Siirry pääsisältöön

Osinkojen verotus – osakesäästötili vs. arvo-osuustili.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle osakesäästötili antaa avaimet korkoa korolle -vaikutuksen täysimääräiseen hyödyntämiseen, mutta lyhyellä aikavälillä osinkojen verotus suosii arvo-osuustilisijoittajaa.


Osinkosijoittaminen on ollut jo pitkään suomalaisten suosiossa. Siinä osakkeen osinkotuottoa ja osingon kasvutahtia painotetaan sijoitusanalyysissä ja pyritään rakentamaan vahvaa kassavirtaa tuottava salkku. Kaikille ei kuitenkaan ole täysin selvää, kannattaako osinko-osakkeet ostaa arvo-osuustilille (AOT) vai osakesäästötilille (OST). Osinkojen verotus nimittäin eroaa merkittävästi näiden kahden tilityypin välillä ja tilivalinnalla on vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle osakesäästötili antaa avaimet korkoa korolle -vaikutuksen täysimääräiseen hyödyntämiseen, mutta lyhyellä aikavälillä osinkoverotus suosii arvo-osuustilisijoittajaa. Kokosimme tähän kirjoitukseen seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon osinko-osakkeita ostettaessa.

Osinkojen verotus eri tilityyppien välillä.

Osinkojen verotus arvo-osuustilien ja osakesäästötilien välillä poikkeaa seuraavasti:

  • Arvo-osuustili: 85 % osingoista veronalaista tuloa, jota verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti.

  • Osakesäästötili: Tilin sisällä osinkoja ei veroteta, mutta kaikki arvonnousu verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti varoja tililtä nostettaessa.

Kun pääomatulojen verokanta on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja 34 % rajan ylittävältä osalta, muodostuu osinkojen veroasteeksi arvo-osuustilillä joko 25,5 % tai 28,9 %. Osakesäästötilillä osinkojen veroasteeksi muodostuu 30 % tai 34 % tililtä varoja nostettaessa tai tiliä lopetettaessa.


Osakesäästötilin paras ominaisuus on korkoa korolle -ilmiön tehostuminen.

Hyvien sijoituspäätösten ohella toinen varallisuutesi kasvua huomattavasti tehostava tekijä on korkoa korolle -ilmiö. Osakesäästötilillä siitä pääsee hyötymään täysimääräisesti, sillä tilin sisällä veroprosentti on 0 %. Arvo-osuustilillä verottaja vie 30–34 % jokaisesta voitollisesta kaupasta ja lisäksi 25,5 % jokaisesta maksetusta osingosta. Osakesäästötilillä myös “vero-osuuden” voi sijoittaa kasvamaan ja kerryttämään lisätuottoja.


Osake­säästötili ja väliset ero

Avaa osakesäästötilisi Nordnetissä

Osingot verottomasti osakesäästötilille, mutta tarkkana ulkomaisten osinkojen kanssa.

Vaikka osinkojen verotus osakesäästötilillä onkin kireämpää kuin arvo-osuustilillä, kääntyy tilanne pitkällä aikavälillä osakesäästötilin eduksi. Osakesäästötilin sisällä osinkoja ei veroteta, joten korkoa korolle -efekti pääsee oikeuksiinsa, kun osinko päätyy kokonaisuudessaan kerryttämään uutta tuottoa. Muutamien vuosien sijoitushorisontilla – ja etenkin jos osingot on tarkoitus nostaa salkusta ulos kulutukseen – osinko-osakkeet kannattaa pitää arvo-osuustilillä, mutta osakesäästötili vie voiton pidemmällä aikavälillä.

Poikkeuksena ulkomaisten osinkojen verotus.

Ulkomaisten osinkojen kohdalla tilanne muuttuu hieman, sillä osingoista peritään yhtiön kotimaan lähdevero (yleensä 15 %). Tavallisella arvo-osuustilillä Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa, mutta osakesäästötilille ostettujen osakkeiden kohdalla lähdeveroa ei hyvitetä vastaavasti. Liikaa perittyjä lähdeveroja voi hakea takaisin yhtiön kotimaasta, mutta tämä jää sijoittajan itsensä vastuulle. Takaisinmaksettuja lähdeveroja myös verotetaan osakesäästötililtä nostettuna tuottona, eli niistä peritään pääomatulovero.

Älä silti pelkää poimia ulkomaisia osakkeita osakesäästötilille.

Osakesäästötilin verohyötyä arvioitaessa heikoimmasta päästä ovat ulkomaiset osakkeet, joiden kokonaistuotto perustuu osinkotuottoon. Poiketen kotimaisista osinko-osakkeista, ulkomaisista osingoista menetetään osakesäästötilillä osinkojen verohuojennuksen lisäksi myös yrityksen kotimaassa pidätetty lähdevero, joka esimerkiksi ruotsalaisilla ja amerikkalaisilla yhtiöillä on yleensä 15 %.

Uudelleensijoitettavaa osakesäästötilillä jää edelleen enemmän (osakesäästötilin lähdevero 15 % vs. arvo-osuustilillä vuosittain maksettava osinkovero 25,5 %), mutta osakesäästötililtä rahaa nostettaessa ja pääomatulon realisoituessa ulkomaisista osingoista jää hieman vähemmän rahaa käteen kuin arvo-osuustilillä.

Tässäkin kohtaa on tärkeää ottaa huomioon kokonaisuus, eli jos osake tuottaa myös arvonnousun muodossa, vaakakuppi kääntyy nopeasti takaisin osakesäästötilin puolelle, kun sijoituksia on mahdollista myydä välissä ilman veroseuraamuksia.

Katso tästä ideoita osakesäästötilisi kansainväliseen hajauttamiseen.

Osakesäästötilin verohyöty on suurin osakkeiden arvonnoususta.

Osakkeen arvonnousua verotetaan samalla tavalla molempien tilimallien sisällä, joten selvästi suurin verohyöty osakesäästötilillä muodostuu siitä, että voitoista maksettavat verot lykkääntyvät. Tämä on merkittävä hyöty pitkässä juoksussa olit sitten aktiivinen osakesijoittaja tai “holdari”, joka pitää osaketta 10 vuotta kerrallaan.

Yhtiöiden elinikä on ollut jo pitkään laskussa ja sitä kautta osakepoiminnasta on tullut ja tulee tulevaisuudessa entistä aktiivisempaa. Tämä korostaa osakesäästötilin hyötyä, kun sijoituskohdetta voi vaihtaa verovapaasti. Hyötyä ei pilaa edes se, että osakesäästötilistä puuttuu hankintameno-olettama.

Osinkojen verotus eri tilityyppien välillä – yhteenveto.

Sopivan tilityypin valinta riippuu niin sijoitushorisontista kuin sijoitusstrategiastakin, mutta alla olevaan taulukkoon on koottu muutamia karkeita nyrkkisääntöjä, joiden avulla voit maksimoida osingoista saatavan hyödyn.

Miten sijoitat?
Arvo-osuustili (AOT)
Osakesäästötili (OST)
Sijoitushorisontti alle 5 vuotta
Pitkä sijoitushorisontti
🟡
Suomalaiset osinko-osakkeet
Ulkomaiset osinko-osakkeet
🟡
Sijoitat osingot uudelleen
Aiot nostaa osingot ulos salkusta elämiseen tms.
Haluat hyödyntää osakkeita heti tai myöhemmin kaupankäyntiluoton vakuutena
Haluat joskus lahjoittaa tai siirtää osakkeet esim. jälkikasvullesi realisoimatta niitä