“Jatkuva ja kasvava osinkovirta motivoi”

Sijoitusbloggaaja Kinsk1 vaihtoi kulutusluotot osakesijoittamiseen. Vakaat osingonmaksajayhtiöt ovat hänen salkkunsa kivijalka. Lue miehen sijoitustarina!

Mikä sai sinut aloittamaan sijoittamisen? 

Oma sijoitusharrastukseni alkoi myöhään. Olen ollut työelämässä pienestä pitäen ja yliopisto-opintoni rahoitin osa-aikatöillä. Rahaa en isommin ajatellut. Sitä tuli riittävästi monesta työstä yhtä aikaa ja pitkien päivien tuloksena, mutta kumma kyllä mikään ei oikein riittänyt.

Kun pysähdyin ajattelemaan, hoksasin kärsiväni elämäntapainflaatiosta. Suuret ja pienet hankinnat rahoitin kulutusluotolla hyvästä palkasta huolimatta.

Kun katselin tilitietoja tarkemmin, yllätys oli aikamoinen. Edulliseksi mainostetun kulutusluoton todellinen vuosikorko saattaa pahimmillaan olla yli 20 %, kun lasketaan mukaan toimitusmaksut ja laskutuslisät.

Ja jos tällainen meno kestää vuosikymmeniä, se merkitsee korkoa korolle -periaatteen valossa, että maksaa suuren osan palkastaan pankeille ja luottoyhtiöille.

Millainen oli sijoittamisesi alkutaival?

Yhtenä päivänä otin kynän käteen ja ryhdyin laskemaan ilman kaunistelua, missä mennään.

Ryhdyin pitämään päiväkirjaa tuloista ja menoista. Aloin hoitaa lainoja lumipallometodilla (debt-snowball method: velkakierre poikki, lainat pois pienimmästä suurempaan).

Ennen pitkää olin velaton ja ryhdyin sijoittamaan nettotuloistani kolmasosan osakkeisiin ja siirryin nettivälittäjään. Aluksi sijoitin Seligsonin indeksirahastoihin ja avasin tilin myös Nordnetiin.

Edellä oleva vaikuttaa helpolta, mutta ei se ollut. Taloudellisen järjen käyttö ei ainakaan kaikilla ole myötäsyntyistä. Pitkään olin hyvin koulutettu, mutta talousasioissa sivistymätön, suorastaan torvelo. Kotoa olin saanut tunnuslauseen: herrasmies ei tingi eikä puhu rahasta.

Kerro sijoitusmokistasi: Millaisia olet tehnyt ja mitä olet niistä oppinut?

Epäilemättä suurin mokani on ollut osakesijoittamisen aloittamisen lykkääminen. Monesti olen hätäillyt myyntien kanssa.

Alkuun viehätyin liikaa muotiosakkeista, kuten Talvivaara tai teknologiayhtiöt.

Pari kertaa olen saanut siipeeni ahnehtiessani korkean osinkotuoton yhtiöitä. Mieleen tulevat öljynporausyhtiö Seadrill, kaasutankkerifirma Avance Gas Holding ja amerikkalainen asuntorahastoyhtiö ARCP.

Ilmiöllä on nimikin: sucker-yield.

Millainen on sijoitusstrategiasi?

Strategiani on puisevan tylsä. Indeksiydin ja suorat osakesijoitukset satelliitteina. Ostan ja unohdan, ainakin yritän. Pyrin mahdollisimman pitkäjänteiseen ajatteluun, niin ettei hyviä yhtiöitä tarvitsisi myydä lainkaan ja jos on tarve, niin aina karsien kuin metsänhoidossa ainakin

Reseptini osakesäästämiseen on indeksisijoittamista maustettuna laatuyhtiöiden poiminnoilla. Mukana on iso hyppysellinen tulevaa kasvun odotusta pitkällä haudutusajalla.

Ajan oloon olen oppinut tässäkin kärsivällisyyteen. Onneksi hätiköidyn myynnin voi aina paikata ostamalla harkinnan jälkeen saman yhtiön vaikka uudelleen.

Yhtiö ei tiedä, millä hinnalla se on ostettu. Tiettyyn rajaan asti todella hyvän yhtiön hankintahinnalla ei juuri ole väliä, jos yhtiö kasvaa ja tuottaa jatkossakin loistavasti. Tuotto-odotus ja sijoitusaika ratkaisevat.

Miksi sijoitat? 

Sijoitan kirjaimellisesti huvikseni. Erilaisten yhtiöiden tarinoihin, ansaintaideoihin ja -logiikkaan, tuotteisiin ja johdon aivoituksiin tutustuminen on hauskaa. Jokaisella yhtiöllä on narratiivi, syy olla olemassa. Jos toiminta kannattaa pitkään, syntyy hyvä yhtiö.

Useimmat yhtiöt tähtäävät tulevaisuuteen, ovat osa tulevaa ja luovat itse tulevaisuutta, palvelevat jotain tarvetta. En usko kenenkään tietävän, mikä on kovin juttu 2040-luvulla.

Jos Marsin matkojen tai puhtaan veden, ilman ja ruoan välillä pitää arvata, jälkimmäiset saattavat olla arvossaan.

Nykyaikana piensijoittajalla on rajattomat mahdollisuudet tutustua afrikkalaisen tavarataloketjun, portugalilaisen korkintuottajan tai japanilaisen saniteettiyrityksen pyrkimyksiin parantaa maailmaa.

Sama pätee suomalaiseen hissiyhtiöön tai makkaran valmistajaan. Eräs tapa toimia on käyttää niiden yhtiöiden palveluita, joita omistaa. Sähkön, ruoan, operaattoripalvelun tai ketsupin voi hankkia omalta firmalta. Laskun maksaa itselleen, melkein.

Kinsk1n Shareville-salkun kehitys:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Mitä sijoittaminen on opettanut sinulle?

Sijoittaminen on vähän kuin meditaatiota. Siinä oppii arvioimaan sellaista, mitä ei oikein voi arvioida. Kun yrittää selvittää itselleen, minkä arvoinen jokin tuote, toiminto tai palvelu on, ollaan perusasioissa.

Olen oppinut rauhallisuutta ja sen, ettei hyvien yhtiöiden ostamisella saati myymisellä ole kiire. Juna jättää vain mielikuvissa. Laadukas firma on aina hintansa väärti, ellei pyri spekuloimaan ja ole liian ahne.

Osakeomistukset ovat likvidejä. Piensijoittaja saa salkkunsa käteiseksi hyvin nopeasti niin halutessaan. Ei siinäkään mitään mystiikkaa ole.

Shareville-salkussasi on tunnettuja kotimaisia osinkoyhtiöitä. Miten tärkeänä pidät osinkotulon saamista sijoituksistasi?

Kauppalehden mukaan esimerkiksi 2000-luvun aikana keskivertoyrityksellä 80 prosenttia tuotosta tulee osingosta ja 20 prosenttia arvonnoususta.

Vakaat osingonmaksajat ovat salkkuni kivijalka. Jos suomalaiset eivät omista suomalaisia yhtiöitä, kuka ne omistaa? Kokonaissalkkuni on hajautettu globaalisti.

Koen jatkuvan ja kasvavan osinkovirran motivoivana tekijänä. Lisärahan tallettaminen salkkuun laskukausina on inhottavaa ja puuduttavaa, ellei saa palautetta osingon muodossa. Muutamalla USA-osakkeella saa salkun, joka kilisee osinkoja joka kuukausi.

Ajatus on epärationaalinen sikäli, että paremman tuoton saisi pienikuluisesta, osingot uudelleen sijoittavasta indeksirahastosta, jolloin verottaja ei pääse väliin. Hyväksyn sen, etten ole aina rationaalinen.

Salkussani olevat osinkoyhtiöt olen valinnut sillä perusteella, että niillä on hyvä kannattavuus, vakaa kasvu, korkea oman pääoman tuotto, laadukas johto ja matala jakosuhde. Sijoitan kaikki netto-osingot uudelleen.

Kinsk1n Shareville-salkun sisältö:

Lue lisää Shareville-widgeteistä

Miten sinusta tuli sijoitusbloggaaja?

Alun perin kyseessä oli päiväkirja omaan käyttöön. Innostuin sitten jakamaan sitä. Blogi toimii päiväkirjana, antaa ryhtiä, läpinäkyvyyttä, jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta touhuilleni. Muisti on oikullinen ja vääristää, joten dokumentaatiota tarvitaan.

Lue Kinsk1:n blogia täällä.

Kinsk1:ä ja yli 120 000 muuta sijoittajaa voit seurata Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa Sharevillessä.

Lue myös muut sijoittajatarinat:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.02.2017 11:01

Hyvä kinski!

Noustaan yhdessä rinkuloilla kohti uusia ATH-lukemia.

Nimetön
Nimetön
26.02.2017 21:54

Sharevillessä pitäisi vertailuindeksiä olla tuottoindeksi, eikä hintaindeksi, joka ei huomioida osinkoja. Tässäkin tapauksessa kinski sijoittaa osingot takaisin, joten olisi vain ja ainoastaan järkevää käyttää relevanttia vertailu indeksiä.

Mutta peukut kinskille, hyviä kommentteja.

Nimetön
Nimetön
28.02.2017 23:26

Mukava nähdä talousbloggaajia myös Nordnetin blogissa. Kinskillä paljon fiksua sanottavaa.

Nimetön
Nimetön
12.03.2017 12:03

Hyvä, että Kinsk1 saatiin NN blogin haastatteluun. Olen vuosia lukenut hänen postauksiaan sijoituspäiväkirjasta ja Sharevillessä. Oli ensimmäisiä talousbloggaajia, joita rupesin säännöllisesti seuraamaan. Miehen havukka-ahon ajattelijamainen pohdiskeleva tyyli on miellyttävä ja rauhallinen.