7 tärkeää kriteeriä yhtiövalinnassa nykyisessä markkinatilanteessa

Useat pörssi-indeksit ovat tällä hetkellä lähellä monivuotisia – jopa kaikkien aikojen – huippunoteerauksiaan. Havainto koskee lähinnä kehittyneitä talouksia, jotka ovat piensijoittajan kannalta vaihdetuimpia osakemarkkinoita. Tuoton tavoittelun ohella sijoittaja voi pohtia hyvän sään aikana sitäkin, millaiset kohteet tarjoaisivat mahdollisesti paitsi arvonluontia myös suojaa seuraavalta myrskyltä.

Kirjoittaessani viime vuonna Laatuguru-kirjaa laatuyhtiöihin sijoittamisesta tulin listanneeksi omaan ajatustyökalupakkiin seitsemän elementtiä, joita pidän järkevinä tarkkailtavina teemoina nykyisessä markkinatilanteessa, jossa sijoittaja joutuu joka tapauksessa maksamaan laadusta jonkin hinnan tehdessään osakevalintoja. Näitä elementtejä olen vuosien varrella käsitellyt blogissani aiemminkin, mutta nousevan markkinatrendin jatkuttua on perusteltua palauttaa teemat mieliin.

Uskoakseni seuraavaksi esitettävän listan elementit voivat toimia yhtiötasolla osoituksina siitä, että sijoittaja saa rahalleen vastinetta. Mitään oikeita vakuutuksia tai turvaverkkoja nämä eivät tietenkään ole, koska lopulta vain tulevaisuus ratkaisee. Mielestäni lähtökohdat sijoitukselle ovat kuitenkin sitä paremmat, mitä useampi seuraavista osatekijöistä löytyy tarkasteltavassa sijoituskohteessa samanaikaisesti. Vastaavasti jonkin osa-alueen puute tai heikkous uskoakseni kohottaa sijoittajan riskiä.

1: Tasainen tuloskehitys

Tämä ei tarkoita yhtiökohtaisesti korkopaperin korvikkeeksi tekeytymistä, vaan ennustettavuutta muutoin. Toimialan osalta verrattain vakaan liiketoimintamallin omaavat yleensä teleoperaattorit, lääkeyhtiöt, vakuutusyhtiöt ja kuluttajatuoteyhtiöt. Parhaassa tapauksessa liiketoiminnan ennustettavuus muodostuu sen varaan, että yhtiöllä on jokin rakenteellinen etu kilpailijoihin nähden (vallihauta). Tällöin puhutaan tasaisesti osakekohtaisen tuloksen kasvukehityksestä. Ilman vallihautaa kilpailluilla markkinoilla toimiva yhtiö joutuu sinne ennemmin tai myöhemmin itse häpeämään.

2: Vähän (netto)velkaa

Sijoittajan on aina tarkasteltava riskikorjattuja tuottoja, jotta sijoituksen korkeampi tuotto-odotus ei olisi vain kompensaatiota tavanomaista korkeampien riskien ottamisesta. Laatuyhtiö ei joudu koskaan myymään omaisuuttaan pakon edessä holtittoman velkaantumisen taittamisen vuoksi. Menestyjän ei myöskään pidä koskaan ostaa vallitseviin megatrendeihin nähden väärin asemoituneita mammuttiliiketoimintoja isolla rahalla viikatemiehen lymyillessä jo yrityskauppiaiden selän takana. Lisäksi vähäinen nettovelkaantuminen on myös omiaan tukemaan yhtiön tuloskehitystä muuhun pörssiin nähden siinä vaiheessa, kun korot oikeasti alkavat nousta ja velkaisten yhtiöiden rahoituksen kustannukset pomppaavat.

3: Asiakaskysyntää tukee jokin megatrendi

Megatrendeistä eli kysyntää trendinomaisesti kasvattavista tekijöistä kaupungistuminen, väestön ikääntyminen, energiatehokkuuden nostaminen, digitalisaatio, globalisaatio ja niin edelleen kasvattavat yhtiön potentiaalisten asiakkaiden määrää ja toisaalta myös nykyasiakkaiden asioinnin tiheyttä. Jos yhtiön kasvu nojaa pitkälti vain nykyiseen taloussykliin, voi jälki olla painokelvotonta vuoroveden vaihtuessa.

4: Korkea pääoman tuotto

Pitkäjänteinen sijoittaja haluaa löytää korkoa korolle -potentiaalia. Näin hän eliminoi liian kalliin hankintahinnan riskiä. Pointtina on se, että laatusijoittajan riski ei ole kurssikäyrän vapina, vaan yhtiön kyky kumuloida pääomaa bisneksessään vuosien varrella. Tunnusluvuista korkea pääoman tuottoaste toimii yleensä parhaimmillaan silloin, kun se yhdistyy maltilliseen osinkopolitiikkaan. Tällöin yhtiö näyttää kykenevän investoimaan merkittävän osan tuloksestaan takaisin liiketoimintaan ja sen kasvattamiseen järkevin ja hyvin johdetuin liikeideoin. Mitä suurempi osa tuloksesta investoidaan kasvuun osingonmaksun sijaan, sitä nopeamman tuloskasvun korkea pääoman tuottoaste tarjoaa. Ja lähtökohtaisesti osakekohtainen tuloskasvu nostaa osakekurssin (riittävän pitkällä aikavälillä) kohti koillista.

5: Pienet investointitarpeet bisneksen ylläpitämiseen

Yhtiö voi investoida joko korvaavasti tai kasvattavasti. Näistä lähinnä jälkimmäisellä on arvoa omistajalle, koska korvaavat investoinnit ”vain” palauttavat kuntoon omaisuuden, joka yhtiöllä oli jo tilikauden alussa. Merkittävä määrä kasvuinvestointeja tarkoittaa, että suuri osa yhtiön tuloksesta kohdistuu uuden kasvun tavoittelemiseen, ei vanhojen romujen entisöintiin nykymarkkina-aseman ylläpitämiseksi. Tällaisen yhtiön tulos on yleensä arvokkaampi kuin yhtiön, joka joutuu entisöimään koneitaan ja laitteitaan jatkuvasti.

6: Jatkuvan liikevaihdon suuri osuus

Jos yhtiö saa kuukausi- tai vuosilaskutuksella säännönmukaisia tuloja esimerkiksi huolto- ja modernisointipalveluista, voidaan yhtiötä johtaa pitkäjänteisemmin kuin tavanomaista putiikkia. Käytännössä tämä voi tarkoittaa laskusuhdanteissa henkilöstön vähentämisen sijaan heidän uudelleensuuntaamistaan tuotannosta tuotekehitykseen. Suhdanteista vain vähäisesti riippuvainen yhtiö saattaa kyetä ohittamaan kilpailijansa laskuvesien aikoina sekä oikealta että vasemmalta, varsinkin, jos omistajakunnasta löytyy kasvollinen järkevä pääomistaja, joka sallii yhtiön ”hyökkäysvaihteen” silloin, kun markkinoiden pääkilpailijat ovat konserniveljien ja -siskojen kustannuskurimuksessa.

7: Omistaja-arvolähtöinen yritysjohtaminen

Laatuyhtiön johto menestyy paitsi päivittäisen liiketoiminnan kehittäjänä myös yhtiön varojen sijoittajana. Laatusijoittajan arvostama yritysjohtaja ei tavoittele ensisijaisesti liikevoiton tai tuloksen maksimointia, vaan mahdollisimman korkeaa ja vakaata pääoman tuottoa pitkällä aikavälillä. Hän johtaa yritystä niitä varten, jotka ovat jäämässä – ei lyhytnäköisesti niitä varten, jotka ovat lähtemässä. Laatujohtajalla on myös omat pähkinät kiinni johtamassaan yhtiössä. Useimmiten yritysjohdon laatuanalyysi kannattaa ulottaa myös hallitustasolle ja pääomistajaan, joka käytännössä vaikuttaa äänivallallaan.

ARVOGURU-UUTUUSKIRJAN MYYNTI ON ALKANUT!

Kirjan hinta on 29,90 euroa (sisältäen alv:n ja postikulut Suomessa). Arvoguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös yhtenä vaihtoehtona osana sijoituskirjapakettia, joka pyynnöstä sisältää signeerauksen. Arvoguru on 237-sivuinen ja kovakantinen. Se on painettu Suomessa Hansaprintillä.

TILAA ARVOGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Blogi sisältää markkinointilinkin. Teksti ei ota kantaa ajoitukseen eikä yksittäisiin sijoituskohteisiin, sijoitusstrategioiden paremmuuteen tai yksittäisiin yrityksiin. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä, strategioista tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta tai strategiasta suositusta taikka tavoitehintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kuvalähde:

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.10.2018 09:29

Hyvä kirjoitus! Olisi mielenkiintoista lukea, mitkä Helsingin pörssin yhtiöt täyttävät mielestäsi nämä kriteerit.

Kiitos hyvistä puheenvuoroista Turussa!