Helsingin pörssin kohtuuhintaiset laatuyhtiöt?

Tarkastelin blogissa aiemmin tänä vuonna Columbia Business Schoolin professori Joel Greenblattin kehittämää menetelmää kohtuuhintaisten laatuyhtiöiden löytämiseksi. Päivitän tässä merkinnässä yhtiölistauksen marraskuun osakekursseille.

Joel Greenblatt esitteli Taikakaavansa (Magic Formula) kirjassaan The Little Book that Beats the Market. Mullistavia tuottoja historiadatalla – joka ei ole koskaan tae tulevasta –  tuottaneen kaavan idea on seuloa pörssilistan osakkeet kahdella tunnusluvulla ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen.

Kaavassa käytetyt tunnusluvut ovat liiketoiminnan tuotto (EBIT/EV) ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC). Yhtiötä analysoidessaan Greenblatt kiinnittää huomionsa pääoman tuottoon. Vasta sen jälkeen hän kysyy: maksaako laatu liikaa?

Greenblattin mukaan menetelmää soveltava sijoittaja voi harkintansa mukaan ostaa listalta osakkeita 20–30 parhaiksi rankattujen joukosta. On syytä muistaa, että tämä listaus on alkujaan ollut Greenblattin menetelmässä Yhdysvaltain markkinoilta, jossa mainittu määrä yhtiöitä edustaa huomattavan terävää kärkeä suhteessa koko pörssilistan kokoon.

Greenblattin mukaan näitä osakkeita omistetaan yhden vuoden ajan ja sitten muodostetaan jälleen uusi rankinglista. Jälleen valitaan taas sama määrä parhaiden yhtiöiden osakkeita. Pörssin historiadatalla testattuna menetelmä tuotti vuosina 1988–2004 keskimäärin 30,8 prosentin vuosituoton, kun markkinoiden keskituotto samana aikana oli 12,3 prosenttia. Tämä ei tietenkään takaa mitään tulevasta.

Seuraavassa Taulukossa 1 Taikakaava on sovellettu tuoreeltaan Helsingin pörssin suuryhtiöihin. EBIT eli liikevoitto on vuoden 2017 toteutunut tulos. Yritysarvon eli EV:n laskennassa markkina-arvo on laskettu 9. marraskuuta 2018 vallinneen osakekurssin ja vuoden 2017 lopun taseen perusteella. Yritysarvo lasketaan summaamalla yhteen osakekannan markkina-arvo ja yhtiön korolliset nettovelat. Sijoitetun pääoman tuotto (ROIC) on vuoden 2017 tuotto.

Yhtiöt on asetettu paremmuusjärjestykseen EBIT/EV- ja ROIC-tunnuslukujen perusteella niin, että listojen ensimmäiset yhtiöt saavat yhden pisteen, toisena olevat yhtiöt kaksi pistettä ja niin edelleen. Tämän jälkeen kunkin yhtiön pisteet on laskettu yhteen. Vähiten pisteitä saaneet yhtiöt ovat houkuttelevimpia.

Seuraavassa taulukossa esitetään Helsingin pörssin suuryhtiöt Greenblattin kaavaa soveltavassa järjestyksessä.

Taulukko 1. Helsingin pörssin houkuttelevimmat suuryhtiöt Taikakaavalla 9.11.2018

Taikakaavaa käyttävän on kiinnitettävä huomiota siihen, että kaavaan sijoitetut arvot, kuten sijoitetun pääoman tuotto ja liikevoitto, ovat kestävällä tasolla. Listauksen numerothan ovat mekaanisesti joko nykyhetkeä tai historiaa, ja lopulta tulevaisuus ratkaisee. Listaus tarkastelee siis peruutuspeiliä, ja sijoittajan on visioitava näkymä tuulilasin läpi. Siksi Taikakaava ei suoraan sovellu kenellekään sijoitustoimintaa ohjaavaksi kehotukseksi, listaukseksi eikä suositukseksi. Parhaimmillaan se voi kuitenkin toimia herätteenä aloittaa omatoiminen tarkempi perehtyminen yksittäisiin sijoituskohteisiin omista lähtökohdista.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAN MYYNTI ON ALKANUT!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

TILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä kirjoitushetkellä Elisan, Nokian Renkaiden ja merkittävän määrän sekä Sammon että sen osakkuusyhtiö Nordean osakkeita. Kirjoittaja ei sitoudu päivittämään tähän blogiin omistusmuutoksia tekstin julkaisun jälkeen. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Nichole Renee/ Foter/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.