Kampanjayhtiö: Bank of America

229-vuotisella liiketoimintahistorialla varustettu, New Yorkin pörssissä noteerattu Bank of America on yksi maailman suurimmista finanssilaitoksista. Yhtiö palvelee yksityishenkilöitä ja yhtiöitä aina vastikään perustetuista pienistä kaikkein suurimpiin. Bank of American tuote- ja palvelutarjontaan sisältyvät muun muassa peruspankkipalvelut, sijoituspalvelut, varainhoito ja erilaiset riskienhallintaratkaisut. Esittelen Bank of American tässä merkinnässä yritysesittelyn tasolla. Yhtiön osake on merkinnän julkaisuhetkellä mukana Nordnetin ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikampanjassa.

Erityisesti Yhdysvalloissa Bank of American markkina-asema on erittäin vahva. Yhtiö palvelee tällä hetkellä noin 50 miljoonaa vähittäisasiakasta ja pienyhtiötä. Asiakassuhteiden luomiseksi ja ylläpitämiseksi pankilla on yli 5 000 toimipistettä ja 16 300 automaattia eri puolilla maata. Viime vuosina Bank of America on panostanut merkittävästi myös nettipankkiin, jossa sillä on 30 miljoonaa aktiivikäyttäjää ja 14 miljoonaa aktiivista mobiilikäyttäjää.

Bank of America on peruspankkipalvelujen ohella vahva myös varainhoidossa ja investointipankkitoiminnassa. Tammikuussa 2009 keskellä finanssikriisin akuuttia vaihetta Bank of America teki kasvuharppauksen omaisuudenhoidossa ostamalla Merrill Lynchin liiketoiminnot, yhdistäen ne lopulta syyskuussa 2009 omiinsa uudistetulla brändinimellä Bank of America Merrill Lynch.

Nykymuotoinen yhtiö tarjoaa asiakkailleen kansainväliset toimintamahdollisuudet, sillä pankin toiminta-alue ulottuu nykyään jo yli 40 maahan Yhdysvaltain ulkopuolella. Yhdistymisen jälkeen Bank of America nousi liikevaihdolla mitattuna maailman toiseksi suurimmaksi investointipankiksi. Tällä hetkellä yhtiön markkinaosuus on noin 7,5 prosenttia globaalisti.

Tuloskehitys

Vuonna 2013 Bank of American liikevaihdosta 34 prosenttia muodostui kuluttaja- ja yritysasiakkaille tarjottavista peruspankkipalveluista. Omaisuudenhoidosta ja inventointipankkitoiminnasta kertyi liikevaihtoon 20 prosenttia, ja globaaleista pankkipalveluista 19 prosenttia. Globaalit markkinatoiminnot kerryttivät liikevaihdosta 18 prosenttia ja kuluttajille suunnatut kiinteistösidonnaiset palvelut 9 prosenttia.

Finanssikriisi iski rajusti Bank of Americaan, ja edellä todetusti yhtiö koki myös osittaisen rakennemuutoksen yritysjärjestelyssä Merrill Lynchin kanssa alkuvuonna 2009.

bankofamericaeps

Bank of American osakekohtainen tulos 2009–2013 (USD)

Vasta viime vuonna Bank of America sai tuloskoneensa jälleen kohtuulliseen kuntoon, ja on mahdollista todeta, että yhtiöllä on edelleen reilusti parantamisen varaa liiketoimintansa kannattavuuden suhteen. Tämä voi kuitenkin olla optimistisessa skenaariossa sijoittajalle merkittävä mahdollisuus.

Finanssikriisin isku Bank of Americaan oli sen verran raju, että yhtiö on joutunut rajoittamaan osingonjakoaan viime vuosina. Tällä hetkellä yhtiö jakaa osavuosittain ainoastaan nimellistä 0,01 dollarin käteisosinkoa, joka kohottaa efektiivisen osinkovirran suhteessa pankin nykykurssiin tasolle 0,3 prosenttia.

Vuosina 2008 ja 2009 kärjistyneet ongelmat yhdysvaltalaisten suurpankkien lainakannoissa johtivat Bank of American kohdalla jälkivaikutuksineen tilanteeseen, jossa sijoittajat epäilivät vielä vuoden 2011 jälkipuoliskolle asti konkurssin ja osakkeiden nollaamisen todellista mahdollisuutta. Tämä uhka näyttää ainakin sijoittajien odotuksista väistyneen, sillä pankin osakekurssi on kohonnut kahden viime vuoden aikana jopa kolminkertaiseksi verrattuna syksyn 2011 kurssitasoihin.

Bank of American ympärillä syksyllä 2011 vallinnutta kurjaa markkinatunnelmaa kuvastaa, että suursijoittaja Warren Buffett joutui pääomittamaan pankkia 5 miljardilla dollarilla asunto- ja kiinteistöluotoissa ilmenneiden ongelmien vuoksi. Buffett teki sijoituksensa tavanomaiseen osakkeenomistajaan nähden erityisehdoin, mihin sisältyi paitsi kuuden prosentin vuotuinen takuutuotto, myös optio ostaa vuosien kuluttua 700 miljoonaa Bank of American osaketta kappalehintaan 7,14 dollaria.

Osakkeen hinnoittelu

Koko osakekannan markkina-arvolla mitattuna Bank of American hinta on tarkasteluhetkellä noin 167 miljardia dollaria. Pankin yksittäisellä osakkeella on hintaa 14,80 dollaria, joten yhtiön tuloskerroin eli P/E-luku kohoaa tasolle 16,5. Mainittakoon, että Buffettin vuonna 2011 saamilla optioilla on parhaillaan arvoa lähes 6 miljardia dollaria. Konsensusennusteiden mukaan Bank of American pitäisi kuitenkin kyetä tekemään jo vuoden kuluttua selvästi yli dollarin osakekohtaista tulosta, jolloin P/E-luku laskisi nykyhintaan nähden lähemmäs kymmentä.

Bank of American nykyhinnoittelu näyttää suorastaan halvalta, jos tarkastelun suorittaa ainoastaan P/BV-tunnusluvun kautta. Se on pankin kohdalla tällä hetkellä tasolla 0,7. Toisin sanoen yhtiön omaa pääomaa saa pörssistä 30 prosentin alennuksella suhteessa sen kirjanpitoarvoon. Osaketta kohden Bank of Americalla on tarkasteluhetkellä omaa pääomaa 20,71 dollaria.

Tähän on kuitenkin selvä syy, joka on yhtiön toistaiseksi suhteellisen heikko kannattavuus. Se ilmenee esimerkiksi noin viiden prosentin tasolla olevalla oman pääoman tuottoasteella. Vertailun vuoksi vastaava tuottoaste on Pohjoismaissa parhailla pankeilla noin 15 prosenttia. Bank of Americassa on kuitenkin merkittävää potentiaalia, jos kannattavuus kohoaa edelleen eikä yhtiön tase tuota yllätyksiä.

**

Lähestyvät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut tuovat piristystä ja uuden kasvuvaihteen Brasilian talouteen. Sponsoreille kisat takaavat globaalin näkyvyyden. 5.–30.5.2014 voit sijoittaa valittuihin osakkeisiin ja ETF:iin alennetuin kuluin.

>> Siirry tästä Nordnetin kampanjasivuille

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista kampanjan kohteena olevia yhtiöitä kirjoitushetkellä. Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta se ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
20.05.2014 12:24

Edellisen johdon toteuttama Countrywiden osto finanssikriisin syövereissä oli ehkä yksi kaikkien aikojen surkeimpia yritysostoja, ja sen jälkipyykin kustannukset ovat kohonneet kymmeniin miljardeihin dollareihin. Kun nyt kuitenkin tähän liittyvät oikeudenkäyntikulut alkavat pienentyä ja huonot lainat saadaan pikku hiljaa taseesta pois niin perusbisneksen vahva kassavirta alkaa näkyä tuloksessakin. Normaali tulos tullee olemaan 2 dollarin paikkeilla per osake. Pankilla on myös verotusta varten tappioita käytettäväksi useiden vuosien ajaksi. Bank of America on viime vuosina ollut useiden menestyneiden arvosijoittajien salkuissa, mm. Berkowitz (Fairholme funds), Pabrai (Pabrai funds), Munger (Daily Journal corporation). Mielenkiintoisen sijoitusmahdollisuuden muodostavat myös yhtiön warrantit, joilla on juoksuaikaa 2018-2019 asti. Long BAC,… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
20.05.2014 20:03

BAC on mahdollinen käänneyhtiö, mutta ei pääomariidat FEDin kanssa eivät tunnu hyviltä. Ja pankin olisi hyvä osata laskea omia rahojaan oikealla tavalla. BAC halusi palauttaa enemmän rahaa osakkeenomistajille, mutta valvoja kielsi, koska he haluavat että pankilla on enemmän omaa pääomaa mahdollisen kriisin sattuessa.
http://www.reuters.com/article/2014/04/28/us-bank-of-am-capitalresubmission-idUSBREA3R0R920140428
Näistä jättipankeista sanotaan, että ne ovat liian suuria kaatumaan. Ne taitavat olla myös liian mutkikkaita johdettavaksi. Tosin itse vakavasti funtsin ottavani pienen position siitä, koska USAn talous on kovassa vedossa josta merkkinä uudet rakennusluvat.