Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.
Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.
Roger Berntsenillä ei ole omistuksia tässä raportissa mainituissa yhtiöissä.
Arvioin, että Helsingin pörssi avautuu tasolla -0,3 tai asettuu välille [-0,7, 0,1] %.
Maailman osakemarkkinat
- Yhdysvaltojen johtavat indeksit (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat perjantaina keskimäärin 0,6%.
- S&P 500 -volatiliteetti nousi 0,5 pistettä, tasolle 16,4.
- Halliburton Co (4,2%), CF Industries Holdings Inc (2,6%), Kraft Heinz Co (2,5%) olivat S&P 500 -indeksin suurimmat nousijat.
- PayPal Holdings Inc (-5,7%), Dayforce Inc (-5,2%), Caesars Entertainment Inc (-4,7%) olivat suurimmat laskijat.
- Eurostoxx 600 laski perjantaina 1%, ja Pohjoismaiden johtavat pörssi-indeksit (OMXS30, OBX, OMXH25 ja OMXC20) päätyivät keskimäärin 1,1% laskuun.
- Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat maanantaiaamuna keskimäärin 0,1% nousussa.
Tällä viikolla huomio kohdistuu pääasiassa tulosjulkistuksiin sekä Yhdysvaltojen käynnissä olevaan “tullisotaan”. EU ja Meksiko ovat viimeisimmät, jotka ovat saaneet kirjeen Trumpin hallinnolta koskien tullien korotuksia 1. elokuuta alkaen, ellei parempia ehtoja Yhdysvalloille saada neuvoteltua.
Sekä Yhdysvaltain että Euroopan pörssit laskivat perjantaina, mutta tämä saattaa liittyä viimeaikaiseen voimakkaaseen nousuun. Useita indeksejä käydään kauppaa lähellä kaikkien aikojen huippuja. Rohkaisevat makrotaloustiedot (vientiluvut) Kiinasta nostivat maanantaina kiinalaisten osakkeiden kursseja. Kiinan talouden vahvuus on tällä hetkellä hyvä uutinen useimmille, ottaen huomioon Kiinan roolin maailman taloudessa.
Kiina on keskeisessä asemassa maailman taloudessa sekä tuottajana että kuluttajana. Kun Kiinan vienti kasvaa, se viestii siitä, että maailmanlaajuinen kysyntä on edelleen olemassa – huolimatta tulliuhkista ja poliittisista jännitteistä. Tämä on hyvää uutista raaka-ainemarkkinoille, teollisuusyrityksille ja kehittyville talouksille.
Korot, valuutat ja raaka-aineet
- Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 70,5 dollaria tynnyriltä.
- 1 USD maksaa tällä hetkellä: 10,15 NOK; 9,58 SEK; 6,39 DKK ja 0,86 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,9 NOK; 11,19 SEK ja 7,46 DKK.
- Yhdysvaltojen korkokäyrä on normalisoitunut (kaksivuotinen korko, joka on 3,89, on matalampi kuin kymmenvuotinen korko, joka on 4,42).
- Yhdysvaltojen pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ovat 2,37%, kun Federal Reserven tavoite on 2% (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).
- Kulta (Gold Spot), jota käydään kauppaa USD per troy-unssi, on 3359,4 (2% kaikkien aikojen huipusta)
Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.
Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
Voit seurata analyytikko Berntsenin sijoituksia Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa, Sharevillessä.
→ Ota Berntsenin salkku seurantaan
Tämä menee “tykätyksi” heti vaan avaamalla, vaikka ei sydänsymbolia klikkaisi. Näin saa ainakin tykkäyksiä.
Miksi nykyään ei enää pääse lukemaan esimerkiksi edellisen päivän juttua, vaikka yrittäisi tulla siihen sähköpostin linkin kautta? Nyt kaikki jutut ovat ”samalla” sivulla ja vanhat kirjoitukset häviävät. Toisin oli vielä jokin aika sitten.
Tämä tehdään käytännön syistä. Minulla on kuitenkin suunnitelmissa tehdä oma laskeutumissivu aamuraportille, jossa olisi myös arkisto. Kiitos palautteestasi.
Otsikossa lukee että isku Iraniin syöksytti öljyn hinnan ja nuoli osoittaa alaspäin. Otsikko on täysin harjaanjohtava suhteessa siihen mitä artikkelissa lukee ja mitä todellisuudessa tapahtui.
Kiitos palautteesta. Olemme ottaneet sen huomioon ja harkitsemme jatkotoimia. Yksi vaihtoehto voisi olla käyttää toisenlaisia kuvia, jotka tukevat tekstiä kokonaisuudessaan paremmin eikä muodosta riskiä, että lukijaa johdetaan harhaan.
Olemme käyttäneet nuolikuvia (ylös-, alas- tai vaakasuoraan osoittava nuoli) ilmaisemaan kotimaisen pörssin suunnan. Ne pohjautuvat Berntsenin aamukatsausten arvioihin siitä, mille tasolle Helsingin pörssi todennäköisesti avautuu.
/Alicia Nordnet
Jeesus-kristus… Tuo otsikko…
Nyt opettelemaan suomen kieltä.
“SYÖKSY” on alaspäin tapahtuvaa toimintaa. “SYÖKSY” ei voi olla nousua. Jos käytätte konekääntäjää, niin tarkastakaa nyt edes ihan perustasolla nuo tekstit.
-Toim. huom.
Kiitos palautteesta! Tämän voi kyllä laittaa suomenruotsalaisuuden, eli minun, piikkiin. Sanakirjan mukaan “syöksy” voi tarkoittaa myös “rusa” (kun puhutaan hinnoista esim. “rusa i pris”, vapaa käännös: hinnat nousevat rajusti), ja se mielikuva minulla oli mielessä otsikkoa kirjoittaessani.
Tajuan kuitenkin nyt, että suomen kielessä “syöksy” viittaa useimmiten jyrkkään laskuun, joten sanavalinta oli tässä epäsopiva.
/Alicia Nordnet
En löytänyt Nvidiasta sanaakaan, vaikka otsikko niin mainosti.
Alla NVIDIA-katsaus toissapäivältä (21.5.): Nvidia, tekoäly ja uusi teollinen infrastruktuuri Jensen Huang – Nvidian perustaja ja toimitusjohtaja – on tällä viikolla hallinnut uutisotsikoita Computex-messuilla Taiwanissa. Nvidia ei ole enää pelkkä teknologiayhtiö. Siitä on tullut uuden teollisen järjestelmän tukipilari. Sijoittajille tässä on useita tasoja, jotka kannattaa ymmärtää – ei vain pinnallisesti, vaan syvällisesti. Nvidian innovaatiot ja uusi arvoketju Nvidia aloitti vuonna 1993 graafisten prosessorien niche-yrityksenä. Nykyään se on maailman arvokkain yhtiö. Jo se on vaikuttavaa – mutta todellista merkitystä on sillä, miten tämä kasvu pohjautuu rakenteellisiin muutoksiin maailmantaloudessa. Siinä missä aiemmat yhtiöt kasvoivat omistamalla jakelun, öljyn, maan tai pankit, Nvidia kasvaa… Lue lisää >>