Siirry pääsisältöön

Uusi pörssiromahdus Wall Streetillä johti kurssilaskuun Aasiassa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon, että Helsingin pörssi avautuu tänään tasolla -0,9 % tai välillä [-1,4, -0,4] %.

Wall Street

Korkojen nousu, lisääntynyt geopoliittinen epävarmuus ja ‘heikot’ neljännesvuositulokset johtivat osakekurssien laskuun Wall Streetillä maanantaina. Pahiten kärsi Nasdaq-indeksi, joka laski 1,8 %. Dow Jones Industrial Average selvisi ‘parhaiten’ 0,7 %:n laskulla. Onko tämä suuremman korjausliikkeen alku, jää nähtäväksi.

Pörssikorjaukset viittaavat yleensä vähintään 10 %:n laskuun äskettäisestä huipusta markkinoilla. Tämä on yleinen ilmiö rahoitusmaailmassa ja sitä voidaan pitää luonnollisena osana markkinasyklejä. Korjausliike voi johtua erilaisista tekijöistä, kuten taloudellisista muutoksista, poliittisista tapahtumista, ulkoisista sokkeista tai yksinkertaisesti markkinoiden omasta dynamiikasta pitkän kasvukauden jälkeen.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -1,6 prosenttia alhaalla tiistaiaamuna.

Negatiivinen tunnelma Wall Streetillä maanantaina tarttui Aasian pörsseihin tiistaina, mikä asettaa sävyn tänään Euroopan pörsseille, mukaan lukien pohjoismaiset pörssit. Kun puhutaan “tartuntavaikutuksesta” maailman pörsseissä, viitataan siihen, miten taloudelliset, poliittiset tai sentimentaaliset muutokset suuressa taloudessa tai markkinoilla voivat vaikuttaa muihin markkinoihin ympäri maailmaa. Tätä ilmiötä tunnetaan myös markkinakontagina.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 90,63 dollaria barrelilta, mikä on 2 prosenttia enemmän kuin maanantain tasot. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -2,4 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa kirjoitushetkellä: 10,95 NOK; 10,91 SEK; 7,03 DKK ja 0,94 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,6 NOK; 11,58 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,93 on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,62).
  • Yhdysvaltain pitkäaikaiset inflaatio-odotukset, mitattuna 10-vuotisella inflaatio-odotusindeksillä (T10YIE), ovat 2,43 prosentissa, verrattuna Federal Reserven 2 prosentin tavoitteeseen (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Amerikan talouden alla oleva inflaatiopaine on kehittynyt väärään suuntaan viime aikoina, mikä vaikeuttaa mahdollisuuksia nopeille korkoleikkauksille Federal Reserveltä. Korkeammat raaka-aineiden hinnat, geopoliittinen epävarmuus ja tiukka työmarkkinatilanne ovat kolme mahdollista syytä tähän.

Nousevat raaka-aineiden hinnat, jotka nostavat tuotantokustannuksia ja kuluttajahintoja; geopoliittinen epävarmuus, joka luo volatiliteettia markkinoilla, erityisesti energia- ja raaka-ainemarkkinoilla; ja tiukka työmarkkinatilanne, jossa alhainen työttömyys ja korkea kysyntä pätevästä työvoimasta ajavat palkkakasvua ylöspäin. Nämä tekijät yhdessä vahvistavat inflaatiota ja haastavat keskuspankin kykyä hallita talouspolitiikkaa tehokkaasti ilman, että inflaatiotaso pahenee edelleen.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki