Siirry pääsisältöön

4 vinkkiä pörssiromahduksesta selviytymiseen

Martin Paasi

Pörssit ovat tällä viikolla avautuneet jyrkkään laskuun ja paniikkimieliala on vallannut alaa. Tässä neljä vinkkiä, joilla selviät pörssiromahduksesta ehjin nahoin.

1. Muista, että rajut laskut kuuluvat pörssin luonteeseen.

Riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä – mitä korkeampaa tuottoa haet pitkällä tähtäimellä, sitä suuremmalle riskille altistut lyhyellä aikavälillä. Ainoat vastalääkkeet tälle riskille ovat hajauttaminen ja riittävä käteispuskuri osakesijoitusten vastapainona.

2. Jatka sijoittamista osakemarkkinoille normaaliin malliin pörssiromahduksesta piittaamatta.

Osakkeita kannattaa ostaa silloin, kun ne ovat halpoja. Pörssiromahdus on pitkäjänteiselle sijoittajalle tilaisuus täydentää salkkuaan aiempaa edullisempaan hintaan. Pörssiromahduksessa yhtiöt voivat myös ostaa omia osakkeitaan edullisemmin takaisin markkinalta ja mitätöidä niitä nykyisten osakkeenomistajien eduksi. Vaikka et siis itse kahmisi osakkeita aiempaa halvemmalla, niin omistamasi yhtiöt saattavat sitä jo tehdä – sinun eduksesi, kun omistusosuutesi yhtiössä näin kasvaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kurssilasku voi jatkua pitkäänkin – älä siis sijoita rahaa, jota et ole valmis pitämään markkinoilla useita vuosia.

3. Harkitse kuukausisäästämisen aloittamista.

Kun säästät tasasumman palkastasi joka kuukausi, saat rahasto-osuuksia enemmän silloin kun ne ovat halpoja ja vähemmän silloin, kun ne ovat kalliita. Näin voit säästää osakemarkkinoille systemaattisesti ja hyötyä ajoittaisista kurssilaskuista ja meneillään olevasta pörssiromahduksesta. Lue lisää Nordnetin tarjoamasta automaattisesta kuukausisäästämisestä tästä.

4. Hengitä syvään ja pysy sijoitussuunnitelmassasi pörssiromahduksesta huolimatta.

On helppoa ajautua paniikkiin, kun salkun tuottoprosentit ovat rajusti miinuksella ja media täyttyy tuomiopäivän otsikoista. Kannattaa kuitenkin muistaa pitkäjänteisyys ja se, että pitkällä tähtäimellä osakemarkkinat ovat tuottaneet kaikista omaisuusluokista parhaiten. Yleensä osakkeita ei kannata myydä silloin, kun kaikki muutkin myyvät – taitavimmat sijoittajat toimivat juuri päinvastoin.

4 vinkkiä pörssiromahduksesta selviytymiseen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.02.2018 17:04

5. Rasvatkaa köysi.

heppu
heppu
Vastaa  Nimetön
19.04.2020 20:32

Piippo on suureksi avuksi tuossa köyden osalta, löytyykö atrialta tai hk:lta rasvaa?

Nimetön
Nimetön
06.02.2018 22:51

Kurssilaskussa voi yrittää myydä rajusti tappiollisia sijoituksia ja ostaa huomenna takaisin halvemmalla. Parhaassa tapauksessa oma shorttisi onnistuu voitollisena ja huonoimmassa tapauksessa verotuksessa saatava kompensaatio tekee tästä itsessään täysin järjettömästä toiminnasta kannattavaa epäonnistuessaankin. Mutta kuten jo Benjamin Graham sanoo klassikossaan, ei setä Samulin toimien järkevyyttä sen enempää kannata miettiä.

Nimetön
Nimetön
27.05.2018 23:07

Tai sitten omaa vaan tarpeeksi maalaisjärkeä ymmärtääkseen ajoissa milloin kupla alkaa olla kypsä ja myy vielä kun on törkeän hintaista. Vaikka myisi hiukan liian aikaisinkin niin seuraava iso dippi tulee olemaan sellainen ettei todellakaan kaduta.

Nimetön
Nimetön
25.02.2020 20:18

Ilman muuta näin jos sijoitushorisontti on pitkä! Mutta entä jos sattuukin tarvitsemaan rahat osakkeistaan 2-5 vuoden sisään? Silloin asia ei ole ihan noin helppo!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.02.2020 07:05

Ois kannattanut “sijoittaa”rahat ruletti pöytään.