Siirry pääsisältöön

Laajaa laskua Aasiassa viime yönä. Fedin pääjohtaja Powell fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Arvioin, että Helsingin pörssi avaa tänään tasolla -0,3 % tai välillä [-0,7, 0,1] %.

Wall Street

Usean päivän nousun jälkeen tunnelma Wall Streetillä kääntyi äkillisesti eilen. Laskun laukaisi Fedin pääjohtaja Jerome Powell, joka puheessaan ilmaisi, että he (Federal Reserve) eivät ole vakuuttuneita inflaationvastaisen taistelun voitosta. Sijoittajat tulkitsivat hänen kommenttinsa haukkamaisemmiksi kuin ne, jotka esitettiin korkokokouksessa hieman yli viikko sitten.

Federal Reserven mahdollinen muutos retoriikassa voi olla strateginen siirto markkinoiden optimismia hillitsemiseksi ja ylikuumenemisen estämiseksi, ottaen huomioon nopea nousu osakemarkkinoilla heidän viimeisen korkokokouksensa jälkeen. Fedin pääjohtaja Jerome Powellin haukkamaisempi sävy viittaa varovaiseen lähestymistapaan inflaation hallinnassa, jopa markkinavaihteluiden kustannuksella.

Fedin haasteena on viestiä politiikkansa selkeästi ilman markkinoiden luottamuksen horjuttamista tai talouskasvun estämistä ja tasapainottaa läpinäkyvyyden ja tarpeen hallita odotuksia epävarmoina taloudellisina aikoina.

Aasia

  • Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskimäärin -0,7 prosenttia perjantaiaamuna.

Aasian pörssit laskivat viime yönä johtuen suoraan negatiivisista reaktioista Wall Streetillä Fedin pääjohtaja Jerome Powellin haukkamaisista kommenteista. Tämä korostaa, kuinka globaali rahoituksen yhteenliittymä johtaa siihen, että Yhdysvaltojen keskuspankin poliittiset signaalit voivat välittömästi vaikuttaa kansainvälisiin markkinoihin. On luonnollista olettaa, että negatiivinen tunnelma Yhdysvalloissa ja Aasiassa tarttuu tänään Euroopan pörsseihin, ainakin kaupankäynnin avausminuuteilla.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

  • Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 80,4 dollaria tynnyriltä, laskien -0,9 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -1,3 prosenttia samana aikana.
  • 1 USD maksaa tällä hetkellä; 11,21 NOK, 10,92 SEK, 6,99 DKK ja 0,94 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 12 NOK, 11,65 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen (kaksivuotisen koron, joka on 5,02, on korkeampi kuin kymmenenvuotisen koron, joka on 4,61).
  • Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden inflaatioero (T10YIE), ovat 2,33 prosenttia, verrattuna Federal Reserve’n tavoitteeseen 2 prosentista (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Dollari teki pienen hyppäyksen eilen illalla, hyvin avustettuna merkittävästä noususta markkinakoroissa Powellin koronpuheen jälkeen. Se, että osakemarkkinat sekä Yhdysvalloissa että Aasiassa laskivat näiden korkoliikkeiden myötä, kuvastaa amerikkalaisen rahapolitiikan syvällistä vaikutusta globaaliin talouteen.

Vahvempi dollari ja nousevat amerikkalaiset korot voivat houkutella kansainvälistä pääomaa Yhdysvaltoihin. Tämä voi mahdollisesti johtaa pääomapakoon nousevista markkinoista, vaikuttaa globaaliin kauppaan ja lisätä velanhoitokustannuksia maissa, joilla on dollarimääräistä velkaa.

Nämä liikkeet korostavat, kuinka tiiviisti maailmantalous on yhteenliitetty, ja että Fedin päätökset eivät ainoastaan muotoile taloudellisia näkymiä kotimaassa, vaan niillä on myös laajoja seurauksia kansainväliselle taloudelliselle vakaudelle ja kasvulle.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit