brasilialainen pankki. Se perustettiin marras­kuussa 2008 yhdistämällä Banco Itáu ja Unibanco. Vuonna 2014 suuri brasilialainen finanssijätti tarjoaa pankkipalveluita laajalle asiakaskannalle, joka koostuu sekä yksityishenkiöistä että yrityksistä. Vuonna 2014 Itaú Unibanco työllistää 96 000 työntekijää, joista noin 90 prosenttia toimii finanssikonsernin kotimarkkinoilla. Esittelen Itaú Unibancon tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Itaú Unibancolla on yli 40 miljoonaa asiakasta ja 32 900 palvelupistettä eri puolilla Brasiliaa ja sen lähialueita. Palvelupisteet jakautuvat konttoreihin, palvelukeskuksiin ja automaatteihin, jotka edustavat valtaosaa edellä mainitusta kokonaisluvusta.

Yritysasiakkaiden pankkipalvelut suoritetaan konsernin sisällä Itaú BBA -nimisessä yksikössä, jonka asiakkaina ovat miltei kaikki kolmesta tuhannesta suurimmasta yrityksestä Brasilian, Argentiinan, Chilen, Kolumbian ja Perun markkina-alueilla. Itaú BBA palvelee myös 700 institutionaalista sijoittajaa, joiden toiminta ulottuu Brasilian ohella myös Aasiaan, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Kaikki liiketoiminnot mukaan laskettuna Itaú Unibanco on markkina-asemaltaan suurin Brasiliassa, toiseksi suurin Uruguayssa, kolmanneksi suurin Paraguayssa, neljänneksi suurin Chilessä, viidenneksi suurin Kolumbiassa ja yhdenneksitoista suurin Argentiinassa. Mexicossa yhtiö toimii ainoastaan luottokorttiliiketoiminnassa. Kaiken kaikkiaan Itaú Unibancolla on jonkinasteista liiketoimintaa jopa 19 maassa Brasilian ulkopuolella – seitsemän näistä maista löytyy Latinalaisesta Amerikasta.

Itaú Unibanco harjoittaa pankkitoiminnan ohella myös vakuutusliiketoimintaa. Käytännössä yhtiön tuotteet sisältävät sekä henkeen että omaisuuteen kohdistuvia vahinkoja. Yhtiö tarjoaa myös yrityksille erilaisia palvelupaketteja. Itaú Unibancon vakuutustuotteita markkinoidaan paitsi konttoreissa, myös puhelimitse, internetissä, automaateilla ja yhteistyökumppaneiden tahoilta.

Tuloskehitys

Vuonna 2013 finanssikonsernin tulos kasvoi 15,5 prosenttia vuodesta 2012. Komissio- ja muut palkkiotuotot kasvoivat tilikauden aikana 22,1 prosenttia, mikä luo vahvan perustan tulevaisuudelle. Lainakannan kokoluokalla mitattuna Itaú Unibancon liiketoiminta kasvoi Latinalaisessa Amerikassa tilikauden aikana 33,4 prosenttia vuoteen 2012 verrattuna.

Koko tilikaudella 2013 yhtiön oman pääoman tuottoaste oli 20,9 prosenttia, ja viimeisen vuosineljänneksen aikana jopa 23,9 prosenttia. Nämä ovat erinomaisia lukemia finanssialan yhtiölle. Sijoittajan näkökulmasta on huomattava, että finanssikonsernin kannattavuus trendi on juuri nyt vahvalla nousu-uralla.

itauroe

Itaú Unibancon oman pääoman tuottoaste 2012–2013 (lähde: Itaú Unibanco IR)

Vuonna 2013 Itaú Unibancon luottosalkun laatu kohentui, ja luottotappiot laskivat 23,3 prosenttia vuodesta 2012. Yhtiön lainakanta on juuri nyt terveimmillään yhtiön koko nykymuotoisen historian aikana. Kesään 2009 verrattuna finanssikonsernin lainakannassa heikkolaatuisten erien (non-performing loans) määrä on tällä hetkellä miltei puolittunut.

Osakkeen hinnoittelu ja osingot

Laskeneet luottotappiotasot ovat johtaneet yhtiön hyvään tuloskuntoon, mutta osakkeen tulosperusteiset arvostuskertoimet eivät silti ole karanneet vielä pilviin. Toukokuun 2014 alussa yhtiön osake maksaa 16,90 dollaria kappaleelta, osakekohtaisen tulosennusteen ollessa 1,65 dollaria. Näin ollen vuoden 2014 arvioidulla tuloksella mitattuna Itaú Unibanco hinnoitellaan tarkasteluhetkellä noin 10 kertaa vuosituloksensa verran (P/E). Tasearvoonsa nähden osake hinnoitellaan parhaillaan kertoimella 2 (P/BV).

Itaú Unibancon koko osakekannan markkina-arvo on tarkasteluhetkellä hieman yli 80 miljardia dollaria, mikä on vertailun vuoksi noin 35 prosenttia Nordean vastaavaa korkeampi. Pohjoismaiseen verrokkiin nähden Itaú Unibancon selkein ero on osinko, sillä yhtiö pidättää valtaosan tuloksestaan itsellään liiketoiminnan kasvuhankkeisiin. Brasilialainen finanssikonserni jakaa tällä hetkellä vain 14 prosenttia nettotuloksestaan ulos osinkoina, mikä tuottaa 0,08 dollaria osaketta kohden vuositasolla. Se tuottaa efektiiviseksi osinkotuotoksi tarkasteluhetkellä vain 0,5 prosenttia.

Sijoittajan tulee kuitenkin huomata, että tämä ei välttämättä anna täyttä kuvaa Itaú Unibancon pitkän aikavälin osingonmaksupotentiaalista. Ja investoihan yhtiö varat toisaalta nettotulosta kasvattaviin hankkeisiin, mikä voi tukevan osinkovirran sijaan välittyä osakkeen kurssitasoon. Itaú Unibancon osakekannan markkina-arvo voikin ottaa uuden monivuotisen nousupyrähdyksen lähiaikoina, sillä yhtiön markkina-arvo on pysytellyt viimeisten kuuden vuoden aikana lähes ennallaan.

itaumarketcap

Itaú Unibancon osakekannan markkina-arvo 2002–2013 (lähde: Itaú Unibanco IR)

Vuonna 2010 Itaú Unibancon osake käväisi hetkellisesti noin 23 dollarin osakekohtaisella hintatasolla. Siihen on tänään nousumatkaa noin 40 prosenttia.

Mahdollisuudet ennätystason saavuttamiselle ovat olemassa, jos osakekurssin kehityskaari seuraa finanssikonsernin liiketoiminnan näkymiä, sillä Itaú Unibanco on linjannut vuodelle 2014 kunnianhimoiset kasvutavoitteet. Lainaportfoliolle yhtiö ennustaa 10–13 prosentin vuosikasvua suhteessa tilikauteen 2013. Palkkiotuottojen yhtiö ennakoi kasvavan tilikauden aikana jopa 12–14 prosenttia. Samalla on tarkoitus kasvattaa toiminnoissa tehokkuutta 50–175 pistettä, missä onnistuminen tukisi osakekohtaisen tuloksen kasvua vivulla, koska samaan aikaan tuotot ovat ennusteen mukaan kasvavia.

**

Lähestyvät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut tuovat piristystä ja uuden kasvuvaihteen Brasilian talouteen. Sponsoreille kisat takaavat globaalin näkyvyyden. 5.–30.5.2014 voit sijoittaa valittuihin osakkeisiin ja ETF:iin alennetuin kuluin.

>> Siirry tästä Nordnetin kampanjasivuille

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.05.2014 11:04

“Vuonna 2014 Itaú Unibanco työllistää 96 miljoonaa työntekijää” 🙂

Nimetön
Nimetön
19.05.2014 19:30

jolo: Ei sentään aivan vielä, joten korjasin tekstiin lukeman selvän pilkkuvirheen. Kiitos tarkkaavaisuudesta.