Siirry pääsisältöön

Pörssilaskua Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Evergrande fokuksessa.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla -0,5 % tai välillä [-1,0–0,1] %

USA

Johtavat indeksit Yhdysvalloissa (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -1 prosenttia eilen.

Yhdysvaltain pörssit jatkoivat laskuaan torstaina kolmatta päivää peräkkäin. Nasdaq-indeksi, joka on tänä vuonna noussut 27,2 prosenttia, laski eilen 1,2 prosenttia, kun taas S&P 500 – ja Dow Jones -indeksit molemmat päättivät 0,8 prosenttia alaspäin. Puuttuvat taloudelliset impulssit maailman suurilta alueilta, kuten Euroopasta, Yhdysvalloista ja Aasiasta, ovat leimanneet globaaleja osakemarkkinoita viime viikkoina. Yksi kysymys, jonka sijoittajat nyt esittävät itselleen, on se että tuleeko tunnelma kääntymään syksyn aikana.

Moderna Inc (7,4%), Cisco Systems Inc (3,3%), Juniper Networks Inc (3,1%), olivat voittajien kärjessä S&P 500 -indeksissä, kun taas CVS Health Corp (-8,1%), Cigna Group (-6,4%), Ceridian HCM Holding Inc (-5,8%) päätyivät pohjalle.

AASIA

Suurimmat indeksit Aasiassa (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin -0,7 prosenttia alempana perjantai-aamuna.

Johtavat indeksit Aasiassa osoittavat kaikki alaspäin aamutuntien aikana, joten tältä alueelta ei saada vetoapua tänään. Myöskään Japanin talouden viime kuun laantunut inflaatiopaine ei auttanut tunnelman kohentamisessa. Kiinalainen yritys Evergrande, joka on ollut suurissa vaikeuksissa viime vuosina, haki konkurssisuojausta Yhdysvalloissa perjantaina. Evergrande oli aikaisemmin yksi Kiinan suurimmista pörssilistatuista kiinteistöyhtiöistä, mutta velkaantuneisuus ja heikko taloudellinen kasvu ovat pyyhkineet suurimman osan yhtiön arvosta pois.

Kiinan kiinteistösektori on maan talouden kriittinen komponentti, jolla on laajat siteet rahoitussektoriin, raaka-ainemarkkinoihin ja kuluttajien vaurauteen ja luottamukseen. Maailman toiseksi suurimman talouden merkittävänä osana Kiinan kiinteistömarkkinoiden muutoksilla on huomattavat globaalit vaikutukset. Alan lasku voi kiristää luotto-olosuhteita Kiinan pankkijärjestelmässä, vaikuttaa kuluttajien ostovoimaan ja luottamukseen, ja vähentää raaka-aineiden kysyntää, mikä vaikuttaa raaka-aineiden hintoihin ja raaka-aineiden viennistä riippuvaisiin talouksiin. Lisäksi levottomuudet Kiinan kiinteistösektorilla voivat vaikuttaa globaalien sijoittajien riskinottokykyyn ja mahdollisesti johtaa siihen, että Kiinan viranomaiset toteuttavat uusia sääntelytoimenpiteitä, joilla on lisävaikutuksia talouteen. Tämä tarkoittaa, että Kiinan kiinteistösektorin ongelmat voivat nopeasti levitä laajemmille globaaleille osakemarkkinoille ja maailmantalouteen.

On luonnollista odottaa, että Kiinan viranomaiset ryhtyvät toimenpiteisiin kiinteistösektorin tukemiseksi, jos se joutuu vakaviin vaikeuksiin, mutta lähestymistapa on todennäköisesti tarkasti harkittu ja voi vaihdella yrityksestä toiseen.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 84,01 dollaria per tynnyri, -0,7 prosenttia torstain tasoista. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on alhaalla -1,1 prosenttia samalla ajanjaksolla ja kauppaa käydään tasolla 2,62 USD/MMBtu. 1 USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,58 NOK, (0,1 %) 10,93 SEK, (0,1 %) 6,84 DKK (0,1 %) ja 0,92 EUR (-0,1 %), kun taas 2 -ja 10 vuoden korot Yhdysvalloissa ovat hhv. 4,92 (-0,06) ja 4,24 (-0,06).

Keskiviikon “haukkamaiset” lausunnot Federal Reserveltä sekä lisääntyvä epävarmuus Kiinan talouden suhteen ovat heikentäneet öljymarkkinoita tällä viikolla. Öljyn hinta on muuten huomattavasti noussut viime viikkoina, OPECin tiukan tuotantostrategian ansiosta. OPEC-maat yhdessä Venäjän kanssa ovat leikanneet omaa tuotantoaan merkittävästi vuonna 2023 hinnan nostamiseksi. On epävarmaa, kuinka kauan OPEC-maat jatkavat markkinoiden tukemista. Tämä tarkoittaa, että lyhyellä aikavälillä suurimmat voittajat ovat OPECin ulkopuoliset tuottajat, mukaan lukien yhdysvaltalaiset ja norjalaiset tuottajat.

Kun viitataan “haukkamaisiin” lausuntoihin Federal Reserveltä, se tarkoittaa, että keskuspankin lausunnot tai signaalit viittaavat tiukempaan rahapolitiikkaan tulevaisuudessa. Tätä voidaan tulkita siten, että keskuspankki on halukkaampi nostamaan korkoja inflaation hillitsemiseksi, vaikka sillä voi olla talouskasvua hidastava vaikutus.

Lähde: Raaka-aineet (korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit) on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit. → Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki