Kampanjaosake: Hannover Re

Hannover Re tunnetaan ensiluokkaisena ja erittäin kannattavana jälleenvakuuttajana. Yhtiöllä on vahva markkina-asema ja se on yksi maailman suurimmista toimijoista alallaan. Yhtiön kotipaikka on nimen mukaisesti Saksassa. Esittelen tässä merkinnässä Hannover Re:n yleisellä tasolla. Yhtiön osake kuuluu merkinnän julkaisuhetkellä Nordnetin eurooppalaisten vakuutusyhtiöiden kaupankäyntikampanjaan.

Hannover Re:n vakuutusmaksutulosta noin 60 % muodostuu vahinkovakuuttamisesta, ja loput noin 40 % henkivakuuttamisesta. Maantieteellisesti tarkasteltuna yhtiön vahinkovakuutustoiminta on hajautettu varsin hyvin globaalisti.

hanhajat

Hannover Re:n vahinkovakuutustoimintojen hajautus (lähde: Hannover Re, 2012)

Kilpailukyvyn osoituksena Hannover Re on useilla tehokkuusmittareilla tarkasteltuna yksi maailman parhaista vakuutusyhtiöistä. Käytännössä tehokkuusvertailussa tarkastellaan vakuutusyhtiön hallinnollisia ja kiinteitä kustannuksia suhteessa vakuutustoiminnan kokoluokkaan. Hannover Re:n osalta on mahdollista havaita, että suuresta kokoluokasta huolimatta yhtiö on kyennyt pitämään kustannusrakenteensa trimmattuna.

Hannover Re on saanut useilta luottoluokittajilta AA- ja A+ -luokituksia, joten yhtiön vakavaraisuus ja maksuvalmius ovat erinomaisia, mahdollistaen liiketoiminnan pitkäjänteisen kehittämisen ja kasvattamisen. Yhtiön liiketoiminnoilla on globaaliin luonteeseen viitaten myös erittäin hyvä maantieteellinen hajautus, mikä toimii etuna riskienhallinnassa. Laaja riskipohjan ja tulovirran hajautus merkitsee osakkeenomistajan näkökulmasta yhtiölle tasaista tuloskehitystä, mikä luo pohjan vakaalle osingonmaksukyvylle.

Hannover Re on linjannut tavoitteekseen vakaan ja houkuttelevan osinkovirran. Maaliskuussa 2014 yhtiön osake maksaa 61,50 euroa kappaleelta, ja viimeksi maksettu osakekohtainen vuosiosinko on tasolla 2,60 euroa. Nykyhetkellä yhtiön efektiivinen osinkotuotto on 4,2 %, joten Hannover Re lukeutuu varsin houkutteleviin osinkoyhtiöihin, ottaen huomioon myös osakekohtaisen osingon tulevat kasvunäkymät.

Yleisellä tasolla yhtiö on linjannut tavoitteekseen maksaa 35–40 % nettotuloksestaan osinkoina osakkeenomistajille. Varsin alhaiseen jakosuhteeseen viitaten on huomionarvoista, että yhtiön nykyinen osinko vaikuttaa olevan erittäin tukevalla pohjalla. Näkemyksen voi perustaa siihen, että Hannover Re ansaitsi osakekohtaista tulosta viimeksi raportoidulta täydeltä tilikaudelta (2012) jopa 7,12 euroa. Tähän suhteutettuna osingon osuus nettotuloksesta on vain 36,5 %, joten osinkotasoa ei tarvinne laskea välittömästi, vaikka osakekohtainen tulos putoaisikin tilapäisesti. Pitkällä aikavälillä yhtiön liiketoimintamalli on osoittanut kiistattomasti kykynsä luoda osakkeenomistajille arvoa nimenomaan osinkovirran näkökulmasta tarkasteltuna.

Lisäksi on merkittävää, että Hannover Re:n P/E-luku on täyden tilikauden 2012 tulokseen nähden vain 8,3. Näin matala arvostus on poikkeuksellinen nykyisessä markkinatilanteessa, jossa usean laatuyhtiön hinnoittelu on kohonnut jo viisi vuotta yhtäjaksoisesti. Markkinat eivät vuoden 2014 alussa hinnoittele Hannover Re:lle juurikaan osakekohtaisen tuloksen kasvua, joten yhtiöllä on mahdollisuus tarjota edelleen myönteisiä yllätyksiä sijoittajille.

Yleisellä tasolla pitkäjänteisen osakkeenomistajan varallisuuden kasvu määräytyy karkeasti sijoitushetken osakekohtaisesta omasta pääomasta ja sen tulevasta kasvuprosentista. Tästä perspektiivistä on mainittava, että vielä viisi vuotta sitten, vuonna 2008 Hannover Re:n osakekohtainen oma pääoma oli vain 23,47 euroa.

Vuoden 2012 loppuun mennessä se oli kasvanut jo 50,22 euroon osaketta kohden, vaikka yhtiö on samanaikaisesti maksanut trendinomaisesti kasvavaa osinkovirtaa. Kyse on siis todellisesta laatuyhtiöstä, joka kasvattaa määrätietoisesti osakkeenomistajilleen kuuluvaa varallisuutta. Omalle pääomalleen yhtiö on saavuttanut tuottoa suhdannesyklin yli noin 13 %, joten osakkeen nykyinen noin 1,2:n tasolla oleva P/BV-luku vaikuttaa alhaiselta arvostuskertoimelta suhteessa yhtiön keskimääräiseen, jo todistettuun suorituskykyyn.

Vuonna 1995 Hannover Re maksoi osaketta kohden 0,53 euroa osinkoa. Vuoteen 2000 mennessä osinkovirta oli kohonnut 0,97 euroon per osake. Vuonna 2006 osinkotaso oli jo 1,60 euroa osaketta kohden, ja viime keväänä se oli jopa 2,60 euroa per osake. Osinkovirran kasvun perässä on hilautunut ylös myös yhtiön osakekurssi, joten pitkäjänteiset sijoittajat ovat saaneet mittavan sijoitustuoton kahdesta eri lähteestä, sekä osinkovirrasta että kurssinoususta.

Kaiken kaikkiaan Hannover Re on hyvin johdettu yhtiö, mikä näkyy esimerkiksi kasvun kannattavuudessa. Liiketoiminnan kasvu on hyödyttänyt erityisesti yhtiön osakkeenomistajia, sillä yhtiö ei ole rahoittanut kasvua tai maksanut yritysjohdolle huimia palkkioita laimentamalla osakekantaa uusilla osakkeilla. Viiden viimeksi raportoidun täyden tilikauden (2008–2012) aikana yhtiön kaikkien liikkeeseen laskemien osakkeiden lukumäärä on säilynyt täysin muuttumattomana.

17.2–7.3.2014 voit sijoittaa valittuihin vakuutusyhtiöihin alennetuin kuluin!

>> Siirry tästä Nordnetin kampanjasivuille

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 213 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Blogi sisältää markkinointiviestin, mutta ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit