Siirry pääsisältöön

Osake­säästötili.

Osakekaupat ja osingot tilillä verovapaasti.

Avaa osakesäästötili itsellesi tai lapselle jo tänään ja maksimoi säästöjesi kasvu.

Mikä on osakesäästötili? Voiko olla osakesäästötili ja arvo-osuustili?

Moni yksityissijoittaja on uudesta tilityypistä innoissaan, mutta mistä siinä oikeastaan on kyse? Mikä on osakesäästötili?

Käydään ensin läpi arvo-osuustili. Arvo-osuustilille voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita. Kun aikanaan myyt omistuksiasi, niistä syntyy voittoa tai tappiota, joka raportoidaan verottajalle. Maksat siis voitoista ja osingoista veroa vuosittain. Myyntivoitoista perittävä vero on 30–34 % ja osingoista perittävä vero 25,5–28,9 %, riippuen pääomatulojen kokonaismäärästä. Arvo-osuustilille on myös mahdollista siirtää pörssilistattuja omistuksia toisesta pankista.

Nykyään valittavanasi on tavanomaisen arvo-osuustilin lisäksi ja sen rinnalle myös osakesäästötili. Osakesäästötili tarkoittaa tiliä, jonka sisällä voit käydä kauppaa osakkeilla verovapaasti. Myöskään mahdollisista osingoista ei peritä veroa niin kauan, kun raha pysyy tilin sisällä. Verotettavaa tuottoa syntyy vasta, kun teet tililtä noston tai kun lakkautat osakesäästötilisi.

Osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa – toisin sanoen aiemmin hankittujen pörssiomistusten siirtäminen tilille ei ole mahdollista. Osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä enintään 50 000 euroa, mutta omistusten arvon kasvulle tai tilille maksettaville osingoille ei ole maksimirajaa.

Osakesäästötiliin ja tavanomaiseen arvo-osuustiliin liittyy myös muita eroja. Osakesäästötilin voi avata vain yksityishenkilö, ja kullakin yksityishenkilöllä voi olla käytössään vain yksi osakesäästötili. Osakesäästötiliä ei siis voi avata moneen pankkiin samanaikaisesti, mutta tilin voi kyllä halutessaan siirtää pankista toiseen.

Eroja löytyy myös instrumenteissa, joita tilille voi ostaa. Osakesäästötilille voi ostaa vain osakkeita – mukaan lukien ulkomaiset ja First North -markkinapaikkojen osakkeet – mutta ei rahastoja, ETF:iä tai muita pörssilistattuja tuotteita.

Osakesäästötilin merkittävin etu on, että se mahdollistaa osakesäästäjälle korkoa korolle -ilmiön täysimääräisen hyödyntämisen. Kun myyntivoittoihin ja osinkoihin liittyvien verojen maksamista lykätään, myös vero-osuus kasvaa korkoa korolle ja kasvattaa koko sijoitettua pääomaa. Se on siis erinomainen lisä niin pitkäjänteisen osakesäästäjän kuin aktiivisen kaupankävijänkin työkalupakkiin.

Lue myös: Hankintameno-olettaman puuttuminen ei pilaa osakesäästötiliä – katso laskelma

Osakesäästötili vs. arvo-osuustili ja niiden erot

6 syytä avata osakesäästötili Nordnetiin.

1. Tili, verkkopalvelu, säilytys ja striimaavat kurssit 0 €.

Ei avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja. Asiakkuuden ja osakesäästötilin hinta on siis 0 €. Käytössäsi on myös reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille* maksutta.

2. Uusasiakastarjous: käy kauppaa 2 kk alk. 3 € Helsingin pörssissä.

Uutena asiakkaana käyt kauppaa osakesäästötilillä vähintään kaksi ensimmäistä kalenterikuukautta hinnastomme parhaalla tasolla 1: 0,06 % min. 3 €/toimeksianto Helsingin pörssissä. Jos avaat osakesäästötilisi nykyisenä asiakkaana, sama etu on käytössäsi kuluvan kuun/tilinavauskuukauden ajan.

3. Ideoita menestyviltä sijoittajilta ja analyyseistä.

Nordnetin kautta saat pääsyn Euroopan parhaiksi palkittuihin analyyseihin suomalaisista pörssiyhtiöistä. Saat myös kuukaudeksi maksutta pääsyn Sijoittaja.fi:n uusiin osakesäästötilimallisalkkuihin – katso ohje edun lunastamiseksi. Sharevillessä voit poimia osakevinkkejä reaaliajassa parhailta sijoittajilta.

4. Tutkitusti Suomen laadukkain veroraportointi.

Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla, kuten virheettömyydessä ja kattavuudessa. 

5. Mahdollisuus osallistua listautumisanteihin osakesäästötilillä.

Nordnetissä voit osallistua listautumisanteihin myös osakesäästötilin kautta. Merkintää tehdessäsi valitse OST-tunnuksella merkitty Nordnet-tili.

6. Pääomaa salkkua vastaan osakesäästötilille.

Nordnetistä saat lainarahoitusta omistuksiasi vastaan. Korkoa maksat vain käyttämästäsi luotosta, eli silloin, kun salkkusi saldo on miinuksella. Luottoa voit käyttää luottorajasi puitteissa niin paljon kuin haluat, milloin haluat ja mihin haluat. Vaikka osakesäästötilisijoituksiin.

*Tarjous Oslon pörssin reaaliaikaisista ja striimaavista kursseista on voimassa 30.11.2021 asti.

Avaa osakesäästötili aikuiselle tai lapselle.

Jos olet Nordnetin asiakas:

 1. Kirjaudu sisään Nordnetin verkkopalveluun.
 2. Klikkaa Uusi tili -painiketta Tilit-otsikon alla.
 3. Klikkaa Avaa Osakesäästötili -painiketta ja seuraa ohjeita. Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!

Jos et ole vielä asiakas:

 1. Aloita klikkaamalla painiketta alta. Kun olet tekemässä hakemusta, näet Salkku-otsikon alla kohdan Osakesäästötili. Lisää kohtaan ruksi.
 2. Täytä asiakashakemus ja allekirjoita se verkkopankkitunnuksillasi. Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!

Avaa osakesäästötili lapselle:

 1. Täytä asiakashakemus klikkaamalla alta. Lisää ruksi hakemuksen kohtaan Osakesäästötili.
 2. Täytä hakemukseen alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot. Kun tiedot on täytetty, vanhemmat saavat sähköpostiinsa linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa verkkopankkitunnuksilla.
 3. Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sen. Käsittelyssä voi mennä muutama päivä.

Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus. Täysi-ikäisenä voit avata Nordnet-asiakkuuden tästä helposti verkkopankkitunnuksilla.

Osakesäästötili, osingot ja verotus.

Pitkäjänteiselle osinkosijoittajalle osakesäästötili antaa avaimet korkoa korolle -efektin täysimääräiseen hyödyntämiseen, mutta lyhyellä aikavälillä osinkoverotus suosii arvo-osuustilisijoittajaa.

Osinkoverotuksen erot tilityyppien välillä

Osinkojen verotus arvo-osuustilien ja osakesäästötilien välillä poikkeaa seuraavasti:

Arvo-osuustili: 85 % osingoista veronalaista tuloa, jota verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti.
Osakesäästötili: Tilin sisällä osinkoja ei veroteta, mutta kaikki arvonnousu verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaisesti varoja tililtä nostettaessa.

Kun pääomatulojen verokanta vuonna 2021 on 30 prosenttia 30 000 euroon asti ja 34 % rajan ylittävältä osalta, muodostuu osinkojen veroasteeksi arvo-osuustilillä joko 25,5 % tai 28,9 %. Osakesäästötilillä osinkojen veroasteeksi muodostuu 30 % tai 34 % tililtä varoja nostettaessa tai tiliä lopetettaessa.

Osingot verottomasti osakesäästötilille

Vaikka osinkojen verotus osakesäästötilillä onkin kireämpää kuin arvo-osuustilillä, kääntyy tilanne pitkällä aikavälillä osakesäästötilin eduksi. Osakesäästötilin sisällä osinkoja ei veroteta, joten korkoa korolle -efekti pääsee oikeuksiinsa, kun osinko päätyy kokonaisuudessaan kerryttämään uutta tuottoa. Muutamien vuosien sijoitushorisontilla osinko-osakkeet kannattaa pitää arvo-osuustilillä, mutta osakesäästötili vie voiton pidemmällä aikavälillä.

Poikkeuksena ulkomaiset osingot, esim. USA

Ulkomaisten, kuten USA-osakkeiden osinkojen kohdalla tilanne muuttuu hieman, sillä osingoista peritään yhtiön kotimaan lähdevero (yleensä 15 %). Tavallisella arvo-osuustilillä Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa, mutta osakesäästötilille ostettujen osakkeiden kohdalla lähdeveroa ei hyvitetä vastaavasti. Liikaa perittyjä lähdeveroja voi hakea takaisin yhtiön kotimaasta, mutta tämä jää sijoittajan itsensä vastuulle. Takaisinmaksettuja lähdeveroja myös verotetaan osakesäästötililtä nostettuna tuottona, eli niistä peritään pääomatulovero. Lue lisää ulkomaisten osinkojen lähdeverosta täältä.

Kannattaako osakesäästötili?

Tiesitkö tämän osakesäästötilistä Nordnetissä?

Osakesäästötili Nordnetissä -infograafi

Nordnet osakesäästäjien suosikki.

Euroclearin mukaan Suomessa oli syyskuun 2021 lopussa 230 000 osakesäästötiliä. Näistä Nordnetiin on avattu 75,7 %, eli 173 853 tiliä.

Osakesäästötilien markkinaosuudet Suomessa 10/2021

Lähde: Kauppalehti 31.10. / Euroclear Finland, yhtiöt

"Nordnetillä paras osakesäästötili."

Näin sanotaan 4/2020 Viisas Raha -lehdessä, jossa ilmestyi Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimuksen tulokset. Nordnet ottaa ykköspaikan, kun sijoittajat arvioivat osakesäästötilin hinnan ja laadun suhdetta. 81 % asiakkaistamme pitää Nordnetin osakesäästötilin hinnan ja laadun suhdetta erittäin tai melko hyvänä.

Tutkimuksen vastaajista 63 % on valinnut Nordnetin osakesäästötilin, 20 % Nordean, 12 % Dansken ja 2 % Mandatumin.

Tyytyväisyys osakesäästötilin hinta-laatusuhteeseen

(Sijoittajien arviot käyttämänsä osakesäästötilin hinnan ja laadun suhteesta)

Tyytyväisyys osakesäästötilin hinta-laatusuhteeseen (Sijoitusneuvonta 2020 -tutkimus)

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tee talletus sisäänkirjautuneena palvelussamme, kohdassa Sivuni > Talletus. Voit tehdä talletuksen reaaliaikaisena tai viitesiirtotalletuksena ("Tilisiirto"-välilehti). Viitesiirtotalletus on kätevä silloin, jos haluat tehdä esimerkiksi kuukausittain toistuvan talletuksen vastatililtäsi osakesäästötilillesi. Seuraa talletussivuilla näkyviä ohjeita. Jos haluat tehdä talletuksen osakesäästötilillesi, valitse Nordnet-tiliksi OST-tunnuksella varustettu tilisi.

Huomioi, että osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä korkeintaan 50 000 euroa. Reaaliaikatalletusta tehdessä näet, miten paljon voit vielä tallettaa osakesäästötilillesi.

Huomioi myös, että osakesäästötili näkyy vain uuden verkkopalvelumme puolella ja Nordnet-sovelluksessa (ei siis lainkaan vanhassa verkkopalvelussamme).

Alaikäisen asiakkaan huoltajana tai valtuutettuna voit tehdä talletuksen alaikäisen osakesäästötilille ("OST") samaan tapaan kuin täysi-ikäisenkin asiakkaan kohdalla.

Tee talletus sisäänkirjautuneena palvelussamme, kohdassa Sivuni > Talletus. Voit tehdä talletuksen reaaliaikaisena tai viitesiirtotalletuksena ("Tilisiirto"-välilehti). Viitesiirtotalletus on kätevä silloin, jos haluat tehdä esimerkiksi kuukausittain toistuvan talletuksen vastatililtä osakesäästötilille. Seuraa talletussivuilla näkyviä ohjeita. Jos haluat tehdä talletuksen alaikäisen osakesäästötilille, valitse Nordnet-tiliksi OST-tunnuksella varustettu tili.

Osakesäästötilille voi tallettaa yhteensä korkeintaan 50 000 euroa. Reaaliaikatalletusta tehdessä näet, miten paljon voit vielä tallettaa osakesäästötilille.

Huomioi, että osakesäästötili näkyy vain uuden verkkopalvelumme puolella ja Nordnet-sovelluksessa (ei siis lainkaan vanhassa verkkopalvelussamme).

Huomioi myös, että sisäiset siirrot huoltajan Nordnet-tilien ja alaikäisen tilien välillä eivät ole mahdollisia, vaan talletus on tehtävä aina joko alaikäisen katselutunnuksilla sisäänkirjautuneena tai viitesiirtotalletuksena suoraan vastatililtä alaikäisen osakesäästötilille.

Osakesäästötilien avaamisessa on ollut suuresta kuormituksesta johtuvaa hitautta. Jos saat osakesäästötiliä avatessasi virheviestin, osakesäästötilisi on todennäköisesti silti avattu onnistuneesti. Tilisi tulee näkyville noin vuorokauden sisällä kohdassa Sivuni > Yleisnäkymä. Tunnistat osakesäästötilisi OST-tunnuksesta.

Kyllä voit. Valtuutus toimii samaan tapaan kuin osake- ja rahastosalkkujenkin kohdalla. Lue lisää tästä.

Samaan aikaan henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili. Palveluntarjoajaa voi kuitenkin vaihtaa tilin avaamisen jälkeen ilman veroseuraamuksia. Lue lisää.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Osakesäästötili voidaan avata myös lapselle.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Yritykset ja yhteisöt eivät voi avata osakesäästötilejä.

Tilille voi siirtää vain rahaa, ei olemassaolevia omistuksia esimerkiksi arvo-osuustilin puolelta. Voit tehdä talletuksia osakesäästötilillesi enintään 50 000 euroa, kerralla tai erissä.

50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää. Sijoitusten arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi.

Esimerkki: Asiakas on sijoittanut tilille 10 000 euroa, ja tilillä olevien osakkeiden arvo on noussut 100 000 euroon. Asiakas voi edelleen sijoittaa tilille 40 000 euroa lisää.

Osakesäästötilille siirrettyjä varoja voi sijoittaa kotimaisin sekä ulkomaisiin pörssiosakkeisiin ja monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi First North Growth Market -markkinapaikka). Osakesäästötilille ei siis voi ostaa esimerkiksi noteeraamattomia rahasto-osuuksia, ETF:iä tai pörssilistattuja tuotteita (ETP).

Voit käydä kauppaa osakesäästötilin sisällä seuraavilla markkinapaikoilla listatuilla osakkeilla ja osaketalletustodistuksilla ("DR"):

Suomi:

 • Nasdaq Helsinki
 • Nadsaq First North Growth Market Finland

Ruotsi:

 • Nasdaq Stockholm
 • Nordic Growth Market
 • Spotlight Stock Market
 • Nadsaq First North Growth Market Stockholm
 • Nordic MTF

Tanska:

 • Nasdaq Copenhagen
 • Nadsaq First North Growth Market Denmark
 • Spotlight Stockmarket

Norja:

 • Oslo Börs
 • Oslo Axess
 • Merkur Market

Saksa:

 • Xetra - limited selection (appendix 1)

Yhdysvallat:

 • Nasdaq
 • New York Stock Exchange

Kanada:

 • Toronto Stock Exchange
 • Toronto Venture Exchange

Katso lisätietoja sijoituskohteista.

Osakesäästötilillä olevat varat ovat koska tahansa nostettavissa. Osakesäästötililtä voidaan nostaa vain rahaa (eli mahdolliset osakkeet pitää realisoida ennen nostamista). Asiakkaan saamaa osakesäästötilin tuottoa verotetaan, kun hän nostaa varoja tililtä.

Osakesäästötililtä nostettaessa varat jaetaan tuoton ja pääoman nostamiseen.

Tuoton nostaminen on Verottajan näkökulmasta muuta veronalaista pääomatuloa. Hankintameno-olettamaa ei siis voida soveltaa.

Pääoman nostaminen ei ole veronalaista. Huomioi, että jos osakesäästötilille on kertynyt tuottoa (kaikkien tilillä olevien omistusten kehitys ja osingot nettona) ja teet sinne talletuksen, et voi nostaa tallettamaasi summaa enää takaisin vastatilille ilman veroseuraamuksia. Kyseessä ei siis tällöin ole pelkän pääoman nostaminen, vaikka et olisikaan ehtinyt sijoittaa tallettamaasi summaa osakkeisiin ja myydä niitä.

Osakesäästötilin tuoton laskemiseksi sen käyvästä arvosta vähennetään tilille tehdyt rahasuoritukset ja lisätään tililtä aiemmin nostetuista määristä pääoman nostoksi katsottu osuus. Näin saadaan selville osakesäästötilillä olevan tuoton määrä. Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on syntynyt (osinko, korko, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä. Siten esimerkiksi osakkeiden realisoituneiden luovutusvoittojen lisäksi myös tilille hankittujen osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on osakesäästötilin tuottoa, kun tililtä nostetaan varoja. Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta kun tili lopetetaan.

→ Lue lisää ja katso esimerkkilaskelmat

Voit hyödyntää luottoa sijoituksissasi myös osakesäästötilillä, mutta luoton tulee olla peräisin osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustiliin sidotusta luottosopimuksesta. Tämä tarkoittaa, että osakesäästötilillä olevia omistuksia ei voi hyödyntää kaupankäyntiluoton vakuutena, vaan vakuutena toimivat sen arvo-osuustilin omistukset, johon luottosopimus on aktivoitu. Tällöin myös kaupankäyntiluoton korot peritään arvo-osuustilin puolelta, ei osakesäästötililtä. Kaupankäyntiluoton rajoitteet johtuvat osakesäästötiliin liittyvästä lainsäädännöstä.

Kaupankäyntiluoton hyödyntäminen voi rajoitteistaan huolimatta olla verotehokas tapa aloittaa osakesäästötilisäästäminen, jos haluat hyödyntää arvo-osuustilisi puolella olevia omistuksia, mutta et kuitenkaan halua realisoida niitä ja maksaa realisoinnin seurauksena veroja mahdollisista voitollisista omistuksistasi.

→ Lue lisää Nordnetin tarjoamasta kaupankäyntiluotosta sekä siihen liittyvistä riskeistä ja ehdoista

Osakesäästötiliin liitettyjä rahatilejä voi olla vain yksi. Rajoitus johtuu lainsäädännöstä. Tästä johtuen Nordnet ei tarjoa valuuttatilejä osakesäästötilin sisällä, vaan osakesäästötilillä voi käydä kauppaa vain euroilla. Tämä tarkoittaa, että muissa valuutoissa kuin euroissa noteerattuihin instrumentteihin sijoitettaessa Nordnet suorittaa valuutanvaihdon asiakkaan puolesta automaattisena valuutanvaihtona. Lue lisää aiheesta tästä.

Toisin kuin tavallisella arvo-osuustilillä (AOT), osakesäästötilillä (OST) osinkoja ei veroteta vielä siinä vaiheessa, kun ne tulevat osakesäästötilille. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun sieltä nostetaan rahaa.

Tavallisella arvo-osuustilillä olevien kotimaisten pörssiosakkeiden osingoista 15 % on verovapaata. Osakesäästötilillä tätä verovapaata osuutta ei voi hyödyntää, vaan kaikki tuotto – mukaan lukien osingot – on veronalaista. Pääomatulojen veroprosentti on 30 % (30 000 euroa ylittävistä pääomatuloista vero on 34 %). Myöskään hankintameno-olettamaa ei voi hyödyntää osakesäästötilillä.

Ulkomaisten osakkeiden lähdeverot
Telian ja muiden ulkomaille rekisteröityjen yhtiöiden jakamista osingoista jää pääsääntöisesti 15 % (USA, Ruotsi ja Kanada) tai 25–27 % (Saksa 26,4 %, Norja 25 % ja Tanska 27 %) suuruinen lähdevero yhtiön kotimaahan. Osakesäästötilillä lähdevero jää sijoittajan tappioksi, koska sitä ei hyvitetä verovelvollisen lopullisessa verotuksessa samaan tapaan kuin tavallisen arvo-osuustilin puolella. Tämä osinkojen "lähdeverohävikki" koskee kaikkialle muualle paitsi Suomeen rekisteröityjä yhtiöitä. (Perittävien lähdeverojen tilanne 8.1.2020 mukainen).

Kumpi tilityyppi on parempi?

Lisäyksenä yllä olevaan taulukkoon: jos aikomuksesi on lahjoittaa osakkeesi jonain päivänä esimerkiksi jälkikasvullesi, niin tämä onnistuu vain AOT:lta. Osakesäästötiliä tai sen sisältöä ei voi lahjoittaa, vaan omistukset tulee aina myydä ennen kuin niitä voi siirtää ulos tililtä (rahana).

→ Lue lisää aiheesta OST vs. AOT

Voit tehdä noston suomalaiselle vastatilillesi verkkopalvelun kohdassa Sivuni > Nosto tai Nordnet-sovelluksessa klikkaamalla vasemmasta yläkulmasta Tilisiirrot > Nosto. Nosto-toiminnon kautta voit tehdä nostoja ennakkoon ilmoittamillesi vastatileille.

Jos olet esimerkiksi maanantaina myynyt osakkeita osakesäästötililläsi (OST), niin sinun tulee odottaa keskiviikkoon, ennen kuin voit siirtää rahaa osakesäästötililtäsi vastatilillesi tai osake- ja rahastosalkkuusi (AOT). Tämä johtuu siitä, että osakekauppa selvitetään vasta kaksi arkipäivää kaupan jälkeen (T+2) – rahat ovat siis tosiasiallisesti tililläsi vasta tällöin, vaikka ne näkyvätkin heti kaupan jälkeen tilisi saldossa. Rahat ovat välittömästi kaupan jälkeen käytettävissä uusiin osakekauppoihin, mutta ei nostoihin.

Huomioi, että osakesäästötilin tuottojen verotus tapahtuu aina nostojen yhteydessä. Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on syntynyt (osinko, korko, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä. Siten esimerkiksi osakkeiden realisoituneiden luovutusvoittojen lisäksi myös tilille hankittujen osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on osakesäästötilin tuottoa, kun tililtä nostetaan varoja.

Tämä tarkoittaa, että jos siirrät positiivisesti kehittyneitä omistuksia sisältävälle osakesäästötilillesi rahaa ja nostat sen sitten ulos, ilman että olisit välissä sijoittanut sitä mihinkään, niin kyseisestä rahasummasta peritään veroa. Osakesäästötilille ei toisin sanoen kannata siirtää kuin "kärsivällistä rahaa".

Osakesäästötili ei vaikuta opintotukeen, mikäli tililtä ei nosteta rahaa, joten myöskään osakesäästötilille maksettavat osingot eivät aiheuta seuraamuksia opiskelijan opintotukeen. Ohessa Kelan linjaus:

“Osakesäästötili vaikuttaa opintotukeen vain, jos tili on voitolla ja sieltä nostetaan rahaa. Opiskelija voi vaikuttaa voittojen nostamisen ajankohdalla siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustuotot tulevat. Jos osakesäästötili on tappiolla, tililtä nostettu raha ei vaikuta opintotukeen. Menettely poikkeaa muista etuuksista siksi, että opintotuen tulovalvonnassa otetaan huomioon verotuspäätöksen mukaiset veronalaiset ansio- ja pääomatulot.”

Muistathan aina tarkistaa ajankohtaisen informaation eri sijoitusmuotojen vaikutuksista etuuksin Kelan sivuilta ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Täältä löydät lisätietoja osakesäästötilin verotuksesta, lopetuksesta, siirtämisestä, osakesäästötilisopimuksen lakkaamisesta ja nostoista.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Huomioi, että historialliset tuotot eivät ole tae tulevista tuotoista. Rahoitusinstrumenttien arvo voi sekä nousta että laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamaasi pääomaa takaisin.