Finnair on julkistanut 10.6.2020 ehdot noin 500 miljoonan euron merkintäoikeusantiinsa liittyen. Lue ehdot ja syyt Finnairin osakeannin taustalla tästä kokonaisuudessaan.
Finnairin osakennissa osakkeenomistajat saavat yhden Merkintäoikeuden jokaista osakkeenomistajan Osakeannin Täsmäytyspäivänä 12.6.2020 omistamaa Yhtiön osaketta kohden. Kukin yksi Merkintäoikeus oikeuttaa merkitsemään kymmenen Tarjottavaa Osaketta Merkintähintaan (”Ensisijainen Merkintäoikeus”). Merkintähinta on 0,40 euroa Tarjottavalta Osakkeelta.
Näin Finnairin osakeanti etenee:
10.6.2020: Jos nykyisenä Finnairin osakkeenomistajana et halua Merkintäoikeuksia, sinun tulee myydä Finnairin osakkeesi viimeistään 10.6.
11.6.2020: Ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia. Osakkeet tuli omistaa 10.6. pörssipäivän päätteeksi, jos halusi Merkintäoikeuksia aiempiin Finnair-omistuksiin perustuen. 11.6. alkaen uudet Finnair-ostot eivät siis oikeuta uusiin Merkintäoikeuksiin.
17.6.2020: Merkintäoikeusannissa Tarjottavien osakkeiden merkintäaika alkaa klo 9.30. Finnairin osakkeenomistajana ja Nordnetin asiakkana voit hyödyntää Merkintäoikeutesi ja tehdä merkinnän kohdasta Sivuni > Yhtiötapahtumat.
18.6.2020: Kaupankäynti väliaikaisilla osakkeilla alkaa Helsingin pörssissä.
17.–25.6.2020: Merkintäoikeudet ovat vapaasti luovutettavissa ja niiden odotetaan olevan kaupankäynnin kohteena Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Jos haluat luopua Merkintäoikeuksistasi kokonaan tai osittain, tai jos haluat ostaa niitä, niin tämä onnistuu suoraan Helsingin pörssistä aikavälillä 17.–25.6. Löydät merkintäoikeudet Nordnetin palvelusta kaupankäyntitunnuksella FIA1SU0120.
1.7.2020: Merkintäoikeusannissa Tarjottavien osakkeiden merkintäaika päättyy klo 16.30. Käyttämättömät Merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina.
8.7.2020 (arvio): Kaupankäynti väliaikaisilla osakkeilla päättyy Helsingin pörssissä. Väliaikaiset osakkeet yhdistetään yhtiön olemassa oleviin osakkeisiisi (kaupankäyntitunnus ˮFIA1Sˮ) sen jälkeen, kun osakkeet on rekisteröity kaupparekisteriin, arviolta 8.7.2020.
9.7.2020 (arvio): Osakeannissa merkityt Tarjottavat Osakkeet kirjataan sijoittajien arvo-osuustileille ja kaupankäynti niillä alkaa Nasdaq Helsingin pörssilistalla.
→ Käy kauppaa Finnairin osakkeella Nordnetin palvelussa
→ Finnairin osakeanti: Jätä vastauksesi kohdasta Sivuni > Yhtiötapahtumat (1.7. klo 16.30 asti)
Huomioi, että tässä blogissa käsitellään Finnairin merkintäoikeusantiin osallistumista Nordnetin asiakkaana. Jos olet merkitsemässä osakkeita muussa pankissa kuin Nordnetissä, löydät ohjeet merkinnän tekemiseen oman pankkisi sivuilta tai asiakaspalvelusta.
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:
Mitä minun Finnairin osakkeenomistajana nyt kannattaa tehdä?
Kannattaako merkintäoikeusantiin osallistua? Pitäisikö Finnairin osakkeet nyt myydä vai pitää? Näihin kysymyksiin Nordnet ei voi pankkina ottaa kantaa, mutta yhteistyökumppanimme Inderes ja Sijoittaja.fi ovat antaneet näkemyksensä aiheesta. Tutustu Inderesin tuoreeseen Finnair-raporttiin tästä ja Sijoittaja.fi:n artikkeliin tästä. Sharevillestä voit myös katsoa, mitä muut sijoittajat miettivät tilanteesta.
Finnairin osakekurssi laski rajusti 11.6.2020. Olenko nyt pahasti tappiolla sijoitusteni kanssa?
Finnairin osakekurssi laski, koska Merkintäoikeudet irtosivat. Jos omistit 10.6. pörssipäivän päätyttyä Finnairia, niin saat Merkintäoikeudet salkkuusi arviolta 17.6. Tällöin Finnair-omistuksesi markkina-arvo on yhtä kuin Merkintäoikeudet + vanhat Finnair-omistuksesi. Arvoa on siis ikään kuin vain siirtynyt Merkintäoikeuksiin. Katso tästä Sijoittaja.fi:n laskelmat siitä, miten Merkintäoikeuksien markkina-arvo teoriassa muodostuu.
Kun aikanaan saat Merkintäoikeudet, voit hyödyntää ne – eli merkitä Tarjottavia osakkeita – tai myydä ne kokonaan tai osittain pörssissä. Kannattaa huolehtia, että joko käytät Merkintäoikeutesi tai myyt ne eteenpäin aikavälillä 17.–25.6. – jos et tee kumpaakaan, Merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina. Nordnet ei ota kantaa tai näkemystä Finnairin tulevaan kurssikehitykseen tai siihen, kannattaako Merkintäoikeuksilla merkitä uusia osakkeita.
Minkä arvoisia merkintäoikeudet ovat ja missä niillä voi käydä kauppaa?
Merkintäoikeuksien arvo määräytyy pörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan, samaan tapaan kuin Finnairin vanhojenkin osakkeiden kurssi. Katso tästä Sijoittaja.fi:n laskelmat siitä, miten Merkintäoikeuksien markkina-arvo teoriassa muodostuu.
Merkintäoikeuksilla käydään kauppaa Helsingin pörssissä. Löydät ne kaupankäyntitunnuksella FIA1SU0120. Voit ostaa ja myydä merkintäoikeuksia osake- ja rahastosalkun (AOT) kautta suoritettuasi tietämystestin. Jos sinulla on merkintäoikeuksia osakesäästötilillä (OST), voit halutessasi myydä omistamasi merkintäoikeudet, mutta niiden ostaminen ei ole mahdollista. Rajoitus johtuu lainsäädännöstä: osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita – ei muita instrumentteja, kuten merkintäoikeuksia.
Kaupankäyntimerkintäoikeuksilla päättyi 25.5.2020. Mikäli salkussasi on vielä merkintäoikeuksia, ne voi käyttää uusien osakkeiden merkintään 1.7. klo 16.30 asti. Käyttämättömät merkintäoikeudet erääntyvät arvottomina.
Haluan osallistua Finnairin osakeantiin. Milloin merkintään tarvittavat varat on oltava salkussani?
Osakkeiden merkintään tarvittavien varojen on oltava salkussa sinä päivänä, kun teet merkinnän. Tee merkintä Nordnetin verkkopalvelussa kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat.
Ostin tänään Finnairin merkintäoikeuksia pörssistä. Voinko tehdä niillä heti merkinnän? Koska saan uudet osakkeet salkkuun tehtyäni merkinnän?
Koska pörssikaupoissa on kahden päivän selvitysaika (T+2), voit hyödyntää ostamiasi merkintäoikeuksia vasta kahden arkipäivän päästä. Laita siis itsellesi vaikka kalenterihälytys, niin eivät unohdu salkkuusi. Jos ostat merkintäoikeuksia esimerkiksi arkiperjantaina, voit merkitä niillä osakkeita vasta tiistaina. Merkitsemäsi osakkeet kirjataan tällöin salkkuusi keskiviikkona, jolloin voit myös halutessasi myydä ne pörssissä.
Mitä ovat väliaikaiset osakkeet?
Väliaikaiset osakkeet ovat nimensä mukaisesti osakeannin aikaisia, väliaikaisia osakkeita. Ne yhdistetään aikanaan Finnairin varsinaiseen osakesarjaan, eli osakeannin päätyttyä Finnairilla on jälleen vain yksi osakesarja Helsingin pörssissä. Väliaikaisilla osakkeilla voi annin aikana käydä kauppaa samaan tapaan kuin Finnairin vanhoillakin osakkeilla.
Mitä eroa on ensisijaisella ja toissijaisella merkintäoikeudella?
Yhtiön osakkeenomistajat ja muut sijoittajat voivat antaa merkintätoimeksiannon osakkeista, joita ei ole merkitty ensisijaisen merkintäoikeuden perusteella. Toissijaisessa merkinnässä osakkeiden merkintä tapahtuu antamalla merkintätoimeksianto ja samanaikaisesti maksamalla tarjottavien osakkeiden merkintähinta. Mikäli kaikkia uusia osakkeita ei merkitä ensisijaisen merkinnän perusteella, yhtiön osakkeenomistajilla ja muilla sijoittajilla on oikeus merkitä merkitsemättä jääneitä uusia osakkeita ilman merkintäoikeuksia merkintähintaan (toissijainen merkintäoikeus). Käytännössä toissijaiseen merkintään siis liittyy riski siitä, että osakkeita ei (ainakaan täysimääräisesti) saa, jos Finnairin merkintäoikeuksien omistajat ovat aktiivisia merkitsemään Tarjottavia osakkeita ensisijaisilla oikeuksillaan. Katso tarkemmat tiedot toissijaisesta merkintäoikeudesta sekä allokaatiosta esitteeseen sisältyvistä osakeannin ehdoista.
Miten varmistan, että merkintäni on mennyt oikein?
Kaikki on mennyt oikein, jos:
- Olet jättänyt vastauksen kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat > Listautumisannit (IPOt), uusmerkinnät, ym.
- Sinulla on riittävä määrä varoja käytettävissä siinä salkussasi, johon olet tehnyt merkinnän Finnairin osakeannissa.
- Voit tarkistaa, että merkintäsi näkyy kohdassa Sivuni > Yhtiötapahtumat > Vastaukseni.
- Huomioi, että merkityt osakkeet eivät siis heti näy salkussasi, vaan vasta seuraavana arkipäivänä.
Peritäänkö merkinnästä välityspalkkio?
Merkintäoikeuksien käyttämisestä ei peritä välityspalkkiota. Jos päätät ostaa tai myydä merkintäoikeuksia, siitä peritään hinnastomme mukainen välityspalkkio.
En pääse kirjautumaan sisään Nordnet-tililleni. Miten toimin?
Jos olet unohtanut tunnuksesi, voit tilata uudet tunnukset sisäänkirjautumisnäkymässä olevasta linkistä. Huomioi, että uusien tunnusten saapumisessa kestää 1–2 viikkoa. Vaikka et muistaisi tunnuksiasi, voit kirjautua salkkuusi heti aktivoituasi Mobiilivarmenteen kirjautumismenetelmänä. Lue lisää Mobiilivarmenteesta tästä.
Jos mielestäsi muistat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi oikein, etkä silti pääse kirjautumaan sisään kyseisillä tunnuksilla etkä Mobiilivarmenteella, niin tällöin on mahdollista, että tunnuksesi ovat lukittuneet turvallisuussyistä muutaman virheellisen yrityskerran jälkeen. Soita asiakaspalveluumme, niin voimme tarkistaa tilanteen ja poistaa mahdollisen lukituksen jo puhelun aikana. Palvelemme numerossa 020 198 5898.
Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
Lue myös: Maksullinen osakeanti, uuden hankintahinnan määritys ja FiFo
eli omistamansa finnairin osakkeet voi siis myydä pois 11.6 ja silti saada merkintäoikeudet ?
Jos omistat Finnairia tänään 10.6. ja myyt ne vasta huomenna 11.6. pois, saat merkintäoikeudet itsellesi. Tässä kannattaa huomioida, että usein tällaisissa tilanteissa merkintäoikeuksien irtoamiseen liittyy kurssireaktio alaspäin, eli “ilmaista lounasta” ei ole tarjolla. /Henri
Osakeannin Täsmäytyspäivänä 12.6.2020.. eikö se sitten vaadi että sinun täytyy omistaa finnair osakkeita just 12.6.2020 että saat merkintäoikeuden?
Millainen merkitys 12.6.2020 päivällä siis on?
Tässä tulee huomioida osakekauppojen selvitysaika (T+2). Jos et halua merkintäoikeuksia, Finnairin osakkeet tulee myydä viimeistään tänään 10.6. Logiikka täsmäytyksessä on sama kuin osingonmaksussa ja oikeudessa osinkoon. Lisätietoa täällä: https://www.nordnet.fi/blogi/osingon-tasmaytys-irtoamis-ja-maksupaiva-nyt-kannattaa-olla-hereilla/ /Henri
Miksi anti on 1 suhde 10. onko tälläinen suhde järkevä ? eikö olisi vanhan omistuksen kannalta ollut paljon parempi että suhde luku olisi ollut pienempi ja hinta suurempi ?
Merkintäoikeusannin logiikasta, taustasta ja perusteluista voi lukea tarkemmin Finnairin sijoittajasuhdesivulta. Finnairin sijoittajasuhdevastaavaan voi myös olla yhteydessä. /H
“Finnairin osakennissa osakkeenomistajat saavat yhden Merkintäoikeuden jokaista osakkeenomistajan Osakeannin Täsmäytyspäivänä 12.6.2020 omistamaa Yhtiön osaketta kohden” Eli tuo lause että “…täsmäytyspäivänä 12.6. omistamaa yhtiön osaketta kohden” tarkoittaa että: “täsmäytyspäivänä 12.6. ei tarvitse omistaa yhtään osaketta”? Vai voiko osakkeita omistaa vaikka ne on jo myynyt? -Vastasin väärään viestiinkin.
Käytännössä tämä menee niin, että jos 10.6. pörssipäivän päättyessä omistit Finnairia, niin saat merkintäoikeudet. 11.6. alkaen merkintäoikeudet ovat irronneet, eli jos 11.6. ostat Finnairia, et tule saamaan niistä merkintäoikeuksia. Jos myyt 10.6. omistamasi Finnairisi 11.6., niin tulet silti saamaan arviolta 17.6. merkintäoikeudet salkkuusi. Merkintäoikeudet voi sitten aikanaan käyttää (tehdä merkinnän) tai myydä eteenpäin. /Henri
Finnairin osakkeet ovat OST puolella. Vaikuttaako tämä merkintäoikeuteen?
Sillä ei ole väliä onko osake osakesäästötilin (OST) vai osake- ja rahastosalkun (AOT) puolella. Merkintäoikeus ja sen käyttäminen onnistuu samalla logiikalla.
Eli jos nykyiset osakkeet on aot puolella niin voin merkitä nämä uudet ost:n puolelle?
Tämä kiinnostaa minuakin!
Tuo “samalla tavalla” ei ole yksiselitteinen.
Valitettavasti ei voi. Osakesäästötiliin tai sieltä pois ei voi siirtää mitään muuta kuin rahaa, ja merkinnän tekeminen osakesäästötilin sisällä edellyttäisi, että merkintäoikeudet ovat osakesäästötilillä – eli että Finnair-omistus on ollut osakesäästötilillä jo 10.6.2020, tai että OSTiin on ostettu markkinalta merkintäoikeuksia. /H
Mulla on finnairin osakkeita sekä ost, että aot- puolella. Onnistuuko lunastus kokonaisuudessa ost puolelle, vai pitääkö lunastaa samassa suhteessa omistukieni verran kummallekin puolelle?
Merkinnät on mahdollista tehdä vain siihen salkkuun, jossa Finnairia on eilen 10.6. ollut. Jos sitä on ollut sekä AOT:lla että OST:illa, niin sitten osakkeita voi merkitä samassa suhteessa kummallekin tilille. /Henri
Kiitos!
Niin ja miten jos OST:lle ei voi enää tallettaa rahaa (maksimisaldo täynnä?)
Jos OSTiin on siis sirretty rahaa jo 50 000 ja tämä kaikki on sijoitettuna, niin tällöin jotakin omistusta tulisi realisoida sen verran, että saldoa on riittävästi merkinnän tekemiseen (jos merkinnän haluaa siis tehdä). Tai jos jostain omistuksesta sattuu tulemaan osinkoja merkintäaikana, niin niitäkin voi hyödyntää. Huomioi kuitenkin, että jos osakesäästötilin arvo on ylittänyt 50 000 €, niin tämä ei itsessään estä uusien talletusten tekemistä. Oleellista on, miten paljon rahaa OSTiin on talletettu, ei OSTin omistusten arvo. Jos OSTiin ei ole vielä talletettu täyttä 50 000 euroa, niin rahaa voi tallettaa lisääkin. /Henri
Miten tulee toimia, jos omistaa Finnairin osakkeita ja haluaa osallistua antiin pienemmällä määrällä, kuin salkussa olevia osakkeita on, eli ei halua käyttää merkintäoikeuttaan täysmääräisenä, mutta ei myöskään myydä osakkeita joiden merkintäoikeutta ei käytetä?
Hyvä kysymys. Täydensin blogikirjoitusta tältä osin: Merkintäoikeudet ovat vapaasti luovutettavissa ja niiden odotetaan olevan kaupankäynnin kohteena Nasdaq Helsinki Oy:ssä 17.–25.6.2020. Jos haluat luopua Merkintäoikeuksistasi kokonaan tai osittain, tai jos haluat ostaa niitä, niin tämä onnistuu suoraan Helsingin pörssistä aikavälillä 17.–25.6. Löydät merkintäoikeudet Nordnetin palvelusta kaupankäyntitunnuksella FIA1SU0120. /Henri
En oo ennen ollu moisessa tilanteessa.. mutta ymmärsinkö oikein jos myyn pienen finnair omistukseni huomenna kokonaan pois voin ostaa ne 17.pvä eteenpäin 10x(määrä osakkeita) takaisin käytännössä samaanhintaan. Tuntuu jokseenkin houkuttelevalta vaihtoehdolta pienen omistuksen kanssa oleville. Pahoittelen jos ymmärsin väärin jotain, mutta ei tosiaan kokemusta tämmösestä.
Tämä kiinnostaa myös täällä. Eli 11.6 kun myy nykyiset osakkeet pois, niin voi silti merkata annissa uusia ”edullisia” osakkeita?
Yleensä tällaisissa tilanteissa merkintäoikeuksien irtoaminen näkyy osakkeen markkinahinnan putoamisena, eli “ilmaista lounasta” ei ole tarjolla. Mutta katsotaan mitä Finnairin kurssille tänään käy. /H
Miten pääsen merkitsemään osakkeita annilla, kun en ole vielä osakkeenomistaja ?
Jos et ole osakkeenomistaja (tai et ollut sitä eilen 10.6.), niin voit osallistua antiin ostamalla merkintäoikeuksia pörssistä. Merkintäoikeuksien ostaminen on mahdollista arviolta 17.–25.6. /H
Jos osakkeet on aot puolella, voiko uusissa ottaa käyttöön ost?
Valitettavasti ei voi. Osakesäästötiliin tai sieltä pois ei voi siirtää mitään muuta kuin rahaa, ja merkinnän tekeminen osakesäästötilin sisällä edellyttäisi, että merkintäoikeudet ovat osakesäästötilillä – eli että Finnair-omistus on ollut osakesäästötilillä jo 10.6.2020, tai että OSTiin on ostettu markkinalta merkintäoikeuksia. /H
Jos merkintäoikeudet toteutuvat täysimääräisesti ja osakeanti menee suunnitellun mukaisesti, niin mitä se tarkoittaa ‘vanhojen’ eli ennen 11.6.2020 omistuksissa olleiden osakkeiden arvolle? Tuleeko niiden arvo sulamaan karkeasti 1/10 osaan?
Tämä jää nähtäväksi. Inderes on tänään julkaissut oman näkemyksensä Finnairin osakkeen tavoitehinnasta: 0,65 €/osake. Sijoittaja.fi on myös julkaissut artikkelin aiheesta tänään: https://www.sijoittaja.fi/229092/finnairin-osakkeen-hinta-romahtaa-alle-euron-mista-merkintaoikeusannissa-on-kyse/ /Henri
miten nordnetin palvelu jo hyvin aikaisin aamusta ennen pörssin aukeamista ilmottaa palvelussaan finnairin osakkeen arvoksi 0,718 ?
Hetkinen en ehkä ole nyt ymmärtänyt tätä… ensimmäinen kerta minullekin… Eli sanotaan, että minulla on nyt tänään, 11.6. salkussani aikaisemmin ostettuja Finskin osakkeita 100kpl. Olisiko minun siis pitänyt ne myydä eilen 10.6.? Menetinkö siis jonkin ikkunan tässä nyt? Vai onko ajatuksena että en tee näille mitään, ja ne automaattisesti luovuttavat minulle ne merkintäoikeudet ja niillä voin sitten merkitä 100×10 uutta osaketta 0.4e = 400eur. Tämän jälkeen minulla olisi 1000+100kpl = 1100kpl Finskin osakkeita (440e)? Eli menikö minulta ikkuna jo kiinni, vai vieläkö ehtii tähän leikkiin mukaan? Omat Finskin osakkeeni ovat Nordean Investorissa, ei hajuakaan miten tämä siellä sitten näkyy… Nyt… Lue lisää >>
Jos omistit eilen Finnairia pörssipäivän päättyessä, olet oikeutettu merkintäoikeuksiin, jotka tulevat salkkuusi automaattisesti arviolta 17.6. klo 9.30. Tällöin voit joko käyttää merkintäoikeutesi (tehdä merkinnän) tai myydä oikeutesi pois pörssissä. Vaikka Finnairin pörssikurssi on tänään “romahtanut”, niin se ei tarkoita, että olisit menettänyt rahaa – arvoa on tavallaan siirtynyt niihin merkintäoikeuksiin, jotka tulet saamaan 17.6. Pankkina emme voi ottaa näkemystä siihen, miten koko antioperaatio tulee vaikuttamaan Finnairin pörssikurssiin ja markkina-arvoon. Luonnollisesti yhtiö toivoo osakkeenomistajien osallistuvan uusien osakkeiden merkintään mahdollisimman laajalti, mutta tämä tulee jokaisen osakkeenomistajan miettiä itse. /Henri
Kiitos nopeasta vastauksesta. Ahaa, eli nyt tällä viikolla minun ei tarvitse tehdä siis juuri mitään. Eli minun ei myöskään kannata ostaa Finskin osakkeita nyt tähän pilkkahintaan vielä tässä vaiheessa, koska: “Ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia.. jos 11.6. tai sen jälkeen ostat Finnairin osaketta pörssistä, et ole oikeutettu yllä kuvattuihin Merkintäoikeuksiin.” Jos nyt ostaisi uudet 100kpl osakkeita hintaan 0.72e/kpl, niin sillä rahalla vain saan sen 100kpl: mutta jos odotan merkintäoikeuksia, saan halvemmalla 100x10kpl. Eli summa summarum: minun on parasta olla tekemättä mitään tällä viikolla, ja sitten 17.6. klo 9:30 eteenpäin merkkaan itselleni uudet 1000kpl osakkeita 0.4e/kpl hintaan. Nordean Investorissa Finskin sijoitusten arvostani… Lue lisää >>
Joo karseeta katteltavaa ku osakkeet näyttää 67% miinusta 🙂 tää on kans harrastajasijoittajalle niin uusi tilanne kun on ostanut alle nelosella ja nyt kurssi on matkan yli euron, en ymmärrä…
ja kunon esim 500 finmskiä takataskussa rahaa “pitää olla” 500×0,40 merkinnässä kö? 200euroa kö?
Jokainen 10.6. omistettu Finnairin osake oikeuttaa yhteen Merkintäoikeuteen, ja yhdellä Merkintäoikeudella saa merkitä 10 Tarjottavaa osaketta. Tämä tarkoittaa, että jos omistat(/omistit 10.6.) 500 kpl Finnairia, ja haluat käyttää kaikki tulevat Merkintäoikeutesi täysimääräisesti, niin tähän tarvitaan saldoa (tai luottolimiittiä) 500 x 0,40 x 10 = 2000 euron arvosta. /H
Eli maksetaanko ne heti kun “merkitään” samalla?
Kyllä. Merkintä tarkoittaa, että ostat Merkintäoikeuksillasi uusia, Tarjottavia osakkeita hintaan 0,40 €/kpl. Merkintään tarvittavan rahasumman tulee olla merkintäpäivänä salkussasi. Merkintä tehdään kohdasta Sivuni > Yhtiötapahtumat ja se on mahdollista 17.6. alkaen. /Henri
Kysyisin tarkennusta tähän, koska käytin kaikki merkintäoikeuteni ja luulin ainakin että maksoin niistä tuon 0,40€. Miksi keskikurssi kuitenkin väliaikaisella osakkeella näyttää olevan esim. nyt 0,71 € (eli sama kuin varsinaisella osakkeella)? Mitä tässä kohtaa missaan?
Maksoit uusista osakkeista merkintäoikeuden arvon + 0,40 € kpl. Merkintäoikeuden arvo oli tapauksessasi siis 3,1 €. 0,40+0,31=0,71 €.
“11.6.2020: Ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia. Tämä tarkoittaa, että jos 11.6. tai sen jälkeen ostat Finnairin osaketta pörssistä, et ole oikeutettu yllä kuvattuihin Merkintäoikeuksiin.” Tarkoittaako tämä sitä, että ostamalla tänään osakkeita menetän myös eilen omistamieni osakkeiden antamat merkintäoikeudet? Vai eilen omistettujen osakkeiden antamat merkintäoikeudet ovat hyödynnettävissä sellaisinaan, mutta tänään ostetuista ei tule lisää merkintäoikeuksia?
Kiitos huomiosta, lauseeni ei ollut ihan kristallinkirkas tältä osin. Et menetä merkintäoikeuksiasi, jos ostat tänään Finnairia – tänään ostamasi Finnair-osakkeet vaan eivät tuo mukanaan merkintäoikeuksia. Jälkimmäinen lauseesi on siis oikein 🙂 /Henri
Miten merkintäoikeudet myydään 17.6. jälkeen ja kuinka hinta muodostuu?
Ne ilmestyvät salkkuusi ja ne voi myydä samaan tapaan pörssissä kuin osakkeetkin. Hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan perusteella, kuten muussakin osakekaupassa. /Henri