Tervetuloa uuteen Nordnet.fi-palveluun!Lue lisää tästä.
Verkkosivustomme käyttää evästeitä. Käyttämällä palvelujamme hyväksyt evästeiden käytön.Lue lisää

Osakesäästötili.

Kaikki, mitä sinun tulee tietää tulevasta osakesäästötilistä.

Mikä on osakesäästötili?

  • Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.
  • Osakesäästötilille voi tallettaa maks. 50 000 €, kerralla tai erissä.
  • Tuotosta peritään noston yhteydessä 30–34 % vero.

Osakesäästötilin voi avata Nordnetissä jo vuoden 2019 puolella. Rahansiirto ja kaupankäynti alkavat 1.1.2020.

Miten osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä?

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot

Osakesäästötiliin liittyvät esitykset ja videot.

Osakesäästötilin hyödyt eri sijoittajatyypeille. 

Kenelle tuleva osakesäästötili sopii? Tehdäänkö kauppoja alkuvuonna arvo-osuustilille vai osakesäästötilille? Myyvätkö sijoittajat vanhoja omistuksiaan? Mm. näihin osakesäästötiliin liittyviin kysymyksiin Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen ja osakestrategi Jukka Oksaharju vastaavat SijoitusSummit-haastattelussa.

Videolla käydään myös läpi, miten kolme eri sijoittajatyyppiä voisivat poimia osakkeita osakesäästötilille.

→ Katso SijoitusSummit-haastattelu

Vuosi 2020 – vähemmän osinkoverohelvettiä.

Kuinka maksimoida osakesäästötilin hyöty? Miten valita osinko-osakkeet osakesäästötilille? Millainen on osinkojen uudelleensijoittamisen rooli varhaisessa riippumattoon nousemisessa?

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju puhui 19.9.2019 Sijoittaja 2019 -tapahtumassa aiheesta "Vuosi 2020 – vähemmän osinkoverohelvettiä" Katso taltiointi!

→ Katso Sijoittaja 2019 -taltiointi
→ Jukka Oksaharjun puheen esitys

Kolme tapaa rakentaa osakesäästötilisalkku.

Kuinka maksimoida osakesäästötilin hyöty? Millaisille sijoittajille osakesäästötili sopii?

Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen puhui 28.9.2019 Turun Talouspäivät -tapahtumassa aiheesta "Kolme tapaa rakentaa osakesäästötilisalkku" Katso taltiointi alla olevasta linkistä!

→ Katso taltiointi puheesta
→ Suvi Tuppuraisen puheen esitys

Osakesäästötili tulee! | #rahapodi 176

Alle 100 päivää ensimmäisiin osakesäästötilikauppoihin… Miten osakesäästötiliaikakauteen kannattaa valmistautua? Mistä koko osakesäästötilissä olikaan kyse? Entä saadaanko Martinista leivottua uuden tilityypin myötä vihdoin osakesäästäjä? 

→ Kuuntele ja katso #rahapodi 176

Tarjoamme asiakkaillemme osakesäästötiliin liittyen nykyistä luottoa. Jos sijoittajalla on meillä nykyisellään salkku ja arvo-osuustili, jossa on vakuuksia eli osakkeita tai rahastoja, niin hän voi solmia luottosopimuksen nykyiseen salkkuun jo nyt ja sitten siirtää sisäisesti varoja osakesäästötilille ensi vuoden alussa.

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen

Osakesäästötiliuutisia Nordnet Blogissa.

Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen: Osake­säästötili on tulossa Nordnetiin.

Maaliskuussa 2019 eduskunta hyväksyi osakesäästötilin, josta on kohistu jo vuoden päivät. Keväällä 2018 valtiovarainministeriön verotyöryhmä julkaisi raportin eri sijoitusmuotojen verokohtelusta ja ehdotti eri vaihtoehtoja osake­säästötilille. Sijoittajan etuja ajavat tahot, kuten Pörssisäätiö ja Osake­säästäjien keskusliitto, ovat puolus­taneet tiliä läpi vuoden kiivaasti. Nyt kun osakesäästötilin tiedetään tulevan voimaan 1.1.2020 alkaen, voidaan Nordnetissä kääriä hihat ja keskittyä tilin kehittämiseen.

→ Lue maajohtaja Suvi Tuppuraisen ­kirjoitus

Nordnetin tutkimus: 500 000 osake­säästötiliä auki keväällä 2020?

97 % Nordnetin asiakkaista pitää tulevaa osakesäästötiliä kiinnostavana ja vain 1,2 % ilmoittaa, ettei aio avata tiliä lainkaan. 59 % vastaajista aikoo avata osakesäästötilin heti ensimmäisten joukossa, kun se on mahdollista. Jos 59 % suomalaisista yli 800 000 osakesäästäjästä avaisi osakesäästötilin ensimmäisten joukossa, se tarkoittaisi lähes puolta miljoonaa osakesäästötiliä ensi vuoden alussa. Tämä ilmenee Nordnetin tekemästä kysely­tutkimuksesta, johon vastasi lähes
6 000 sijoittajaa.

→ Lue lisää Nordnetin tutkimuksesta

Tutkimus: suomalaisista on tulossa osake­säästötilin myötä huomattavasti aktiivisempia sijoittajia – jos he saavat osakepoimintaan apua.

Yli puolet nykyisistä osake- ja rahasto-omistajista uskoo oman kaupankäyntiaktiivisuuden lisääntyvän osakesäästötilin myötä. Pelkkä osakesäästötilin tuleminen ei kuitenkaan vielä ratkaise suomalaisten säästämisinnon kasvua: jopa kaksi kolmesta suomalaisesta kaipaa apua osakkeiden valintaan. Tiedot ilmenevät tuoreesta kyselytutkimuksesta koskien suomalaisten näkemyksiä osakesäästötileistä, niiden käyttöaikeista ja kiinnostavuudesta.

→ Lue lisää kysely­tutkimuksesta

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Tili voidaan avata myös alaikäiselle.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Yritykset ja yhteisöt eivät voi avata osakesäästötilejä.

Samaan aikaan henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili. Palveluntarjoajaa voi kuitenkin vaihtaa tilin avaamisen jälkeen ilman veroseuraamuksia.

Tilille voi siirtää enintään 50 000 euroa.

50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää. Sijoitusten arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi.

Esimerkki: Asiakas on sijoittanut tilille 10 000 euroa, ja tilillä olevien osakkeiden arvo on noussut 100 000 euroon. Asiakas voi edelleen sijoittaa tilille 40 000 euroa lisää.

Varoja voi sijoittaa pörssiosakkeisiin ja monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi First North -kauppapaikka.)

Voit hyödyntää luottoa sijoituksissasi myös osakesäästötilillä, mutta luoton tulee olla peräisin osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustiliin sidotusta luottosopimuksesta. Tämä tarkoittaa, että osakesäästötilillä olevia omistuksia ei voi hyödyntää kaupankäyntiluoton vakuutena, vaan vakuutena toimivat sen arvo-osuustilin omistukset, johon luottosopimus on aktivoitu. Tällöin myös kaupankäyntiluoton korot peritään arvo-osuustilin puolelta, ei osakesäästötililtä. Kaupankäyntiluoton rajoitteet johtuvat osakesäästötiliin liittyvästä lainsäädännöstä.

Kaupankäyntiluoton hyödyntäminen voi rajoitteistaan huolimatta olla verotehokas tapa aloittaa osakesäästötilisäästäminen, jos haluat hyödyntää arvo-osuustilisi puolella olevia omistuksia, mutta et kuitenkaan halua realisoida niitä ja maksaa realisoinnin seurauksena veroja mahdollisista voitollisista omistuksistasi.

→ Lue lisää Nordnetin tarjoamasta kaupankäyntiluotosta sekä siihen liittyvistä riskeistä ja ehdoista