Siirry pääsisältöön

Alkavan tuloskauden ajatuksia

75 prosenttia pörssivuodesta 2017 on takana osavuosikatsausten kvartaalijaksotusten perusteella. Lähipäivinä käynnistyvä Helsingin pörssin Q3-raportointikausi voi antaa jo hieman tukevaa maata esimerkiksi ensi kevään osinko-odotusten alle. Mihin seikkoihin kiinnitän itse huomiota tulevissa tuloskatsauksissa?

Karkeasti arvioiden puolet viime vuosien kurssinoususta on perustunut tai vähintäänkin saanut kimmokkeen matalista koroista. Moni on kaivanut säästönsä patjan välistä ja suunnannut kohti pörssiä tavoittelemaan varoilleen selvästi nollaa parempaa tuottoa. Tästä johtuen moni on tänään markkinoilla oikean mukavuusalueensa ulkopuolella. Toistaiseksi rauha on säilynyt osakkeiden keskuudessa ja päivittäiset kurssivaihtelut ovat jääneet keskimäärin suorastaan aneemisiksi varsinkin yleisindeksin tasolla.

Bileet ovat olleet – siis olleet – sanalla sanoen hyvät, eivätkä huolet taivaanrannassa ole välittyneet juurikaan paniikiksi kurssikäyriin. Harva nykysijoittaja enää muistaa – saati on edes koskaan kokenut – eurokriisin tai finanssikriisin päivävaihteluita, jolloin osakkeet saattoivat pudotella lähemmäs kymmenen prosenttia päivässä ilman yhtiökohtaista uutista. Toisinaan tulen miettineeksi, millaisia tuntemuksia tällaiset päivät tulevat taas joskus aikanaan aiheuttamaan korkosijoituksista osakeomistuksiin nykyisessä pörssisyklissä siirtyneille perusluonteeltaan varovaisille.

Osakkeille vaihtoehtoiset kohteet eivät ehkä enää heikkene

Aiemmin olen ollut sitä mieltä, että tuloskauden yhteydessä kurssimuutosten selittäminen (jos se muutoinkaan on järkevää) puhtaasti tulosraporteilla on jokseenkin hassua, koska viime vuosina osakkeita on kuvatulla tavalla ohjaillut pikemminkin heikko korkotuotto. Nyt kuitenkin perusskenaariona on kohtuullisen talouskasvun jatkuminen ja Euroopan keskuspankin asteittainen vetäytyminen massiivisimmista elvytysprojekteistaan. Tämä johtanee vähitellen ”normalisoituvaan” korkotasoon, paino sanalla vähitellen.

Toteutuessaan tämäntyyppinen trendikäänne osakkeille vaihtoehtoisissa tuotoissa tulisi nostamaan tuloskatsausten roolia suhteessa viime vuosiin, koska mahdolliset madonluvut nähtyään sijoittajilla alkaisi olla ”oikeita vaihtoehtoja”, mihin he rahansa seuraavaksi siirtäisivät. Siinä vaiheessa vakauden sijaan pörssiyhtiöitä palkittaisiin enää lähinnä kannattavasta kasvusta, ei ainoastaan riittävän ennustettavasta nykytuloksesta (mikä on lähihistoriassa kaatanut bensaa liekkeihin).

Mikäli korot lähtevät varovaiseenkin nousuun, voivat heikot tuloskatsaukset palauttaa mieliin sen, että nimenomaan tuloksiin nähden osakkeet ovat viime aikoina olleet keskimäärin historiallista kalliimpia arvostuskertoimien valossa, kuten p/e-luvulla (ei siis kurssitasolla) mitattuna, vaikka huokeilta ne ovat korkoihin nähden näyttäneetkin. Esimerkiksi Shillerin p/e-luvulla mitattuna ilmaa on kymmeniä prosentteja puhtaasti tulosperusteisessa arvostuksessa – ja kerrataan edellisen lauseen oppi: matalat korot voivat perustella kohonnutta arvostusta tiettyyn rajaan asti.

Lähtevätkö p/e-luvut luisuun?

Osakkeen kuin osakkeen pörssikurssi muodostuu aina osakekohtaisen tuloksen ja osakkeelle markkinoilla hinnoiteltavan p/e-luvun (tuloskerroin) tulosta eli kertolaskun vastauksesta. On käynyt ilmeiseksi, että keskuspankkien kanuunapotkut ovat vaikuttaneet korkotason kautta suoraan osakkeiden p/e-lukuihin, joita sijoittajat ovat valmiita maksamaan. Viime vuosina p/e-luvut ovat nousseet tuntuvasti, kun korot ovat sukeltaneet. Saman logiikan pitäisi toimia myös päinvastaisessa kehityskulussa.

Vakauden pörssikupla posahtaa suurella todennäköisyydellä, mutta ajoitus on arvoitus. Kun näin tapahtuu, uponnee perusvakaa osinkoyhtiö p/e-luvun laskun vanavedessä kuin tukki, jos tuloskäyrä ei ala sojottaa koilliseen uuden kasvun merkiksi. Tällöin akuutiksi ongelmaksi ei muodostu yhtiökohtaisen laadun puute, vaan kasvun puuttuminen.

Miten sijoittaja voisi sitten suojautua? Suosimalla osakekohtaista osinkoaan kasvattavia yhtiöitä. Sellaisia, joiden osinkokasvun taustalla on tuloskasvu ja nimenomaan osakekohtainen tuloskasvu. Tähän kiinnitän kasvavassa määrin huomiota. Enää vain vakaa tulos ei riitä, eikä tulosta saada kasvuun ilman reippaita investointeja. Se on toinen olennainen seurattava tuloskaudella.

Koska alkaa näyttää siltä, että korot jo ovat pohjanneet, ei uutta pääomaa enää tulvi osakemarkkinoille entiseen malliin, joskaan massat eivät sieltä vielä pois näytä vetäytyvän. Trendin käänne näyttää silti ilmeiseltä: enää pörssissä ei palkita vakaudesta entiseen malliin, vaan huomio kohdistuu kannattavaan kasvuun.

Matalista koroista johtuen moni yhtiö hinnoitellaan tänään kasvuyhtiön kertoimin, koska vaihtoehtoiset kohteet tuottavat vielä toistaiseksi niin heikosti. Sijoittajan tehtäväksi jää tuloskatsausten kriittinen läpivalaisu sen suhteen, onko kannattavan kasvun toteutuminen jäämässä pääsääntöisesti vain esityskalvoille.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen.

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: mariusz kluzniak via Foter.com / CC BY-NC-ND

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit