Siirry pääsisältöön

Kaksinkertaisen osinkoverotuksen poistaminen: Tapaus Sveitsi

Tämä kirjoitus on suunnattu ensisijassa osingon lähdeverojen takaisinperinnässä pidemmälle edenneille, mutta voi olla hyödyllinen myös aloittelijalle. Tapausesimerkki koskee Suomessa asuvaa Suomeen verovelvollista.

Suomen ja Sveitsin välillä on voimassaoleva verosopimus (90/1993), jota on myöhemmin muutettu (92/2006). Verosopimus tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että ”Suomessa asuvan luonnollisen henkilön [Sveitsistä] saamia osinkoja verotetaan samalla tavalla kuin Suomesta saatuja osinkoja” (Korpela 2012, 157). Suomen ja Sveitsin välinen verosopimus rajoittaa Sveitsin verotusoikeuden korkeintaan 10 %:iin osingon kokonaismäärästä ja koska Suomen ja Sveitsin välillä on verosopimus, ulkomailla peritty vero (10 %) hyvitetään Suomen verottajan toimesta lopullisessa verotuksessasi.

Jos siis yksityishenkilönä omistat julkisesti noteerattua Sveitsistä yhtiötä, osingosta on Suomen nykykäytännön mukaisesti 85 % veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata tuloa.

Tavallisesti arvopaperinvälittäjät soveltavat erilaisiin verotustilanteisiin vaihtelevasti verokantoja. Sveitsin tapauksessa ne vaihtelevat 0 %, 25 % ja 35 % välillä. Nordnet tekee 35 % lähdeveronpidätyksen sveitsiläisyhtiöiden osingoista (mukaan lukien ADR:t).

 

Esimerkki: Nestlén osinko

Matti Meikäläinen asuu Suomessa ja on verovelvollinen Suomeen. Matilla on sveitsiläisen Nestlé S.A.:n osakkeita. Nestlé jakaa vuonna 2014 Matille osinkoa bruttona 100 euroa. Matille maksetusta osingosta pidätetään poikkeuksellisesti sveitsiläistä lähdeveroa 35 euroa (35 %). Suomessa Matin verotettavaan pääomatuloon lisätään Nestlé S.A.:n osingosta 15,5 euroa, sillä 100 euroa * (25,5 – 10) % = 15,5 euroa. Osinkotulosta maksettavasta verosta Suomen verottaja ei hyvitä 35 %:ia, vaan vain verosopimuksen mukaisen 10 %. Matti joutuu siis maksamaan 35 euroa ensin Sveitsiin ja vielä 15,5 euroa Suomeen, joten kokonaisvero 100 euron osingosta on 50,5 euroa.

Jos Matti ei tee takaisinperintää Sveitsistä, hän menettää 35 % – 10 % = 25 % eli 25 euroa. Matti haluaa saada tämän erotuksen takaisin ja ryhtyy toimenpiteisiin kaksinkertaisen verotuksen poistamiseksi.

 

Esimerkkilaskelman logiikka

Pörssinoteeratun yhtiön maksama kokonaisosinko on 100 euroa. Yhtiön maksamaa osinkoa on kuormitettu 35 % lähdeverolla (engl. tax at the source) ja Suomessa osingosta peritään 30 % (tai 32 %) niin, että efektiivinen verokanta verovelvolliselle on joko 25,5 % (tai 27,2 %). Suomen ja Sveitsin välisen verosopimuksen mukainen verokanta on 10 %.

Sveitsiläisen yhtiön kokonaisosingosta on maksettu Sveitsiin 35 euroa ja Suomeen verosopimuksen nojalla maksetaan 15,5 euroa. Kokonaisosinkoverokuormitus on 50,5 euroa. Verosopimuksen nojalla osakeosinkoon kohdistuva Suomen kokonaisvero on 25,5, joten takaisinhaettavaa lähdeveromaasta on 25 euroa.

Tässä vielä esimerkki piirakkadiagrammein.

 

Muutama vinkki eli lomakerumban perusteet

Sveitsiläiset lähdeveron takaisinperintälomakkeet (Form 88 -lomake) voit joko tilata maksutta kotiin tai ladata ja täyttää QDF-muodossa. Jos sinulla ei ole käytössä Snapform Viewer -ohjelmaa, voit tilata lomakkeet myös suoraan Sveitsistä. Suosittelen kuitenkin asentamaan Snapform Viewerin koneelle, koska näin lomakkeiden täyttäminen ja korjaaminen on huomattavasti vaivattomampaa.

Tilasin lomakkeet itselleni postitse ja huomasin, että sain täytellä niitä useamman kerran, jotta ne menisivät varmuudella oikein. Posti toi lomakkeet noin viikon kuluessa niiden tilaamisesta

Täytä lomakkeet siis mielellään QDF-muodossa koneella ja vältät esimerkiksi epäselvän käsialan aiheuttamat ylimääräiset harmit. Sveitsistä lomakkeet tilatessasi saat kaikki lomakkeet ja täyttöohjeet yhdessä paketissa. Lisäksi Sveitsin verottajalta saa tarvittaessa sähköpostitse tai puhelimitse apua.

Sveitsissä lähdeveron takaisinmaksuhyvitystä voi hakea vielä maksuvuoden jälkeen seuraavan kolmen vuoden aikana. Toimita asiakirjat kuitenkin heille hyvissä ajoin ennen määräaikojen umpeutumista.

Takaisinperintälomakkeen liitteeksi tulee toimittaa arvopaperinvälittäjän tai pankin vahvistama todistus sveitsiläisen lähdeveronpidätyksestä (engl. tax voucher). Tällaisten selvitysten tai asiakirjojen toimittamisesta palveluntarjoaja voi periä sinulta erillisen palvelumaksun.

Kun takaisinperintämenettely on Sveitsissä käynnissä, Sveitsin verottaja voi vaatia sinulta lisäselvitystä ja/tai -dokumentaatiota. Varmista siis, että Sveitsin verottajalle lomakkeessa ilmoittamasi yhteystiedot ovat voimassa ja sähköpostiosoite varmasti oikein.

Sinun on hyvä pitää mielessä se, ettei Sveitsin verottaja palauta sinulle mitään heille toimittamiasi asiakirjoja. Ota papereista itsellesi siis ainakin kopiot. Sveitsin verottaja ei myöskään vahvista sinulle asiakirjojen saapumista.

Huomioithan myös sen, että ne asiakirjat, joihin vaaditaan Suomen verohallinnosta päiväys, (takaisinhakijan) henkilötunnus, leimaus ja paikka/päiväys kannattaa jättää suosiolla verohallinnon täytettäväksi. Älä siis itse täytä niihin mitään, vaan ota virallinen henkilöllisyystodistus mukaan, vieraile lähimmässä verottajan toimistossa ja pyydä heitä täyttämään nämä kohdat.

Kahtena kappaleena täytetyt lomakkeet tulee toimittaa Sveitsin verohallinnolle kaikkine liitteineen (ja Suomen verottajan leimoin ja tiedoin):

  • 1st copy for the Federal Tax Administration, Bern
  • [ADVICE OF PAYMENT] / 2nd copy for the Federal Tax Administration, Bern

Lomakkeet toimitetaan Sveitsin verohallinnolle seuraavaan osoitteeseen (alle 2 cm paksun Priority-kirjeen hinta Sveitsiin on 1,7 euroa):

Swiss Federal Tax Administration
Main Division for Federal Direct Tax, Anticipatory Tax and Stamp Duty
Refund Division
Eigerstrasse 65
CH 3003 BERNE
SVEITSI – SWITZERLAND

Huomioithan, että sveitsiläiset maksavat suorituksen mitä todennäköisimmin Sveitsin frangeina (CHF) noin 8-10 kuukauden kuluessa täydellisesti täytettyjen asiakirjojen saapumisesta heille. Varmista myös omasta pankistasi, mitä kuluja CHF-muotoinen kansainvälinen maksusuoritus voi sinulle aiheuttaa.

Tässä on esimerkki valmiiksi täytetystä takaisinperintälomakkeesta (kaksipuolinen) ja täyttöohjeista.

* Lomakkeiden esimerkinomaiseen esittelyyn sain luvan Sveitsin verohallinnosta.

 

Lähteet

Korpela, Vesa (2013). Sijoittajan verokirja. Helsinki: Verotieto.

Vastuuvapaus: Tämä kirjoitus ja sen sisältämä verotusta koskeva näkemys on tarkoitettu vain esimerkiksi ja yleistiedoksi. Veroviranomaisten todellinen tulkinta asiasta voi erota yllä esitetystä. Kirjoituksen sisältö on koottu luotettavina pitämistäni tietolähteistä, mutta mahdollisista virheistä tai esittämäni näkemyksen perusteella tekemistäsi päätelmistä tai toimista en ota vastuuta. Verotusta koskevissa asioissa on viime kädessä syytä kääntyä verottajan tai verotuksen erityisasiantuntijan puoleen. Jos huomaat virheen tai puutteen, kerro siitä ja pyrin täydentämään/korjaamaan tekstiä.

Kuvalähde: Curlous Expeditions (Flickr)

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
18 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.05.2018 10:18

Jollei ole tullut muutoksia asiaan, taitaa jäädä Sveitsin osakkeet ostamatta.

Nimetön
Nimetön
14.06.2017 14:10

ODF-linkki ilmoittaa:
Error Page (404)
Die angeforderte Seite ist nicht verfügbar. Sie wurde gelöscht oder der Link auf die Seite ist falsch.

Nimetön
Nimetön
19.03.2017 16:08

jussi

Nimetön
Nimetön
22.05.2016 13:55

Todella hyvä kirjoitus. Osaatko vielä tarkentaa muutamaa kohtaa:

1) Veloittaako Nordnet tuosta tax voucherista? Jos, niin mitä?

2) Omasta kokemuksestasi, onko tilisiirto (osingot) tullut kulukoodilla SHA/OUR eli oletko itse joutunut maksamaan tilisiirrosta, vai onko Sveitsin veroviranomainen maksanut kaiken?

Hahmottelen tässä minkälaiset pakolliset kulut on tiedossa, jotta takaisinperinnässä jäisi voiton puolelle.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.05.2016 20:30

Hei! Kiva kuulla, että koit tämän itsellesi hyödyllisenä. 1. Tosite on tehty toistaiseksi ainakin Nordnetin asiakaspalvelussa maksuttomasti, joten voit sen tarvittaessa tilata suoraan asiakaspalvelusta annetulta aikaväliltä tarvitsemiesi arvopaperien osalta. 1.1 Jos arvopapereita on paljon, tapahtumat monimutkaisia (ei siis pelkkiä osinkoja ja veronpidätyksiä) ja aikavälit erilaisia, voi asiakaspalvelu kuitenkin hinnaston mukaisesti veloittaa yleisestä selvitystyöstä 50 eur per alkava tunti. Tämä on tapauskohtaista. 1.2 Kannattaa siis selkeästi tuoda esille, mikä aikaväli, mitkä arvopaperit ja mitkä tapahtumat. Näin vältytään myös virheiltä. 2. Tästä en osaa valitettavasti sanoa. 2.1 Kannattaa suoraan tiedustella Sveitsin veroviranomaisilta tilisiirtomaksujen kohdistuksesta. Saksasta sain aikanaan koko summan muutama vuosi takaperin,… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
20.09.2015 21:34

Onko jossakin tietoa, lomakkeita, osoitteita ja kokemusta siitä kuinka ei-verosopimusvaltion eli Chilen 18% yhtiöverojen hyvityksen saa perittyä Chilen valtiolta takaisin. Osinkojen lähdevero kun on 35%, mutta tuosta 18% tulee hyvityksenä yhtiön maksamaasta tuloverosta takaisin – mutta sitä pitäisi jostain vaatia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.09.2015 12:13

Hei!

Valitettavasti en tunne Chilen käytäntöjä takaisinperinnän osalta.

Suosittelen kääntymään suoraan Chilen veroviranomaisten puoleen, mutta yhteyden saaminen voi olla hankalaa: http://home.sii.cl/

Mutta ehkä pääosin FDI-hankkeisiin keskittynyt CIEChile voi auttaa yksityishenkilöä ensiaskelissa ja oikean kontaktikanavan löytämisessä: http://www.ciechile.gob.cl/en

Nimetön
Nimetön
19.09.2015 19:01

Minkä maiden osingoista Nordnetissä menee ennakonpidätys verosopimuksen mukaisesti?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.09.2015 12:17

Hei!

En osaa tähän kaikkia maita ja/tai yhtiötyyppejä valitettavasti täydellisesti listata, koska kaikki riippuu yhtiön kotimaasta ja yhtiötyypistä.

Jos yhtiön verotuksellinen kotimaa on Pohjois-Eurooppa (ml. Iso-Britannia ja Irlanti), niin takaisinperinnälle harvemmin on tarvetta. Myös Yhdysvallat ja Kanada ovat pääosin tässä mukava tiettyjä yhtiötyyppipoikkeuksia lukuun ottamatta. Sitten ovat ns. verosopimuksettomat maat, mutta niissäkin voi olla valitettavasti poikkeuksia.

Jos sinulla on jokin tietty maa ja/tai sijoituskohde mielessä, ola yhteydessä Nordnetin asiakaspalveluun. Saat tällöin tarkempaa apua asiassa.

Nimetön
Nimetön
15.09.2015 00:09

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta artikkelista. Sveitsi sijoituskohteena houkuttaa, mutta tämän kirjoituksen jälkeen jätän kuitenkin suosiolla väliin. : )

Osinkotuloa pitäisi tulla tuhansia euroja, että jaksaisin joka ikinen vuosi pyörittää tuollaista paperisotaa. Normaalia tuntipalkkaa tienaava kansalainen jää tässä tappiolle jos parin kympin lähdeverojen takaisinpyytämiseen kuluttaa tunteja omaa työaikaansa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.09.2015 14:41

Hei Markus!

Kaikki ylimääräiseen paperinpyörittämiseen kuluva aika on luonnollisesti pois jostain muusta, todennäköisesti huomattavasti mielekkäämmästä tekemisestä. Tämä on aivan totta.

Itselleni takaisinperintäkuviot kuuluvat vuosirutiiniin, joten varaan niiden työstämiseen vuosittain hieman aikaa (verrattavissa veroilmoituksen tarkistamiseen).

Ulkomaankielisten kuponkien täyttely ja veivaaminen ei tietenkään ole kivaa kaikkine lippulappuineen, mutta suoria osakesijoituksia suosivalle se on lähes pakollista jossain vaiheessa.

Ainakin oma lomakesilmä siinä kehittyy, jos ei muuta. 😉

PS. Tai sitten tekee kuten nimimerkki Herkuilleperso Piensijoittaja. Kokoaa ison läjän tehtäväksi kerralla.

Nimetön
Nimetön
12.09.2015 13:15

Minulla ei ole salkussa sveitsiläisiä osakkeits…. kiitos kuitenkin:)! tosi paljon mielenkiintoista asiaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.09.2015 19:12

Hei Erno!

Mukava kuulla, että löysit kirjoituksestani kuitenkin jotain mielenkiintoista luettavaa.

Tällaisista heti ensialkuun mitättömiltä vaikuttavista asioista kannattaa olla perillä ennen kuin esimerkiksi sijoittaa sveitsiläisiin osakkeisiin osingonjako mielessä. Jos osinkoveroja maksaa moninkertaisesti, lopputulos ei ole sinun kannaltasi sijoittajana hyvä.

Olen aiemmin kirjoittanut tästä samasta aiheesta Saksan ja Ranskan kaksinkertaisen osinkoverotuksen poistamisen näkökulmasta. Jos sinulla on salkussa esimerkiksi saksalaisia yhtiöitä, kannattaa katsoa nuo hieman vanhentuneet tekstit ajatuksella läpi.

Aiemmissa teksteissä mainitsemani prosentit/luvut eivät ole enää paikilta osin paikkansapitävät, koska verotuksen erilaiset jakaumat ja/tai luvut ovat tietysti tässä muutaman vuoden aikanamuuttuneet. Muuten ne ovat kuitenkin mielestäni edelleen paikkansapitäviä ja/tai hyödyllisiä.

Nimetön
Nimetön
10.09.2015 14:55

Vastaavaa lähdeveroa Suomessa ei kai ole!!!
Hallitukselle ehdotus.

Nimetön
Nimetön
10.09.2015 14:25

Hyvä kirjoitus, kiitos. Oletko jo vinkannut Odenwallille siitä hinnoitteluun liittyvästä blogikirjoituksesta, milloin sitä voidaan odottaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.09.2015 15:09

Hei Matti!

Minä en voi Niklaksen puolesta asiaa luvata, mutta muistutan häntä tästä asiasta. 🙂

Nimetön
Nimetön
10.09.2015 12:45

Kysymys: onko Sveitsin (ja muiden maiden) suhteen mahdollista kerryttää kaksi tai kolme vuotta “palautettavaa”, jotka sitten anoisi kerralla pois. Vähentäisi byrokratiaa kun ei tarvitsisi tehdä tätä kerralla.

Itselläni on pian edessä ensimmäinen asiointi Saksan veroviranomaisten kanssa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.09.2015 13:12

Hei!

Tämä riippuu kyseisen sen maan lainsäädännöstä, josta ollaan perimässä veroja takaisin.

Pääsääntöisesti takaisinperintään on aikaa 2-3 vuotta, mutta erilaisia poikkeuksia voi olla. Näihin kannattaa tutustua heti, jos lähdeveroa on peritty liikaa.

Sveitsissä aikaa on (maksuvuosi) + 3 vuotta ja Saksassa (maksuvuosi) + 4 vuotta.

Saksan käytännöt on asian suhteen varsin selkeät: http://www.bzst.de/EN/Steuern_International/Abzugsteuerentlastung/Freistellung_Erstattung/FAQ/FAQ_node.html

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki