Siirry pääsisältöön

Me kaikki olemme epätäydellisiä sijoittajia

Moni sijoittamisen aloittamista miettivä kauhistelee tietomäärää, jota sijoittamisessa alkuun pääsemiseksi tarvitaan. Rima on korkealla, sillä mielessä on kuva täydellisestä sijoittajasta, joka analysoi tunnuslukuja perinpohjaisesti, lukee vuosikertomuksia, istuu yhtiökokouksissa, käy sijoittajatapaamisissa ja verkostoituu. Kynnys lähteä markkinoille yhtään vähemmillä tiedoilla on korkea. Syödäänkö minut siellä elävältä?

Kun aloitin kirjoittamaan säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvää blogiani, pelotti niin vietävästi. En ole sijoittamisen ammattilainen tai lähelläkään täydellistä sijoittajaa. En ole kiinnostunut kahlaamaan vuosikertomuksia tai istumaan pölyttyneissä sijoitustapahtumissa. Olen silti kiinnostunut sijoittamisesta ja haluan kertoa siitä omalla epätäydellisellä tavallani myös niille, joita peristeiset sijoitusmediat eivät välttämättä tavoita. Epätäydellisyys tekee meistä sijoittajista inhimillisiä ja sen näyttäminen madaltaa toivottavasti rimaa myös uusille sijoittajille. Yritän aina kannustaa uusia sijoittajia sanomalla, että ei se sijoittaminen niin vaikeaa ole. Kukin uskoo jos tahtoo. Tosiasiahan on, että sijoittaminen ei ihan oikeasti ole kovin vaikeata, perusasiat on helppo omaksua. Usein se olemme me itse sijoittajina, jotka teemme siitä monimutkaista. Olemme kaikki epätäydellisiä sijoittajia.

Sijoittaminen on perfektionistin painajainen. Se on ala, jota kukaan ei voi täysin hallita ja, jossa kukaan ei voi olla täydellinen vaikka koko elämänsä opiskelisi ja häviäisi rahojaan. Esimerkkinä käytetään usein analyytikoita ja salkunhoitajia, jotka ammattitaidostaan huolimatta voivat tehdä isojakin virheitä. Kun pelkästään tiedolla ei pärjää, tarvitaan aimo annos rohkeutta. Monesti mediassa kuvataan sijoittajia poikkeuksellisen riskinsietokykyisinä. Miten sijoittaminen saataisiin näyttämään houkuttelevalta myös niille vähemmän rohkeille ja riskiä sietäville?

Sijoitustiedon ja vaihtoehtojen lisääntyminen voi tuoda tuskaa aloittelijoille kun kahlattavaa asiaa löytyy nettisivutolkulla. Toisaalta aloittelijoille sopivia vaihtoehtoja löytyy paremmin kuin koskaan. Indeksirahastoista on tullut suosittuja ponnahduslautoja sijoittamisen maailmaan, joissa osaa tuotosta ei tarvitse luovuttaa aktiiviselle salkunhoitajalle. Epävarmuutta ja riskiä tulee toki jonkin verran sietää kuten elämässä yleensäkin, mutta jokaiselle sijoittajalle löytyy varmasti oman riskiprofiilin mukainen sijoitustyyli. Aloittamisen kynnystä voimme yhdessä yrittää madaltaa olemalla avoimia omasta epätäydellisyydestämme.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit