Kampanjaosake: Munich Re

Frankfurtin pörssissä noteerattava Munich Re tunnetaan myös saksankielisellä nimellä Münchener Rück ja englanninkielisellä täysnimellä Munich Reinsurance Company. Yhtiö on maailman toiseksi suurin jälleenvakuuttaja, jolla on yli 5000 asiakasta noin 160 eri maassa. Nimensä mukaisesti yhtiön kotipaikka sijaitsee Saksassa. Esittelen tässä merkinnässä Munich Re:n yleisellä tasolla. Yhtiön osake kuuluu merkinnän julkaisuhetkellä Nordnetin eurooppalaisten vakuutusyhtiöiden kaupankäyntikampanjaan.

Munich Re:n historia juontaa juurensa vuoteen 1880 asti. Vuonna 1906 modernein korvausmenetelmin käsitelty San Franciscon maanjäristys tarjosi yhtiölle mahdollisuuksia kasvattaa toimintaansa globaalisti. Mainittu järistys vahvisti yhtiön asemaa toimialalla myös siten, että useat kilpailijat ajautuivat katastrofin vuoksi merkittäviin maksuvaikeuksiin. 2000-luvun tunnetuin onnettomuus jossa yhtiö on ollut mukana merkittävänä vakuuttajana, on syyskuun 11. päivänä 2001 tapahtunut WTC-isku New Yorkissa.

Munich Re on ns. jälleenvakuuttaja. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että muut vakuutusyhtiöt, ns. ensivakuuttajat, siirtävät osan vakuutussopimustensa vastuista Munich Re:n vastuulle. Jälleenvakuuttaja ei kuitenkaan tule sopimusosapuoleksi alkuperäisiin vakuutussopimuksiin. Tavanomaiset vakuutusyhtiöt ottavat jälleenvakuutuksen yleensä vain sellaisille riskeille, joita ne eivät halua tai voi vakuutusmatemaattisista syistä pitää kokonaan omalla vastuullaan.

2000-luvun aikana Munich Re on arvostettu vain harvoin alle osakekohtaisen kirjanpidollisen tasearvonsa, eli alle yhden P/BV-luvun. Tämä johtuu siitä, että yhtiön liiketoimintamallin katsotaan olevan erinomaisen vakaa suhdanteiden yli. Historian valossa yhtiön normalisoiduksi arvostustasoksi voidaan katsoa noin 1,2 P/BV-luku.

Helmikuussa 2014 taseperusteinen P/BV-tunnusluku on 1,05:n tasolla, mikä on selvästi alle historiallisen keskiarvon. Munich Re on näin ollen tasearvolla mitattuna juuri nyt keskimääräistä edullisempi osake, ainakin suhteessa omaan kaupankäyntihistoriaansa 2000-luvulla. Yhtiöllä on tällä hetkellä omaa pääomaa osaketta kohden noin 145 euroa, ja osakekurssi on tasolla 153 euroa. Laskettaessa keskimääräisellä 1,20 P/BV-luvulla osakkeen hinta asettuisi noin 175 euron tasolle.

Tasepohjainen arvostaminen on Munich Re:n kohdalla mielekäs arvostuskriteeri, sillä yhtiön osakekohtainen oma pääoma on kasvanut trendinomaisesti vuosien mittaan. Esimerkiksi vuonna 2008 yhtiön taseen kirja-arvo oli 106,42 euroa osaketta kohden. Vuoden 2012 päätteeksi se oli noussut jo 152,25 euroon. Trendin suunta on erinomainen ja kasvun kulmakerroin varsin hyvä.

Vuonna 2012 Munich Re saavutti 17,98 euron osakekohtaisen tuloksen, jolla laskettuna osakkeen P/E-luku on tällä hetkellä vain 8,5. Yhtiö on saavuttanut viimeisten 5 vuoden aikana keskimäärin hieman yli 9 %:n oman pääoman tuoton, joten 145 euron osakekohtaisella kirja-arvolla laskettuna yhtiön pitäisi kyetä tekemään keskimääräisenä vuonna nykyrakenteellaan 13–14 euron osakekohtaista tulosta. Se merkitsisi noin 11 P/E-lukua, mikä on hyvin huomattavasti alle pörssin nykyhetken keskimääräisen arvostustason.

Maailman tunnetuimpiin sijoittajiin lukeutuvan Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway liittyi Munich Re:n omistajakuntaan helmikuussa 2010. Piensijoittajan näkökulmasta katsoen Buffettin luottamus yhtiöön näyttää hyvin vankalta, sillä Buffett hankki Munich Re:n osakekannasta jopa 11,2 %. Omistusosuudella Buffett kohosi välittömästi Munich Re:n suurimmaksi yksittäiseksi osakkeenomistajaksi.

Jälleenvakuutusliiketoimintansa ohella Munich Re on viimeisten 15 vuoden aikana käynnistänyt liiketoimintoja ensivakuutuksessa (nimellä ERGO) ja varainhoidossa (nimellä MEAG). Tällä hetkellä Munich Re:n vakuutuskanta sisältää mm. henkeen, terveyteen, omaisuuteen, kuljetukseen, lentämiseen, tulipaloon ja luonnononnettomuuksiin liittyviä vakuutuksia. Konsernitasolla laskettuna Munich Re:n saamat vuotuiset vakuutusmaksutulot ylittävät 50 miljardia euroa, mikä antaa perspektiiviä yhtiön markkina-aseman vahvuudesta ja liiketoiminnan absoluuttisesta kokoluokasta.

Pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta Munich Re on erinomainen sijoituskohde siksi, että yhtiön tavoitteena on kasvattaa osinkovirtaansa trendinomaisesti vuosien mittaan. Esimerkiksi viimeisten 10 vuoden aikana yhtiö ei ole laskenut osakekohtaista osinkoaan kertaakaan. Vuonna 2003 yhtiön osakekohtainen osinko oli 1,25 euroa. Viime keväänä se oli jo 7,00 euroa osaketta kohden.

mrosinko

Munich Re:n osakekohtainen osinko (EUR) 2003–2012 (lähde: Munich Re)

Viimeisimmällä osingolla laskettuna osakkeen osinkotuotto on tämän päivän kurssilla noin 4,6 %, mitä voidaan pitää osingonmaksukyvyn ennustettavuuteen ja tasaiseen kasvunäkymään viitaten hyvänä pohjatuottona. Osinkosijoittajan tulisi omistaa vuodesta toiseen juuri tällaisia yhtiöitä, mielellään järkevällä eli mahdollisimman alhaisella ostohetken arvostustasolla hankittuna. Helmikuussa 2014 Munich Re:n osake noteerataan yli 30 % alle Saksan DAX-indeksin keskimääräisen P/E-luvun.

17.2–7.3.2014 voit sijoittaa valittuihin vakuutusyhtiöihin alennetuin kuluin!

>> Siirry tästä Nordnetin kampanjasivuille

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 213 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
24.02.2014 16:44

Entäs saksalainen osinkoverotus. Mikä on sinun näkemys kolleegasi blogikirjoituksesta?
linkki: https://www.nordnet.fi/blogi/vasen-alakoukku-ulkomaisen-osinkoverotuksen-leukapieleen-tapaustutkimuksia-maailmalta/14/12/2012/

Nimetön
Nimetön
06.03.2014 19:11

Kirjoittaisitko Jukka vastauksen tuohon osinkojen verotukseen. Kuinka monimutkaista piensijoittajan näkökulmasta. Yhtiö todella kiinnostava. Samoin Hannover. Mutta verotus ja lappusota mietityttää.

Nimetön
Nimetön
09.03.2014 21:40

Sama täällä, olen odotellut vastausta tuohon verotuskysymykseen. Se on pidätellyt toistaiseksi hankkimasta näitä lappusia ja kohta tarjous loppuu…

Nimetön
Nimetön
14.03.2014 16:58

Ilmeisesti niin hankalaa/huonoa piensijoittajalle, että Nordnetin kohdalta näette parempana että jätätte asian kommentoimatta. Pitäisi avoimesti tunnustaa jos asialla on huono puoli. Jos te todella valvotte piensijoittajan intressejä…