Siirry pääsisältöön

Kolme ajatusta tuloskaudesta

Helsingin pörssin yhtiöiden puolivuotistulosten raportointikausi on saavuttanut jotakuinkin puolivälin krouvin. Merkittävä osa tulosjulkistajista on lasketellut pulkkamäkeä pitkin katsauksen julkistamispäivänä. Miltä tuloskausi kaikkiaan näyttää?

1) Vakaus ei enää riitä – kannattavaa kasvua pitää osoittaa ja luvata

Se, mikä on pörssissä hetken aikaa yleisesti suosittua, osoittautuu myöhemmin vain harvoin hyväksi sijoituskohteeksi. Viime vuosina pörssiteemana on ollut vakaus, jota myös korkosijoittajat ovat jahdanneet. He ovat haalineet ennustettavia osinkoyhtiöitä nollaan tai muutoin historiallisen matalalle painuneiden korkojen korvikkeiksi.

Alkuvuoden aikana kurssit ovat takoneet paikoitellen ennätyksiä, vaikka ripeä kasvu on toistaiseksi jäänyt esityskalvoille. Nollakoroista johtuen moni vakaakin yhtiö on siis hinnoiteltu kasvuyhtiön kertoimin, koska vaihtoehtoiset kohteet tuottavat niin heikosti.

Koska alkaa kuitenkin näyttää siltä, että korot jo ovat pohjanneet, ei uutta pääomaa enää tulvi osakemarkkinoille entiseen malliin, joskaan massat eivät sieltä vielä poiskaan vetäydy. Trendin käänne näyttää joka tapauksessa erittäin todennäköiseltä: enää ei vakaudesta palkita entiseen malliin.

Asteittain nousevien korkojen maailmassa vakaa kohde löytyy päivä toisensa jälkeen yhä useammin muualta kuin osakemarkkinoilta. Siinä vaiheessa vakauden sijaan yhtiöitä palkitaan lähinnä kannattavasta kasvusta, ei ainoastaan riittävän ennustettavasta nykytuloksesta.

Vakauden pörssikupla posahtaa suurella todennäköisyydellä, mutta ajoitus on arvoitus. Kun näin tapahtuu, uppoaa osinkoyhtiö p/e-luvun laskun vanavedessä kuin tukki, jos tuloskäyrä ei ala sojottaa koilliseen uuden kasvun merkiksi. Akuutiksi ongelmaksi ei muodostu yhtiökohtaisen laadun puute, vaan kasvun puuttuminen.

2) Paluu realismiin – ei osakkeita tulosten mukaan hinnoiteltu ennenkään

Karkeasti arvioiden viimeisten kolmen vuoden aikana puolet kurssinoususta on johtunut matalista koroista ja puolet yhtiöiden tuloskasvusta.

Siksi tuloskauden yhteydessä puhtaasti tulosraporteilla kurssimuutosten selittäminen on jokseenkin hassua, koska viime vuosina osakkeita on ohjaillut pikemminkin heikko korkotuotto. Näin nykyinen pienimuotoinen turbulenssi on tavallaan paluuta realismiin eli terve muistutus siitä, että tuloksiin nähden osakkeet olivatkin keskimäärin historiallista kalliimpia, vaikka huokeilta ne korkoihin nähden näyttivätkin.

Mitä korkoihin tulee, ne ovat ja tulevat olemaan perusskenaariossa vielä pitkään historiallisen matalat. Jatkossa korkokehitys riippuu pitkälti keskuspankeista. Niiden kanuunapotkujen myötä on käynyt varsin selväksi, että korkotaso vaikuttaa suoraan p/e-lukuihin, joita sijoittajat ovat valmiita osakkeista maksamaan. Viime vuosina p/e-luvut ovat nousseet tuntuvasti, kun korot ovat sukeltaneet. Saman logiikan pitäisi toimia myös päinvastaisessa kehityskulussa.

Kaikkiaan osakkeet voidaan siis hinnoitella joko suhteessa yhtiöiden tuloksiin tai vaihtoehtokohteisiin. Arvio kurssitason kalleudesta riippuu näkökulmasta.

Miten sijoittaja voisi sitten suojautua? Suosimalla osakekohtaista osinkoaan kasvattavia yhtiöitä. Sellaisia, joiden osinkokasvun taustalla on tuloskasvu.

3) Valuuttakurssiliikkeet voivat aiheuttaa loppuvuonna tulosvaroitussuman

Suomalaisille pörssiyhtiöille relevantit vientivaluutat ovat heikentyneet merkittävästi alkukesän aikana. Esimerkiksi euron suhde Yhdysvaltain dollariin oli vielä huhtikuussa tasolla 1,06. Tänään se on 1,18. Vastaavasti euron suhde Venäjän ruplaan oli huhtikuussa 60. Tänään se on 72. Näin keskeisiltä vientimarkkinoilta tuloutuu aiemmin oletettua vähemmän euroja kotimaan tuloslaskelmalle.

Pitkäjänteiselle sijoittajalle valuuttakurssiliikkeet kvartaalin tähtäimellä eivät ole ratkaisevimpia, mutta nykyisessä markkinatilanteessa kurssireaktiot voivat joka tapauksessa olla näyttäviä, mikäli pettymyksiä alkaa ilmaantua tulosvaroitusten muodossa. On paikallaan huomioida tämä riskienhallinnallisesti ja toisaalta varautua riittävin käteispanoksin mahdollisesti eteen yllättäen ilmaantuviin tarjouksiin.

Mitä sijoitushistorian menestyneimmät gurut ostaisivat tänään Helsingin pörssistä? Laatuguru-uutuuskirja esittelee laatuyhtiöstrategian kantavat periaatteet ja tuo ne nykyhetkeen.

TILAA LAATUGURU TÄSTÄ LINKISTÄ

-> SIIRRY KIRJAN ESITTELYSIVUILLE

Laatuguru-kirjaa on saatavilla Nordnetissä myös osana neljän sijoituskirjan pakettia, joka sisältää signeerauksen tai omistuskirjoituksen.

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Sijoitustoiminta sisältää riskin menettää pääoma kokonaan, ja jokainen vastaa sijoituksistaan itse. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: http://foter.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
10 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.08.2017 13:34

Tästä on ollut puhetta myös Sharevillessa, mutta olisi kiva kuulla minkälainen sopimus Oksaharjulla on Nordnetin kanssa. Yllä olevan kaltaisten latteiden itsestäänselvyyksien kirjoittaminen omien kirjojen mainostamisen seassa ei ainakaan Nordnetin asiakkaita palvele.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.08.2017 21:12

Saatat olla lukemassa väärää blogia. Nordnetin asiakkaista suurin osa on aloittelevia sijoittajia, joilla on kovin vähän tietoa mistään sijoittamiseen liittyvästä. Blogi palvelee heitä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.08.2017 01:19

Ihan mielenkiintosta lyysiähän se oli näin aloittelijan näkökulmasta. Kyllä siis ainakin itse luen ihan mielelläni näitä “itsestäänselvyyksiä”, joten pistäkää lisää tulemaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.08.2017 09:17

Minulle nämä Jukan laadukkaat kirjoitukset eivät missään tapauksessa ole itsestäänselvyyksiä. Arvostan sitä, että saan niitä lukea ja niistä oppia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.08.2017 10:43

No mikäs siinä jos teitä kiinnostaa lukea että euron nouseva kurssi vaikeuttaa vientiyrityksiä ja matalat korot tukevat osakkeita. Kultaista settiä hei, kirjoittakaa ylös.

Minä ihmettelen että maksanko minä asiakkaana välillisesti tämän tasoisesta analyysista. Varsinkin kun Nordnet Suomen palvelut ovat hinnoittelussa jääneet monilla osa-alueilla Nordean ja Degiron jalkoihin. Ei sillä. Suomalaisille on tärkeää että jääkiekkopeleissäkin on joku entinen valmentaja kertomassa erätauolla että ylivoimapeli on tärkeää ja alivoimapeli on tärkeää ja maalit ratkaisee pelit.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.08.2017 13:29

Niin no, eiköhän lukemista löydy netistä myös asiaa paremmin tunteville. Jos koet maksavasi välillisesti liian paljon Oksaharjun palkasta Nordnetin asiakkaana, olet vapaa lopettamaan asiakkuutesi. Turha siinä on tulla muille vittuilemaan kuinka kaikki ovat lampaita kun eivät ymmärrä taloutta yhtä hyvin kuin sinä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.08.2017 15:43

Vaikka silloin tällöin blogin kirjoitukset tuntuvatkin saman vanhan kertaamiselta, mielestäni kirjoitukset ovat täyttä timanttia olipa sitten aloitteleva tai kokeneempi sijoittaja. Kertaus on opintojen äiti, ja lukemalla lyhyesti hyviä vanhoja viisauksia, muistaa pitää myös mielessä että maltti on valttia eikä lähde itse hytkyilemään tai panikoimaan muiden mukana. Erittäin helppoa luettavaa, ja varsinkin itse olen kokenut blogikirjoitusten linkittämisen erittäin fiksuksi tavaksi neuvoa aloittelevia sijoittajakavereitani perusasioissa. Keep up the good work!

Nimetön
Nimetön
04.08.2017 22:48

Tottakai tuolla alhaalla mainostetaan kirjaa, Jukka on kirjan kirjoittanut ja saa siitä rahaa. Miksipä ei mainostaisi? tyhmä olisi jos ei? Tämähän on vielä paras paikka oman kirjan mainostukselle.

Mun mielestä toi kirjotus oli todella hyvä! Siinähän varoitettiin nyt korkeista kursseista, joista olen samaa mieltä. Nyt sitä käteispositiota korkeammaksi, ja ostetaan sittekkun tippuu!!!

Nimetön
Nimetön
06.08.2017 12:08

Älä välitä Jukka tärkeilevien mulkeroiden ylimielisistä kirjoituksista, vaan kirjoita jatkossakin perusasioista ymmärrettävästi tavallisille harrastajasijoittajille.

Nimetön
Nimetön
07.08.2017 23:03

Marko hei, kirjoitit ” Yllä olevan kaltaisten latteiden itsestäänselvyyksien kirjoittaminen…”-kritiikin ilman yhtään omaa korkealentoista ajatustasi asiaan liittyen. Mollaamisen sijaan olisi sinulla tuhannen taalan paikka ollut näyttää taitosi ja kirjoittaa rakentavasti
.
Itse olen sitä mieltä, että hyvän Q1-kauden jälkeen konsensus-ennusteet paisuivat yli. Ei siis huomioitu, että vaisumpi kvartaali saattaa tulla esim. työvoiman saatavuuden vuoksi. Euron hinnalle suhteessa taalaan emme voi mitään – en tiedä, mahtaisiko Soros asialle jotain 😉