Sijoittajan veroilmoitus – 3 vinkkiä

Osakkeiden verotus

Saat henkilöasiakkaan esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa 2020. Jos veroilmoitus on kunnossa eikä siinä ole korjattavaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Nordnet on ilmoittanut verottajalle vuoden aikana syntyneet luovutusvoitot sekä -tappiot, maksetut osingot ja ennakkopidätykset, vuoden lopussa olleet kotimaiset omistukset sekä mahdolliset sijoituslainan korot. Sinun tulee siis vain tarkistaa, että veroilmoituksessa näkyvät tiedot ovat oikein ja täydentää vähennykset, mahdolliset ulkomaalaiset omistukset sekä tietyt rahasto-omistukset vuoden lopussa.

Jos veroilmoitus vaatii korjattavaa, määräpäivä on joko 5.5., 12.5. tai 19.5.2020. Päivän näet omasta veroilmoituksestasi ja OmaVerosta. Huomioi, että yrittäjien määräpäivä oli jo 2.4.

1: Muista vähentää sijoitustoimintaan liittyvät kulut.

Välityspalkkiot ovat mukana niissä hankinta- ja myyntihinnoissa, jotka Nordnet on raportoinut verottajalle. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että olet muistanut vähentää veroilmoituksella kaikki muut sijoitustoimintaan suoraan liittyvät kulut: esimerkiksi vuoden aikana hankkimasi sijoituskirjallisuuden ja osakeanalyysipalveluiden kuukausimaksut.

Riippuen sijoitustoimintasi laajuudesta voit tehdä muitakin vähennyksiä, kuten työhuonevähennyksen. Katso verottajan ohjeet työhuonevähennyksen määrittämiseen. Myös esimerkiksi internet-yhteydestä ja vuoden aikana ostetusta uudesta tietokoneesta voi tehdä vähennyksiä, jos niiden käytöllä on ollut osansa sijoitustoiminnassa. Katso Sijoitustieto.fi:n koostama tarkempi listaus sijoittajan verovähennyskelpoisista kuluista tästä.

2: Tarkista lainojen korkovähennykset.

Ilmoitamme verottajalle verovuonna kertyneet luottokorot, mikäli sinulla on ollut luottolimiittiä käytössä. Lainan käyttötarkoitus ilmoitetaan sijoitustoiminnan tulonhankkimisvelkana. Mikäli luottohakemuksessa ilmoitettu lainan käyttötarkoitus on muuttunut (eli olet nostanut luottoa salkusta ulos), ilmoita muuttunut käyttötarkoitus suoraan verottajalle. Suosittelemme tästä huolimatta vielä tarkastamaan veroilmoituksesta itse, että luottokorot on ilmoitettu oikein.

3: Näin löydät veroilmoituksen kannalta oleelliset tiedot Nordnetin palvelusta.

Huom! Osa yllä mainituista kohdista sijaitsee vanhan verkkopalvelumme puolella, koska niitä ei ole vielä ehditty koodata uuteen verkkopalveluun. Kirjoitushetkellä verkkopalvelussamme on selaimen välimuistiin ja evästeisiin liittyvä tekninen ongelma, jonka vuoksi siirtyminen uudesta verkkopalvelusta vanhalle puolelle ei välttämättä onnistu, koska palvelu kirjaa sinut välissä ulos. Sisäänkirjautuminen Nordnetiin incognito-ikkunan kautta ratkaisee ongelman. It-tiimimme on tietoinen ongelmasta ja se pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti.

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
13 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
vesa juvonen
vesa juvonen
18.04.2020 12:32

Osingot -raportin “ominaisuus” on että se ottaa vain 200 viimeisintä osinkoa. Korjatkaa se rajattomaksi, nyt käyttökelvoton

heppu
heppu
Vastaa  vesa juvonen
19.04.2020 20:29

Käyttökelvoton on koko nordnetin sivusto. Lisäksi verottajalle on annettu väärät tiedot joiltakin niiltä (usa)yhtiöiltä joiden osingonmaksupäivä on joulukuun lopussa ja joiden osingot näkyvät nordnetin tilillä vasta tammikuun alussa. Nämä osingot on ilmoitettu verottajalle vuodelle 2018 sekä 2019, joudut siis maksamaan tuplaverot. Osa on kuitenkin oikein…

Someton
Someton
Vastaa  Nordnet
21.04.2020 22:26

Miten olisi, jos tuo vuosikausia kestänyt veroraporttiongelma (verottajalle menevät ja Nordnetillä asiakkaalle näytettävät) korjattaisiin viimeinkin kuntoon eli verovuosi määräytyy maksupäivän mukaan (kaikkialla mitä asiakkaalle ja verottajalle näytetään) eikä arvopäivistä tarvitse Suomessa välittää verottajan jutuissa, ne on vain ruotsalaisia varten.
Pysyvä, vakaa korjaus olisi ns. vuoden teko ja lisäisi varmasti muutamien asiakkaiden tyytyväisyystasoa tosi PALJON. Lisäksi teidän ei tarvitsisi kuluttaa rajallisia viestikeskusresursseja itseaiheutettuihin korjailuihin ja “järjestelyihin”. Kiitoksi jo etukäteen onnistuneesta korjauksesta!

Riikka
Riikka
26.04.2020 13:20

Voisiko pikaisesti saada ohjeen, mihin täsmälliseen kohtaan veroilmoituksessa merkitään työhuonevähennys pääomatuloista? Tuo linkki verottajan ohjeeseen työhuoneen määrittämiseen koskee palkkatuloja. Täällä https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/paaomatuloista_tehtavat_vahennykse/ sanotaan: “Myös työhuonevähennyksen voi tehdä pääomatuloista.”

Kun menen korjaamaan veroilmoitustani, siellä on kohta Tulonhankkimismenot > Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot. Sen infopallura kertoo: “Älä ilmoita apurahoihin kohdistuvia kuluja, työasuntovähennystä tai pääomatuloihin kohdistuvia tulonhankkimismenoja. Ilmoita nämä vähennykset erikseen niille varatuissa kohdissa.” Mikähän tämä kohta on? Ainoa sopiva kohta on kai Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset, mutta siinä on vain tekstikenttä ja euromäärä, johon pitäisi keksiä jotain. Onko tämä siis se paikka vai jokin muu?

Anna
Anna
Vastaa  Riikka
26.04.2020 15:03

Itse olen ainakin aina laittanut juuri tuohon kohtaan Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset.

Heikki
Heikki
Vastaa  Riikka
27.04.2020 18:34

Se ei ole tuo “Tulonhankkimismenot > Muiden kuin palkkatulojen tulonhankkimismenot” vaan sieltä löytyy kohta “Muut pääomatuloista tehtävät vähennykset vuonna 2019. Ylälehti 4. alta. Ja pitää laittaa se “kyllä” valinta ensin.

Barbro Fagerström
Barbro Fagerström
29.04.2020 10:22

Tarvitsen Nordnetin Y-tunnuksen veroilmoitukseni vähennyksiä varten, mistä löytyy?

C.C.
C.C.
11.05.2020 22:19

Hei, tässä juuri esitäytettyä veroilmoitusta tutkiessa huomaan että varallisuustiedoista puuttuu kokonaan Nordnetin salkussa olevat ulkomaiset osakkeet (Ruotsi, Saksa, USA). Suomalaiset osakkeet ja ulkomaiset ETF osuudet (Irlanti, Luxemburg) on kirjattu oikein esitäytettyyn veroilmoitukseen. Mainituista osakkeista maksetut osingot ovat mielestäni oikein veroilmoituksessa. Ne puuttuvat ainoastaan varallisuustiedoista.
Jos tässä on kyse tiedonvälityksen ongelmasta Nordnetin ja verottajan välillä, olisi hienoa jos asiaa yritetään korjata. Verottajan OmaVero palvelu on sekin aika kankea varallisuustietojen ilmoittamiseen käsin, jos ulkomaisia osakkeita on paljon eri lajeja.