Hoppa till huvudinnehållet

Tilläggsinformation om aktiesparkontot.


Aktiesparkontots och kontoinnehavarens beskattning.

Medlen på aktiesparkontot kan tas ut när som helst. Endast pengar kan tas ut från aktiesparkontot (d.v.s. måste eventuella aktieinnehav realiseras innan uttaget). Avkastningen på aktiesparkontot beskattas då de lyfts ut från kontot.

Då uttag görs från aktiesparkontot delas medlen upp i avkastning och eget kapital. Att lyfta avkastning är från Skatteförvaltningens synvinkel övrig beskattningsbar kapitalinkomst. Den presumtiva anskaffningsutgiften kan därmed inte tillämpas. Att lyfta eget kapital är inte beskattningsbart.

För att beräkna avkastningen på ett aktiesparkonto dras de kontanta betalningarna till kontot från dess marknadsvärde och den del av de belopp som tidigare dragits ut från kontot som anses vara en kapitalökning läggs till. Detta används för att ta reda på inkomstbeloppet på aktiesparkontot. Ur inkomstbeskattningens synvinkel spelar det ingen roll var inkomsten kom ifrån (utdelning, ränta, investeringens värdeökning, valutakursvinsten på kontot i en annan valuta än euro) och i vilken ordning. Således räknas också förutom de realiserade vinsterna vid överlåtelse av aktier den orealiserade värdeökningen av de förvärvade aktierna för kontot som vinst på aktiesparkontot då medel tas ut från kontot. En förlust på ett aktiesparkonto är endast avdragsgill när kontot stängs.

Exempel på ett uttag i en situation då kontot har vinstbärande placeringar:

Kunden har överförs 10 000 euro till kontot, med vilka hen har köpt aktier i ett finländskt börsbolag. Aktiernas värde har stigit med 5 000 euro, varpå kontots gängse värde är 15 000 euro. Kunden säljer aktier från sitt konto så att hen kan lyfta 1 500 euro från kontot. Av pengasumman på 1 500 euro som kunden lyfter räknas 500 euro som beskattningsbar kapitalinkomst (= 5 000 euro / 15 000 euro x 1 500 euro). Uttagets slutsumma, d.v.s. 1 000 euro, är skattefritt uttag av eget kapital. Då blir 9 000 euro av det ursprungliga egna kapitalet kvar (10 000 euro - 1 000 euro).

Andelen av uttaget som inte är vinst minskar mängden insatt grundkapital på kontot, vilket kommer att beaktas i framtiden då uttag från kontot delas in i vinst- och grundkapitaluttag. Andelen grundkapital som tas ut från kontot minskar också det totala beloppet som betalats in på aktiesparkontot vid beräkning av det maximala beloppet på 100 000 euro som får sättas in på kontot i enlighet med lagen om aktiesparkontot.

Den tidigare beskrivna kunden besluter sig senare för att sälja flera aktier från kontot så att hen kan lyfta 3 500 euro från kontot. Det gängse värdet för kontots medel är vid tidpunkten för uttaget 18 000 euro. Som aktiesparkontots vinst räknas därmed 9 000 euro (18 000 euro - 9 000 euro (mängden kvarvarande grundkapital)). Av beloppet på 3 500 euro som kunden nu lyfter från kontot är 1 750 euro (= 9 000 euro / 18 000 euro x 3 500 euro) vinst, alltså beskattningsbar kapitalinkomst, och 1 750 euro är uttag av grundkapital. Efter vinstuttaget är värdet på den skattepliktigas grundkapital på kontot 7 250 euro (= 9 000 euro - 1 750 euro).

Exempel på uttag i en situation då kontot har förlustbärande placeringar:

Börsaktiernas värde för kunden i det tidigare exemplet har minskat betydligt sedan bolagets resultat kollapsat. Kunden besluter sig för att sälja aktierna helt och hållet och lyfta ut alla medel från aktiesparkontot. Det gängse värdet för kontots medel är vid tidpunkten för uttaget 7 000 euro. Aktiesparkontots avkastning är därmed - 250 euro (= 7 000 euro - 7 250 euro). Beloppet på 7 000 euro som kunden lyfter från kontot är helt och hållet uttag av det grundkapital som satts in på kontot, varav det inte uppstår beskattningsbar vinst som kapitalinkomst. Efter uttaget är värdet på kundens placering på kontot 0 euro.

Avslutande av aktiesparkontot och överföring till en annan tjänsteleverantör.

Spararen har enligt 13 § 1 mom. i lagen om aktiesparkontot rätt att säga upp aktiesparkontoavtalet och kräva att medlen överförs då avtalet tar slut.

Avtalets uppsägning förutsätter inte att innehavet realiseras, om spararen har gjort ett aktiesparkontoavtal hos en annan tjänsteleverantör, varpå de ackumulerade medlen överförs direkt till den tjänsteleverantör som är motpart i det nämnda avtalet.

Den skattskyldiga kan temporärt ha två aktiesparkonton samtidigt under överföringsprocessen. I en sådan situation ska ändå observeras att kontona inte kan användas samtidigt. Den skattskyldiga kan därför inte göra insättningar, uttag eller handla på det uppsagda aktiesparkontot och samtidigt göra insättningar, uttag eller handla på den andra tjänsteleverantörens nyöppnade aktiesparkonto.

Då aktiesparkontot avslutas är avkastningen den del av kontots gängse värde vid avslutningstidpunkten, som överstiger grundkapitalet på kontot, d.v.s. värdet på de insättningar som gjorts till kontot. Det har ingen betydelse av vilken orsak kontot avslutas och till vilket ändamål medlen som tas ut från kontot ska användas.

Aktiesparkontots avkastning räknas som beskattningsbar kapitalinkomst då värdeökning lyfts från kontot. Vid uttaget räknas värdeökningens andel av uttagssumman i proportion till den motsvariga andelen värdeökning på kontot i proportion till grundkapitalet.

Läs mer om att avsluta aktiesparkontot

Exempel:

Den skattskyldiga har satt in 50 000 euro på aktiesparkontot som hen i sin helhet har investerat i börsaktier. Den skattskyldiga säljer i något skede aktier för 10 000 euro, vilket är samma som deras inköpspris och lyfter 10 000 euro från aktiesparkontot.

Den skattskyldiga bestämmer sig senare för att avsluta aktiesparkontot och sälja aktierna. Aktiernas värde har stigit, och det gängse värdet för kontots innehav är vid kontots avslutningstidpunkt 70 000 euro. Aktierna säljs för 70 000 euro. Den beskattningsbara kapitalinkomsten på aktiesparkontot är 30 000 euro (= 70 000 euro - 40 000 euro), som beskattas som kapitalinkomst. Grundkapitalets andel (40 000 euro) av uttaget som görs i samband med avslutandet av den skattepliktigas konto beskattas inte.

Förlust på aktiesparkontot

Om gängse värdet på aktiesparkontots sparmedel då aktiesparkontot avslutas är lägre än nettovärdet på aktiesparkontots insättningar, bildas en förlust av skillnaden mellan nettovärdet på insättningarna och sparmedlens gängse värde (Inkomstskattelagen 53 b § 3 mom.).

Aktiesparkontots förlust är avdragsgill från de beskattningsbara kapitalinkomsterna under det år som aktiesparkontot avslutas.

Skatterapportering.

Nordnet ansvarar för aktiesparkontots skatterapportering. Nordnet meddelar årligen deskatteförvaltningen. Nordnet förser årligen skatteförvaltningen med nödvändig information i enlighet med tillämplig lagstiftning och de instruktioner som utfärdats av skatteförvaltningen för kundens aktiesparkonto. När det gäller aktiesparkontot rapporteras värdepapperstransaktioner, utdelningar eller räntor som upplupits på kontot inte separat till skattebetalaren. Du kommer inte heller att se innehaven på ditt aktiesparkonto med ditt skatteförslag. Avkastningen på aktiesparkontot beräknas och avkastningen beskattas vid tidpunkten för uttaget, så Nordnet rapporterar den del av avkastningen av de uttagna medlen under beskattningsåret och avkastningen på aktiesparkontot. Nettobeloppet av kontanta betalningar rapporteras också till skattebetalaren årligen.

Nordnet meddelar skattebetalaren om förluster som uppkommit på aktiesparkontot vid tidpunkten för kontots avslutande.

Du hittar informationen relaterad till ditt aktiesparkonto som ska rapporteras till skatteförvaltningen i Nordnets onlinetjänst under Mina sidor > Årsbesked.

Uppsägning av aktiesparkontoavtalet på grund av Kundens bortgång eller bortskänkningsförbud.

Aktiesparkontoavtalet upphör vid kontoinnehavarens bortgång. Rätten till medlen överförs till aktiesparkontoinnehavarens rättsinnehavare. Trots avtalets uppsägning tillhör medlen på det värdeandelskonto och sparkonto som är kopplat till aktiesparkontot till rättsinnehavarna. En arvinge kan emellertid inte överföra aktierna från den avlidnes aktiesparkonto till sitt eget konto, eftersom endast pengar kan tas ut från kontot.

Uppsägningen av ett aktiesparkontoavtal på grund av en skattskyldig persons bortgång medför inte någon beskattningsbar inkomst eller avdragsgill förlust i inkomstbeskattningen. Vid ytterligare överlåtelse av aktierna anses anskaffningskostnaden för aktierna vara det skattevärde som används för arvsskatt. Tillgångarna på det värdeandelskonto och sparkonto som är kopplade till aktiesparkontoavtalet beaktas i den avlidnes arvsbeskattning, liksom tillgångarna på vilket som helst annat motsvarande konto. I arvsskatten ingår även utdelning som är fristående från aktier som finns på aktiesparkontot vid dödsfallet och andra betalningar som erhållits på basen av tillgångarna på kontot som ännu inte betalats in på kontot. Sådana betalningar har inte funnits på aktiesparkontot vid tidpunkten för dödsfallet. Tillgångarna värderas i arvsbeskattningen enligt gängse värde vid tidpunkten för dödsfallet.

Exempel:

Arvlåtaren hade satt in 50 000 euro på ett aktiesparkonto som hen har investerat i börsnoterade aktier. Det gängse värdet på aktierna på kontot vid personens död är 95 000 euro. Dessutom finns det pengar på kontot på 5 000 euro. Arvingarna är föremål för en arvsskatt på 100 000 euro. Förvärvskostnaden för aktierna på aktiesparkontot är 95 000 euro. Beskattningsbar inkomst i inkomstbeskattningen uppkommer inte på grund av aktiesparkontoinnehavarens bortgång.

Tillåtna investeringsobjekt.

De tillåtna investeringsobjekten är:

  1. 1

    Överlåtbara värdepapper som handlas på en reglerad marknad, dvs. en börs eller en MTF. I Finland är börsen Nasdaq Helsinki Oy och den multilaterala handelsfaciliteten är First North Helsinki.

  2. 2

    Värdepapper som avses i 2 kap. 1 § 1 mom. i lagen om värdepappersmarknader, vars emissionsvillkor har åtagit sig att göra värdepappren till föremål för handel inom ett år efter emissionen i ovannämnda handelssystem. Dessa avser aktieemissioner för vilka de tecknade aktierna noteras för börshandel inom ett år efter emissionen, enligt prospektet eller erbjudandehandlingarna.

  3. 3

    De investeringar som avses i punkt 2 ska också omfatta värdepapper som tecknas i samband med företagshändelser från emittenterna, vars villkor åtar sig att göra värdepapperen till föremål för handel inom ett år efter att de emitterats på handelsplatser som avses i den punkten. Sådana kan vara aktier som delas ut som dividend, då de aktier som delas ut till exempel är aktier i ett onoterat dotterbolag till ett börsnoterat bolag.

  4. 4

    Kunden kan också förvara sina pengatillgångar på aktiesparkontots sparkonto som sådana.

De förbjudna investeringsobjekten är:

  • Noterade fondandelar och andelar i ett fondföretag, såsom börshandlade indexfonder (ETF), även om deras juridiska bolagsform är aktiebolag.

  • Aktier i onoterade företag.

  • Obligationer.

  • Derivat.

Du kan handla med aktier och depositionsbevis ("DR") inom aktiesparkontot på följande marknadsplatser:


Finland:

  • Nasdaq Helsinki

  • Nasdaq First North Growth Market Finland

Sverige:

  • Nasdaq Stockholm

  • Nordic Growth Market

  • Spotlight Stock Market

  • Nasdaq First North Growth Market Stockholm

  • Nordic MTF

Danmark:

  • Nasdaq Copenhagen

  • Nasdaq First North Growth Market Denmark

  • Spotlight Stockmarket


Norge:

  • Oslo Börs

  • Euronext Expand

  • Euronext Growth 

Tyskland:

  • Xetra - limited selection (appendix 1)

USA:

  • Nasdaq

  • New York Stock Exchange

Kanada:

  • Toronto Stock Exchange

  • Toronto Venture Exchange

England:

  • London Stock Exchange (FTSE 350)


Aktiesparkontots medel kan investeras i sådana investeringsobjekt som är tillåtna enligt lagen om aktiesparkontot, vars förvaring och genomförande eller överföring av ordrar som Nordnet för närvarande erbjuder. Enligt villkoren i avtalet har Nordnet när som helst rätt att begränsa och ändra vilka värdepapper som kan handlas vid en given tidpunkt. Se avsnitt E.2 Värdepapper och handelsplats för mer information om de allmänna villkoren för depå / kontoavtalet.

Uttag, handläggningstider samt dess betalningar och avgifter.

Du kan göra ett uttag från ditt aktiesparkonto till ditt finländska motkonto som står i ditt eget namn under Mina sidor > Uttag. Med funktionen Uttag kan du göra uttag till de konton du har registrerat i förväg.

Uttag via onlinetjänsten är gratis. En avgift i enlighet med prislistan kommer att debiteras för att handlägga en uttagsbegäran som skickats in via meddelandetjänsten eller skriftligen.

Du kan se tidigare uttag genom att klicka på "Se genomförda uttag" på sidan Uttag.

I vissa fall kan det ta 1-2 dagar att handlägga uttag från ett aktiesparkonto, till exempel när det verkliga värdet på sparande tillgångar måste fastställas i samband med företagshändelser.

Instruktioner för skriftliga uttagsbegäran.

Fyll i formuläret för uttagsbegäran som finns i vår webbtjänst och skicka det till oss per post. Var noga med att underteckna uttagsblanketten. Vänligen skicka även en kopia av ditt ID som bifogas till uttagsbegäran. Observera att vi tar ut en serviceavgift i enlighet med vår prislista för handläggning av en skriftlig uttagsbegäran. Observera också att vi endast gör pengaröverföringar till kundens egna bankkonton.

Aktiesparkontots skatteökning.

Om en skattebetalare har två eller flera aktiesparkontoavtal i kraft samtidigt kommer Skatteförvaltningen att införa en skatteökning på skattebetalaren på 10 euro. Skatteökningen införs för alla de dagar då skattebetalaren har haft mer än ett aktiesparkontoavtal i kraft. Beloppet för skatteökningen räknas per aktiesparkontoavtal och bestäms utifrån samtliga aktiesparavtal som är i kraft samtidigt. Skatteökningen bestäms på basen av skattebeslutet för det aktuella året.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors