Siirry pääsisältöön

(2/3) Inflaatio ja tulonlähteet

Edellisessä blogissa “Inflaatio ja lainakustannukset” avasin inflaation vaikutusta erilaisiin koron, palkan ja inflaation keskinäisiin tilanteisiin lainojen kannalta. Inflaatio on varsinkin Yhdysvalloissa laaja-alaisesti nostanut päätään. Euroopassa tilanne on maltillisempi, vaikka energiahinnat ovat täälläkin nostaneet inflaatiotason 3,7 prosenttiin. Tässä käyn läpi inflaation vaikutusta erilaisiin tuloeriin.

Palkka

Inflaation noustessa useimmille olennaisinta on, nouseeko palkka inflaation mukana. Inflaation mukainen palkankorotus on hyvin perusteltavissa, koska ketään ei kiinnosta eurot vaan niiden antama ostovoima. Mikäli inflaatio jyllää eikä palkka nouse inflaation mukana, ostovoimasi alenee. Sinulla ei ole enää varaa pyörittää totuttua arkeasi palkallasi. Eli käytännössä palkkasi pienenee.

Työnantajan vasta-argumentti inflaatioperusteisessa palkkaneuvottelussa on, ettei yhtiö ihan heti pysty siirtämään inflaatiota asiakkaidensa maksettavaksi. Tämä saattaa olla lyhyellä aikavälillä totta, mutta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä yritykset yleensä pystyvät hinnoittelemaan inflaation myyntiinsä. Inflaation noustessa myös yritysten pitäisi pyrkiä vyöryttämään inflaation vaikutukset asiakkailleen.

Yleisesti ottaen palkansaajat kärsivät inflaatiosta ja yritykset ja osakkeenomistajat voittavat. Myös tämän takia olisi niin ensiarvoisen tärkeää, että ihan jokainen kynnelle kykenevä valjastaisi osakemarkkinoilta itselleen vetoapua oman elämänkaarensa rahoittamiseksi pitkäjänteisestä, kustannustehokkaasta kuukausisäästämisestä osakkeisiin. Tämän vetoavun itselleen valjastaminen on tehty lähes kaikille mahdolliseksi.

Osakesijoitukset

Osakesijoitukset antavat kohtalaisen hyvän inflaatiosuojan keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, koska yritykset pystyvät nostamaan hintoja inflaation kasvaessa. Inflaatiosuoja jalkautuu osakesijoituksissa tuottona kurssinousun ja osinkokasvun kautta. Erityisen hyvinä inflaatiosuojayhtiöinä pidetään laatuyhtiöitä, joilla on vakaa liiketoiminta, sekä tuloksentekokyky ja jotka vuodesta toiseen ovat pystyneet korottamaan osinkoaan.

Reaaliomaisuus

Reaaliomaisuus säilyttää arvonsa kohtalaisen hyvin tuottamansa hyödyn perusteella. Jos katsotaan, että esimerkiksi asumisen hyödyn arvo ei inflaation johdosta pienene, tarkoittaa se, että eurojen arvon heikentyessä kyseisestä hyödystä on maksettava enemmän euroja. Silloin kyseinen reaaliomaisuus suojaa inflaatiolta. Esimerkiksi asuntojen vuokrat yleensä nousevat inflaation mukana.

Oman omistusasunnon kohdalla riskinä kuitenkin on, että kun inflaatio ennemmin tai myöhemmin johtaa nouseviin korkoihin, nämä kasvattavat asumiskustannuksia ja siten asuntojen myyntipaineen kasvua. Tässä taustalla on, että palkat harvemmin nousevat inflaation tahdissa. Kun tarpeeksi monilla on painetta myydä asunto, asuntojen hinnat laskevat. Tästäkin huolimatta asunnot säilyttävät arvonsa hyvin pitkässä juoksussa.

Asuntojen lisäksi myös metsä antaa kohtalaisen inflaatiosuojan metsän arvon ja puun myyntihinnan noustessa inflaation mukana.

Vuokratulot

Sijoitusasuntojen kohdalla kriittistä on se, pystyykö inflaation siirtämään vuokraan ilman, että hyvä vuokralainen lähtee. Sijoitusasunnon omistajalla on yleensä lainaa sijoitusasunnostaan. Mikäli inflaatio lähtee laukalle, mutta korot pysyvät alhaisina, sijoitusasunnon omistaja hyötyy, jos pystyy nostamaan vuokriaan inflaation mukana. Mikäli korot nousevat inflaation tahdissa, hyötyä ei ole. Paitsi juuri inflaatiosuojan osalta.

Kiinteä- tai rajoitettu lainakorko

Laina ei sellaisenaan ole tulonlähde. Se voi toki olla tuottava jos sen sijoittaa johonkin kannattavaan. Korkotason muuttuessa lainalla on kuitenkin merkittävä vaikutus talouteen kuin talouteen. Parhaimmillaan lainasta voi tulla hyvinkin arvokas, pahimmillaan vastaavasti kallis. Nouseviin korkoihin voi varautua monella tapaa.

Kiinteäkorkokoisessa lainassa korko pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Korkokattoisessa tai korkoputkilainassa korko vaihtelee tilanteesta riippuen, mutta koron enimmäistaso on rajattu. Näissä korko on hieman korkeampi mutta etu on se, että lainan pystyy maksamaan pois tai vaihtamaan ilman lisäkuluja. Kiinteäkorkoisessa lainassa joutuu korvaamaan pankin menettämän hyödyn mikäli korkotaso lähtisi uudelleen laskuun.

Nousevia korkoja voi myös torjua keräämällä matalien korkojen aikaan taistelukassaa nousevia korkoja varten tai lyhentämällä lainaa nopeammin. Lainakustannukset ovat maltillisemmat, kun lainamäärä on pienempi nousevien korkojen iskiessä. Kiinteäkorkoisen tai korkokattoisen lainan arvo sinulle joka tapauksessa kasvaa, jos korot lähtevät nousuun. Esimerkiksi hyperinflaatiossa tällaisten lainojen kustannus lähenee nimittäin nollaa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit