Osake­säästötili.

Maksimoi kasvu.

Osake‑
­säästötili.

Maksimoi kasvu.

Avaa osakesäästötili jo nyt.

5 syytä avata osakesäästötili Nordnetiin.

Tarjous koskee kaikkia viimeistään 31.12.2019 Nordnetissä osakesäästötilihakemuksen jättäneitä asiakkaita. Nordnet ottaa vastaan vain sähköisiä hakemuksia osakesäästötilin avaamiseksi. Tarjous koskee Nordnetin hinnaston tasoilla 1–4 olevia asiakkaita (ml. OSKL-jäsenet) ja aikavälillä 1.1.–31.3.2020 osakesäästötilillä toteutuneita toimeksiantoja. Osakesäästötilin sisällä 1.1.–29.2.2020 tekemäsi kaupat eivät vaikuta palkkiotasoluokkaasi, vaan tammi–helmikuun aikana vain arvo-osuustilin puolella tekemäsi kaupat huomioidaan laskettaessa kaupankäyntipalkkiosi tasoa. Kun tarjous päättyy 1.4.2020, sekä osakesäästötilin että arvo-osuustilin puolella maaliskuun aikana tekemäsi kaupat lasketaan yhteen, ja tämä yhteenlaskettu kauppojen lukumäärä määrittää huhtikuun välityspalkkioluokkasi. Löydät lisätietoa hinnaston tasoista kohdasta Palvelut > Hinnasto. Tarjous koskee myös Active Trader- sekä Private Banking -asiakkaita. Jos kuulut Private Banking- tai Active Trader -asiakassegmenttiin tai sinulla on jokin muu erikoishinnoittelu käytössä ja haluat mieluummin pitää voimassa oman hinnoitteluryhmäsi välityspalkkiohinnoittelun edellä kuvatun tarjouksen voimassaoloaikana 1.1.–31.3.2020, ole hyvä ja ota yhteyttä Active Trader- tai Private Banking -meklariisi tai yhteyshenkilöösi avattuasi Osakesäästötilin.

Jotta pääset kokeilemaan Inderesin Premium-analyysipalvelua sekä Sijoittaja.fi:n osakesäästötilimallisalkkuja, sinun tulee aktivoida palvelut käyttöösi. Saat ohjeet sähköpostiisi osakesäästötilin avaamisen jälkeen. Huom! Jos et halua jatkaa palvelujen käyttöä maksuttomien kokeilujen jälkeen, muista peruuttaa tilauksesi.

Huomio alaikäisten ja muiden erityisryhmiin kuuluvien – esimerkiksi ulkomailla asuvien – asiakkaiden osakesäästötileistä:

Koska alaikäisten ja muiden ns. erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden osakesäästötilihakemusten käsittely vaatii manuaalista työtä ja koska hakemusten suuri määrä voi ruuhkauttaa käsittelyn, niin emme voi taata, että alaikäisen tai muun erityisryhmään kuuluvan henkilön asiakkuus saadaan avattua 1.1.2020. Mitä aiemmin teet hakemuksen, sitä todennäköisemmin salkku saadaan auki 1.1.2020 alkaen. Yllä kuvattu tarjous on voimassa 31.3.2020 asti riippumatta siitä, milloin osakesäästötili tosiasiallisesti saadaan avattua Nordnetin palvelussa.

Tili, säilytys ja striimaavat kurssit maksutta.

Ei avaus-, kuukausi-, verkkopankkitunnus- tai säilytysmaksuja. Asiakkuuden ja osakesäästötilin hinta on siis 0 €. Käytössäsi on myös reaaliaikaisesti striimaavat kurssit pohjoismaisille osakkeille* maksutta.

Ideoita menestyviltä sijoittajilta ja analyyseistä.

Nordnetin kautta saat pääsyn Euroopan parhaiksi palkittuihin analyyseihin suomalaisista pörssiyhtiöistä. Sharevillessä voit poimia osakevinkkejä reaaliajassa parhailta sijoittajilta.

Tutkitusti Suomen laadukkain raportointi.

Automaattinen veroraportointi säästää aikaasi. Nordnet sai Välittäjä 2019 -tutkimuksessa parhaat pisteet raportoinnin kaikilla osa-alueilla, kuten virheettömyydessä ja kattavuudessa. 

Pääomaa salkkua vastaan osakesäästötilille.

Nordnetistä saat markkinoiden joustavinta lainarahoitusta sijoituksiisi nykyisiä omistuksiasi vastaan jopa 0,99 % korolla. Korkoa maksat vain käyttämästäsi luotosta, et koko myönnetystä luottopääomasta.

* Tarjous Oslon pörssin reaaliaikaisista ja striimaavista kursseista on voimassa 31.12.2020 asti.

Miksi osakesäästötili kannattaa avata?

Osakesäästötili vs. arvo-osuustili

Avaa osakesäästötili.

Jos olet Nordnetin asiakas:

 1. Kirjaudu sisään Nordnetin verkkopalveluun.
 2. Klikkaa Uusi tili -painiketta Tilit-otsikon alla.
 3. Klikkaa Avaa Osakesäästötili -painiketta ja seuraa ohjeita. Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!

Jos et ole vielä asiakas:

 1. Aloita klikkaamalla painiketta alta. Kun olet tekemässä hakemusta, näet Salkku-otsikon alla kohdan Osakesäästötili. Lisää kohtaan ruksi.
 2. Täytä asiakashakemus ja allekirjoita se verkkopankkitunnuksillasi. Osakesäästötilisi on tämän jälkeen avattu!

Jos avaat osakesäästötilin lapselle:

 1. Täytä asiakashakemus klikkaamalla alta. Lisää ruksi hakemuksen kohtaan Osakesäästötili.
 2. Täytä hakemukseen alaikäisen sekä molempien vanhempien tiedot. Kun tiedot on täytetty, vanhemmat saavat sähköpostiinsa linkin, jolla sopimuksen voi allekirjoittaa verkkopankkitunnuksilla.
 3. Nordnet käsittelee hakemuksen, kun kaikki osapuolet ovat allekirjoittaneet sen. Huomioi, että käsittelyssä voi mennä muutama viikko.

Huomioi, että lapsen Nordnet-tunnukset ovat katselutunnukset, eli niillä voi käydä kauppaa vasta, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Siihen asti huoltajat hallinnoivat alaikäisen lapsen tiliä vanhempien valtakirjalla joko erillisillä tunnuksilla tai oman Nordnet-tilinsä kautta. Lapsen tilin hallinnointi sujuu jouhevimmin, jos vähintään toisella huoltajista on lapsen tiliä avattaessa jo oma Nordnet-asiakkuus. Täysi-ikäisenä voit avata Nordnet-asiakkuuden tästä helposti verkkopankkitunnuksilla.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Osakesäästötilien avaamisessa on ollut suuresta kuormituksesta johtuvaa hitautta. Jos saat osakesäästötiliä avatessasi virheviestin, osakesäästötilisi on todennäköisesti silti avattu onnistuneesti. Tilisi tulee näkyville noin vuorokauden sisällä kohdassa Sivuni > Yleisnäkymä. Tunnistat osakesäästötilisi OST-tunnuksesta. Tili näkyy listalla harmaana 1.1.2020 asti, jolloin rahansiirrot ja kaupankäynti tilillä aukeavat.

Kyllä voit. Valtuutus toimii samaan tapaan kuin osake- ja rahastosalkkujenkin kohdalla. Lue lisää tästä.

Samaan aikaan henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili. Palveluntarjoajaa voi kuitenkin vaihtaa tilin avaamisen jälkeen ilman veroseuraamuksia.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Osakesäästötili voidaan avata myös lapselle.

Tilin voi avata kuka tahansa yksittäinen ihminen (luonnollinen henkilö). Yritykset ja yhteisöt eivät voi avata osakesäästötilejä.

Tilille voi siirtää vain rahaa, ei olemassaolevia omistuksia esimerkiksi arvo-osuustilin puolelta. Voit tehdä talletuksia osakesäästötilillesi enintään 50 000 euroa, kerralla tai erissä.

50 000 euron raja koskee tilille siirrettävän rahan määrää. Sijoitusten arvo voi nousta tätä suuremmaksi tai laskea tätä pienemmäksi.

Esimerkki: Asiakas on sijoittanut tilille 10 000 euroa, ja tilillä olevien osakkeiden arvo on noussut 100 000 euroon. Asiakas voi edelleen sijoittaa tilille 40 000 euroa lisää.

Osakesäästötilille siirrettyjä varoja voi sijoittaa kotimaisin sekä ulkomaisiin pörssiosakkeisiin ja monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin (Suomessa esimerkiksi First North -kauppapaikka.) Osakesäästötilille ei siis voi ostaa esimerkiksi noteeraamattomia rahasto-osuuksia, ETF:iä tai pörssilistattuja tuotteita (ETP).

Voit käydä kauppaa osakesäästötilin sisällä seuraavilla markkinapaikoilla listatuilla osakkeilla ja osaketalletustodistuksilla ("DR"):

Suomi:

 • Nasdaq Helsinki
 • Nadsaq First North Growth Market Finland

Ruotsi:

 • Nasdaq Stockholm
 • Nordic Growth Market
 • Spotlight Stock Market
 • Nadsaq First North Growth Market Stockholm
 • Nordic MTF

Tanska:

 • Nasdaq Copenhagen
 • Nadsaq First North Growth Market Denmark
 • Spotlight Stockmarket

Norja:

 • Oslo Börs
 • Oslo Axess
 • Merkur Market

Saksa:

 • Xetra - limited selection (appendix 1)

Yhdysvallat:

 • Nasdaq
 • New York Stock Exchange

Kanada:

 • Toronto Stock Exchange
 • Toronto Venture Exchange

Katso lisätietoja sijoituskohteista.

Osakesäästötilillä olevat varat ovat koska tahansa nostettavissa. Osakesäästötililtä voidaan nostaa vain rahaa (eli mahdolliset osakkeet pitää realisoida ennen nostamista). Asiakkaan saamaa osakesäästötilin tuottoa verotetaan, kun hän nostaa varoja tililtä.

Osakesäästötililtä nostettaessa varat jaetaan tuoton ja pääoman nostamiseen. Tuoton nosto on Verottajan näkökulmasta muuta veronalaista pääomatuloa. Hankintameno-olettamaa ei siis voida soveltaa. Pääoman nostaminen ei ole veronalaista.

Osakesäästötilin tuoton laskemiseksi sen käyvästä arvosta vähennetään tilille tehdyt rahasuoritukset ja lisätään tililtä aiemmin nostetuista määristä pääoman nostoksi katsottu osuus. Näin saadaan selville osakesäästötilillä olevan tuoton määrä. Tuoton verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on syntynyt (osinko, korko, sijoituskohteen arvonnousu, muussa valuutassa kuin euroissa oleva tilin valuuttakurssivoitto) ja missä järjestyksessä. Siten esimerkiksi osakkeiden realisoituneiden luovutusvoittojen lisäksi myös tilille hankittujen osakkeiden realisoitumaton arvonnousu on osakesäästötilin tuottoa, kun tililtä nostetaan varoja. Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta kun tili lopetetaan.

Esimerkki nostosta tilanteessa, jossa tilillä voitollisia omistuksia:

Asiakas on tallettanut osakesäästötilille 10 000 euroa, joilla hän on ostanut suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita. Varoilla ostettujen osakkeiden arvo on noussut 5 000 euroa, jolloin tilin varojen käypä arvo on 15 000 euroa. Asiakas myy tilillä olevia osakkeita sen verran, että hän voi nostaa tililtä 1 500 euroa. Asiakkaan rahana nostamasta 1 500 eurosta on veronalaista osakesäästötilin tuottona verotettavaa pääomatuloa 500 euroa (= 5 000 euroa / 15 000 euroa x 1 500 euroa). Nostosta loppuosa eli 1 000 euroa on verovapaata tilille tehdyn rahatalletuksen pääoman nostoa. Tällöin verovelvollisen tallettaman pääoman määräksi jää 9 000 euroa (= 10 000 euroa - 1 000 euroa).

Jos osakesäästötilin lasketun tuoton määrä on 0 tai negatiivinen, osakesäästötilillä on vain pääomaa eikä tuottoa. Negatiivista tuottoa ei oteta huomioon varoja tililtä myöhemmin nostettaessa eikä se ole erikseen verotuksessa vähennyskelpoinen erä.

Esimerkki nostosta tilanteessa, jossa tilillä tappiollisia omistuksia:

Edellisen esimerkin asiakkaan osakesäästötilille hankkimien pörssiosakkeiden arvo on alentunut selvästi yhtiön tuloksen romahdettua. Asiakas päättää myydä osakkeet kokonaan pois ja nostaa kaikki osakesäästötilillä olevat varat. Tilillä olevien varojen käypä arvo niiden nostohetkellä on 7 000 euroa. Osakesäästötilin tuotto on tällöin - 250 euroa (= 7 000 euroa - 7 250 euroa). Asiakkaan tililtä nostama 7 000 euroa on kokonaan hänen osakesäästötilille tekemänsä sijoituksen nostoa, joten hänelle ei muodostu varojen nostosta pääomatulona verotettavaa tuottoa. Asiakkaan tilillä olevan rahasijoituksen määrä on noston jälkeen 0 euroa.

Voit hyödyntää luottoa sijoituksissasi myös osakesäästötilillä, mutta luoton tulee olla peräisin osake- ja rahastosalkkuun eli arvo-osuustiliin sidotusta luottosopimuksesta. Tämä tarkoittaa, että osakesäästötilillä olevia omistuksia ei voi hyödyntää kaupankäyntiluoton vakuutena, vaan vakuutena toimivat sen arvo-osuustilin omistukset, johon luottosopimus on aktivoitu. Tällöin myös kaupankäyntiluoton korot peritään arvo-osuustilin puolelta, ei osakesäästötililtä. Kaupankäyntiluoton rajoitteet johtuvat osakesäästötiliin liittyvästä lainsäädännöstä.

Kaupankäyntiluoton hyödyntäminen voi rajoitteistaan huolimatta olla verotehokas tapa aloittaa osakesäästötilisäästäminen, jos haluat hyödyntää arvo-osuustilisi puolella olevia omistuksia, mutta et kuitenkaan halua realisoida niitä ja maksaa realisoinnin seurauksena veroja mahdollisista voitollisista omistuksistasi.

→ Lue lisää Nordnetin tarjoamasta kaupankäyntiluotosta sekä siihen liittyvistä riskeistä ja ehdoista

Osakesäästötilien siirtäminen palveluntarjoajien välillä on mahdollista vuonna 2020. Huomioi, että osakesäästötilin sulkemisesta peritään Nordnetin hinnaston mukainen toimenpidemaksu. Lue lisää osakesäästötilin siirtämisestä/lopettamisesta.

Osakesäästötiliin liittyvä rahatili voi olla euromääräinen tai jossakin muussa virallisessa valuutassa. Osakesäästötiliin liitettyjä rahatilejä voi kuitenkin lain mukaan olla vain yksi. Tämän vuoksi Nordnet ei tarjoa valuuttatilejä.

Täältä löydät lisätietoja osakesäästötilin verotuksesta, lopetuksesta, siirtämisestä, osakesäästötilisopimuksen lakkaamisesta ja nostoista.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Huomioi, että historialliset tuotot eivät ole tae tulevista tuotoista. Rahoitusinstrumenttien arvo voi sekä nousta että laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamaasi pääomaa takaisin.