Ikivihreät sijoitusopit

Sijoittajalegenda Peter Lynchin englanninkielisessä sijoituskirjassa Beating the Street esitellään ikivihreitä sijoitusoppeja. Seuraavaan olen poiminut ja vapaasti suomentanut mielestäni käyttökelpoisimmat. Ajatukset ovat suoraan Lynchiltä, eikä niitä ole sen kummemmin priorisoitu listauksessa. Vastuu ajatusten soveltamisesta jää tietenkin lukijalle, mutta toivottavasti huomioista herää mietteitä laiturinnokassa.

1. Sijoittaminen on hauskaa, jännittävää ja vaarallista, jos et tee syvällisesti töitä analyysin eteen. (Analyyttinen ja johdonmukainen tapa sijoittaa vähentää sattumanvaraisuutta ja tuo mukaan todennäköisyydet.)

2. Sijoittajana etusi on jotain sellaista, mitä et voi saada Wall Streetin guruilta. Voit menestyä erinomaisesti keskittämällä sijoitustoimintasi vain niille aloille, jotka ymmärrät. (Fokusoimisella on arvonsa.)

3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.

4. Jokaisen osakkeen takana on yhtiö. Ota selvää, mitä se tekee ja miten sillä menee. Ja miksi omistaisit?

5. Usein osakkeen muutaman kuukauden kurssikehityksellä ei ole mitään korrelaatiota yhtiön liiketoiminnan samanaikaisen kehityksen kanssa. Sen sijaan pitkällä tähtäimellä nämä kulkevat käsi kädessä.

6. Osakepoimija voi tyytyä 8–12 eri yhtiöön. Tässä pätee sama sääntö kuin lastenteossa: älä hanki kohteita enempää kuin voit kunnolla hoitaa ja seurata.

7. Jos et löydä hinnan ja laadun suhteen järkeviä ostokohteita, ole kärsivällinen ja odota.

8. Älä koskaan sijoita yhtiöön vain tuloslaskelman tai liiketoiminnan maineen perusteella. Tarkista myös tase. Suurimmat tappiot syntyvät sijoituksista heikon taseen kohteisiin, jotka lopulta romahtavat.

9. Vältä kuumia osakkeita kuumilta toimialoilta. Hyvät yhtiöt tylsiltä ja heikon kasvun toimialoilta ovat pitkässä juoksussa varmimpia voittajia pörssissä.

10. Pienten yhtiöiden kanssa on parasta odotella niiden kääntymistä voitolliseksi ennen sijoittamista.

11. Jos olet sijoittamassa vaikealle toimialalle, valitse vain toimialan vahvin yhtiö, vaikka se olisi arvostuskertoimiltaan hintavin.

12. Aina on jotain, minkä vuoksi sijoittaja voisi murehtia. Älä koskaan myy osakkeitasi markkinatunnelmien muutosten tai poukkoilevien ennusteiden vuoksi. Myy vain, jos yhtiön liiketoiminnan fundamentit lahoavat.

13. Jos et perehdy yhtiöön vaan ainoastaan kurssikäyrään, ovat voittomahdollisuudet suurin piirtein samaa luokkaa kuin pelatessasi pokeria katsomatta kättäsi.

14. Jos sinulla halua kantaa osakeriskiä muttei intoa tutkia yhtiöitä, sijoita (matalakuluiseen) rahastoon.

15. Pitkässä juoksussa hyvin valitut osakkeet ja osakerahastot voittavat mennen tullen korkotuotot ja rahatalletusten korot. Sen sijaan huonosti valitut osakkeet ja osakerahastot jäävät pahasti jälkeen patjan väliin jätetyn pääoman kehityksestä.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen.

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Hamed Saber / Foter.com / CC BY

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.07.2017 10:49

Teidän puheissa ja teoissa on selkeitä ristiriitoja. Te markkinoitte uutta kirjaanne tekstillä:

“Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä?”

Kirjoituksessa pidät yhtenä kantavana periaatteena seuraavaa:

“3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.”

Minkä ihmeen takia te markkinoitte kirjaanne tätä periaatetta vastustavalla perusteella?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.07.2017 13:38

Ehkäpä kirja antaa lukijalle työkaluja tähän itsenäiseen toimimiseen? Kaikkea ei aina tarvitse oppia kantapään kautta. Kommenttiasi lukiessa saa vahvan kuvan siitä, että et ole edes lukenut kirjaa. Kirja ei todellakaan anna ostosuosituksia, vaan nimenomaan työkaluja omatoimiseen tutkimiseen ja pohtimiseen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.07.2017 14:38

En ole lukenut kirjaa. Eikä kyse kommentissani ole siitä mitä kirja sisältää vaan miten sitä markkinoidaan. Nämä ovat kaksi eri asiaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.07.2017 19:35

‘”3. Sijoituskeskustelussa esiintyy näkemyksiä ammattilaisilta laidasta laitaan. Voit antaa itsellesi mahdollisuuden voittaa markkinakehityksen toimimalla itsenäisesti ja olemalla kuuntelematta guruja.”

Minkä ihmeen takia te markkinoitte kirjaanne tätä periaatetta vastustavalla perusteella?’

Ehkä lukijalle itselleen annetaan päätös, käyttääkö tätä mahdollisuutta vai ei.

Nimetön
Nimetön
09.07.2017 03:59

“9. Vältä kuumia osakkeita kuumilta toimialoilta. Hyvät yhtiöt tylsiltä ja heikon kasvun toimialoilta ovat pitkässä juoksussa varmimpia voittajia pörssissä.”

Eikös laatusijoittaja etsi juuri yhtiöitä jotka operoivat kuumilla markkinoilla uuden trendin aallonharjalla? Tällöin yhtiön on helpompi kasvaa koska sen ei tarvitse kasvaa markkinan sisällä, riittää että se vähintään säilyttää markkinaosuutensa.

Vai liekö tämä on taas yksi vertaus IT-kuplaan.

Nimetön
Nimetön
11.07.2017 19:19

Mulle on vaikein tuo 7. kohta. Aina tulee vain sijoitettua kuusta toiseen vaikkei välttämättä aina kannattaisi.