Siirry pääsisältöön

Apple laski Wall Streetiä. G20-kokous fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla +0,1 % tai välillä [-0,3–0,5] %.

USA

Johtavat indeksit Yhdysvalloissa (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -0,5 prosenttia eilen.

Apple, maailman arvokkain yritys, johti amerikkalaista pörssilaskua torstaina, tehdessään saman jo keskiviikkona. Huhut siitä, että Kiinan viranomaiset harkitsevat iPhonen kieltämistä julkisella sektorilla, ovat aiheuttaneet levottomuutta monien sijoittajien keskuudessa. Geopoliittinen jännite USA:n ja Kiinan välillä on tällä hetkellä erittäin korkea. Suuri kysymys on, eskaloituvatko jännitteet ennen mahdollista diplomaattista ratkaisua.

USA:n ja Kiinan välisten sopimusten saavuttamiseksi tarvitaan tasapainoinen yhdistelmä taloudellista yhteistyötä, diplomaattista vuoropuhelua, monenkeskistä sitoutumista ja sotilaallista läpinäkyvyyttä. Molempien osapuolten on tunnustettava keskinäinen taloudellinen riippuvuutensa ja löydettävä yhteinen pohja kansainvälisissä elimissä ja liittoumissa. Avoin keskustelu herkistä aiheista, kuten teknologiasta ja kyberturvallisuudesta, on myös välttämätöntä. Sisäpoliittiset olosuhteet vaikuttavat kompromissin tekemisen kykyyn, ja siksi kaikkien sopimusten on oltava myytävissä kotimaassa “voittona” molemmille osapuolille. Luottamus ja aika ovat avaintekijöitä, koska pitkäaikainen lähestymistapa on välttämätön stabiilin ja rakentavan suhteen rakentamiseksi.

Centene Corp (4,9%), Westrock Co (4,2%), Intel Corp (3,2%) olivat voittajien kärjessä S&P 500 -indeksissä, kun taas Seagate Technology Holdings PLC (-10,9%), Align Technology Inc (-7,8%), Insulet Corp (-7,7%) olivat häviäjien joukossa.

AASIA

Suurimmat Aasian indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat laskeneet keskimäärin -0,6 prosenttia perjantai-aamuna.

Japanista saadut makrotaloudelliset tiedot, yhdessä Wall Streetin vaikutuksen kanssa, johtivat pörssin laskuun Aasiassa perjantaina. Myrsky Hongkongissa myös johti siihen, että paikallinen pörssi piti sulkea. Sijoittajat odottavat innokkaasti tulevan viikonlopun G-20-huippukokouksen tuloksia, joka pidetään tällä kertaa Intiassa.

USA:n ja Kiinan suhteissa jännitteiden kasvu ja ja niiden lasku diplomatian keinoin ovat olleet jatkuvaa, syklistä kehitystä vuodesta 1979, kun he solmivat diplomaattiset suhteet. Vaikka on ollut vakavia konflikteja ja jännitteitä, kuten kauppasota Trumpin hallinnon aikana tai sotilaalliset yhteenotot, molemmat maat ovat myös osoittaneet kykynsä lieventää jännitteitä diplomatian ja kauppasopimusten avulla. Taloudellinen yhteistyö on usein toiminut stabiloivana tekijänä. Siksi voidaan sanoa, että vaikka suhde on ajoittain tuntunut olevan murtumispisteessä, on ollut hetkiä, jolloin maat ovat löytäneet takaisin yhteistyöhön, vaikka perustavanlaatuiset jännitteet jatkuvat.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 89,26 dollaria tynnyriltä, alas -1,3 prosenttia torstain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,3 prosenttia samassa ajassa. 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,69 NOK, 11,11 SEK, 6,96 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa; 11,5 NOK, 11,9 SEK ja 7,46 DKK. Yhdysvaltojen korkokäyrä on kääntynyt, sillä kahden vuoden korko, joka on 4,93, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,23. Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,32 prosenttia.

Öljy- ja raaka-ainehinnat seurasivat osakemarkkinoita alaspäin torstaina. Öljy- ja raaka-ainehinnat yleensä laskevat, kun osakemarkkinat kokevat merkittäviä laskuja, pääasiassa taloudellisen epävarmuuden vähentäessä kysyntää. Lisäksi sijoittajien pakoon “turvasatamiin”, likviditeettitarpeet ja spekulatiiviset toimet voivat myös painaa näitä hintoja. Valuuttavaikutukset ja globaali taloudellinen yhteys usein vahvistavat näitä dynamiikkoja, mikä johtaa sykliseen vahvistumiseen sekä osake- että raaka-ainemarkkinoiden laskussa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki