Siirry pääsisältöön

Rohkaisevat inflaatioluvut laukaisivat globaalin pörssirallin.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla +0,1 % tai välillä [-0,3, 0,5] %.

Wall Street

Heikot amerikkalaiset inflaatioluvut melkein sytyttivät Wall Streetin tiistaina. Russell 2000 -indeksi nousi peräti 5,4 prosenttia, Nasdaq Composite 2,4 %, S&P 500 1,9 % ja Dow Jones Industrial Average 1,4 %. Russell 2000 -indeksi on yksi tärkeimmistä indikaattoreista Yhdysvaltain talouden tilasta, koska se koostuu pienistä ja keskisuurista yrityksistä, jotka ovat avainasemassa työpaikkojen luomisessa ja innovaatiossa.

Sijoittajien myönteinen reaktio heikkoihin inflaatiolukuihin voidaan selittää kasvaneella todennäköisyydellä, että Yhdysvalloissa koronnousun huippu on saavutettu. Alhaisempi inflaatio voi nimittäin vähentää painetta keskuspankilta nostaa korkoja entisestään, mikä mahdollisesti voi alentaa lainakustannuksia ja stimuloida talouskasvua, mikä on eduksi osakemarkkinoille.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 1,7 prosenttia keskiviikkoaamuna.

Aasian sijoittajat ajoivat alueen indeksejä voimakkaasti ylöspäin keskiviikkona, mikä ei ollut yllättävää ottaen huomioon eilisen pörssirallin Yhdysvalloissa ja Euroopassa. On vielä nähtävissä, onko tämä suuremman nousun alku. Muuten maailman kaksi vaikutusvaltaisinta johtajaa, Biden ja Xi, tapaavat tänään ensimmäistä kertaa yli vuoteen.

Monet toivovat, että tämä tapaaminen edistäisi lisääntyvää yhteistyötä ja vähentäisi konfliktin tasoa Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Maailman geopoliittiset jännitteet ovat korkealla tasolla. Kuka tietää – ehkä tilanne voi vain parantua?

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 82,81 dollaria tynnyriltä, laskien -1,1 prosenttia tiistain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -2,6 prosenttia samassa aikajaksossa.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 10,87 NOK, 10,59 SEK, 6,85 DKK ja 0,92 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,8 NOK, 11,51 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltain korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotinen korko, joka on 4,83, on korkeampi kuin kymmenenvuotinen korko, joka on 4,44).
  • Yhdysvaltain pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,28 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosenttia (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Markkinakorot, johtuen Yhdysvaltain kymmenenvuotisesta korosta, laskivat merkittävästi heikkojen Yhdysvaltain inflaatiolukujen seurauksena. Lisäksi dollari heikkeni merkittävästi kaikkia muita valuuttoja vastaan, mukaan lukien pohjoismaiset valuutat. Heikentynyt dollari on hyviä uutisia näinä aikoina, koska se on ollut epätavallisen korkealla tasolla useimpia valuuttoja vastaan.

Yhdysvaltain dollarin heikkeneminen voi johtaa amerikkalaisen viennin kilpailukyvyn kasvuun. Muiden maiden kohdalla vahvempi valuutta dollaria vastaan voi tarkoittaa halvempaa tuontia Yhdysvalloista ja matalampaa inflaatiota, mutta myös potentiaalista laskua omassa kilpailukyvyssään. Valuutan heikkenemisen ja inflaation väliset dynamiikat ovat siis monimutkaisia ja niillä on vaihtelevia vaikutuksia eri maihin, riippuen niiden taloudellisista rakenteista ja kauppasuhteista Yhdysvaltojen kanssa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit