Siirry pääsisältöön

Vahvat makroluvut saivat Wall Streetin laskuun

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla 0,0 % tai välillä [-0,4–0,4] %.

Yhdysvallat

Johtavat indeksit Yhdysvalloissa (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -0,7 prosenttia eilen.

Vahvat ISM-palveluluvut nostivat korkoja ja laskivat osakkeita keskiviikkona. Nasdaq-indeksi, joka koostuu pääasiassa teknologia- ja kasvuosakkeista, laski 1,1 prosenttia. Sitä seurasi S&P 500, joka laski 0,7 prosenttia, ja Dow Jones Industrial Average, joka laski 0,6 prosenttia. Russell 2000-indeksi, joka laski voimakkaasti tiistaina, heikkeni edelleen 0,3 prosenttia eilen.

Teknologia- ja kasvuosakkeet ovat erityisen herkkiä korkomuutoksille, koska ne usein hinnoitellaan korkeiden tulevien tuottotavoitteiden perusteella ja voivat olla velkavipuun varassa kasvun rahoittamiseksi. Kun korot nousevat, kuten ne tekivät vahvojen ISM-lukujen vuoksi, diskonttokorko nousee, mikä vähentää tulevien tulojen nykyarvoa ja tekee näistä osakkeista vähemmän houkuttelevia.

ISM-luvut mittaavat Yhdysvaltojen palvelusektorin terveyttä. Korkeat luvut viittaavat taloudelliseen vahvuuteen, mikä saattaa johtaa odotuksiin, että Federal Reserve nostaa korkoja inflaation hillitsemiseksi.

Dexcom Inc (6,5%), Zimmer Biomet Holdings Inc (4,1%), Insulet Corp (3,4%) olivat S&P 500 -indeksin suurimmat voittajat, kun taas Organon & Co (-5,6%), Albemarle Corp (-5,5%), Marketaxess Holdings Inc (-5,4%) päätyivät laskijoiden pohjalle.

AASIA

Suurimmat indeksit Aasiassa (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,6 prosenttia alempana torstaiaamuna.

Heikko kehitys Wall Streetillä keskiviikkona vaikutti Aasian pörsseihin torstaina. Kiinan tuonti- ja vientiluvut eivät myöskään auttaneet tunnelmaa alueella, vaikka ne olivatkin hieman odotuksia paremmat. Kiinan talous ei ole vielä toipunut kolmen vaikean pandemiavuoden jälkeen, mikä on pettänyt monet sijoittajat. Suuri kysymys on, palaako kasvu vuoden toisella puoliskolla.

Korkea geopolyyttinen jännite Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä on myös vaikuttanut alueen toimintaan. Sijoittajat odottavat nyt viikonlopun G-20-huippukokouksen tuloksia, joka pidetään Intiassa. On luonnollista olettaa, että G-20-maat käsittelevät kansainvälisen talouden jännitetasoa ja ilmaisevat halunsa vähentää sitä tulevaisuudessa.

G-20-huippukokous on erittäin tärkeä foorumi, jossa maailman suurimpien talouksien johtajat keskustelevat globaaleista haasteista, kuten kaupasta, finanssipolitiikasta ja geopolyyttisestä jännitteestä. Jäsenet muodostavat noin 85% maailman BKT:stä, ja kokouksilla voi olla merkittävä vaikutus maailmantalouteen. Kasvavassa geopolyyttisessä jännitteessä, kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, huippukokoukset muuttuvat entistä tärkeämmiksi keskustelufoorumeiksi ja mahdollisiksi jännitteen vähentäjiksi.

G-20-huippukokousten päätökset voivat vaikuttaa suuresti rahoitusmarkkinoihin, ja sijoittajat tekevät viisaasti seuratessaan tarkkaan tuloksia.

Korot, valuutta ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on tällä hetkellä 90,3 dollaria tynnyriltä, ylös 0,5 prosenttia keskiviikon tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,6 prosenttia samassa ajanjaksossa. Yksi USD maksaa kirjoitushetkellä 10,71 NOK, 11,11 SEK, 6,95 DKK ja 0,93 EUR, kun taas 1 EUR maksaa 11,5 NOK, 11,92 SEK ja 7,46 DKK. Yhdysvaltojen korkokäyrä on käänteinen, kahden vuoden korko, joka on 5,01, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,28. Pitkäaikaiset inflaatio-odotukset Yhdysvalloissa, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE) -indeksillä, ovat 2,3 prosentissa.

Sekä öljyn hinta että dollari ovat vahvistuneet viime aikoina. Erillisesti katsottuna tämä on positiivista suurille öljy-yhtiöille lyhyellä aikavälillä, mutta se saattaa olla negatiivista maailmantaloudelle pitkällä aikavälillä. Öljyn ja dollarin vahvistuminen lisää dollareissa kaupankäyvien suurten öljy-yhtiöiden tuloja, mikä on heille positiivista lyhyellä aikavälillä. Toisaalta vahva dollari tekee Yhdysvaltojen tavaroista ja palveluista kalliimpia muulle maailmalle, mikä saattaa haitata globaalia kauppaa. Samanaikaisesti korkeat öljyn hinnat voivat nostaa kustannuksia monilla sektoreilla, kuljetuksesta tuotantoon, ja asettaa paineita maailmantaloudelle pitkällä aikavälillä.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki