Siirry pääsisältöön

Nainen, sijoita vapauteesi

Raha on merkinnyt minulle aina vapautta. Jo nuorempana säästin ahkerasti ensimmäisistä kesätyörahoistani, sillä palo pikkukylältä isompiin ympyröihin oli kova. Ymmärsin, että mitä enemmän säästän, sitä nopeammin pääsen muuttamaan kaupunkiin. Opiskeluaikoina ilta- ja viikonlopputöillä ansaittu raha vaihtui usein vapauteen matkustaa. Onneksi vapaudenkaipuussani ymmärsin myös säästää ja sijoittaa osan, koska tiesin että vanhemmiten, velvollisuuksien lisääntyessä vapauden hinta nousee. Myöhemmin säästöt ja sijoitukset ovat antaneet rohkeuden ja turvaverkon hypätä esimerkiksi vakituisesta työsuhteesta kiinnostavampaan määräaikaiseen tai viime keväänä irtisanoutua ja lähteä kiertämään maailmaa pelkkä menolippu taskussa.

Opiskeluaikoina huomasin ensimmäistä kertaa eron miesten ja naisten sijoituskäyttäytymisessä. Kun ensimmäisen rahoituksen kurssin jälkeen pojat ryntäsivät itsevarmoina pörssikaupoille ehkä jopa opintolainan turvin, tyttöjen keskuudessa keskusteltiin korkeintaan ASP-säästämisestä. Pojat eivät viiden vuoden kuluttua ASPia tarvinneet kun salkut pullistelivat egon lailla. Toisaalta kaikenlainen mies-nais –tyypittely saa verenpaineeni kohoamaan, olkaamme siis sijoittaja ilman etuliitteitä. Faktoja ei voi kuitenkaan kiistää, esimerkiksi sitä, että miehet omistavat noin 70 prosenttia kaikista osakevaroista Suomessa (Keloharju, Shareownership in Finland 2015).

Naisen talous saattaa monille tuntua taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Valitsemme useammin matalapalkkaisia töitä, pyydämme vähemmän palkkaa, törmäämme lasikattoihin, hoidamme lapsia kotona, jäämme jälkeen palkkakehityksessä. Kaikki nämä hankaloittavat ja aiheuttavat päänvaivaa talouteemme. Osaan niistä voimme itse vaikuttaa, mutta monet aiheutuvat olosuhteista, hitaasti muuttuvista arvoista tai työympäristön jäykkyydestä. Voi tulla tunne, että omaa talouttaan ei voi hallita tai sen kehittymiseen on vaikea vaikuttaa. Onneksi pörssi on tasa-arvoinen ja antaa samat mahdollisuudet sukupuoleen tai koulutustaustaan katsomatta. Siellä naisen euro on euro ja samasta työstä saa saman korvauksen kuin miehetkin. On täysin omissa käsissään osallistua pörssin kaupankäyntiin. Pörssissä ei ole lasikattoja.

Kertomalla blogissani omasta säästämisestäni ja sijoittamisestani, yritän murtaa ajattelumalleja sijoittamisesta ja omista vaurastumisen mahdollisuuksista. En ole ikinä ymmärtänyt tarvetta jäljitellä pörssihai-mielikuvaa puhumalla monimutkaisista sijoitusinstrumenteista ja väittää ymmärtävänsä niitä. Ei sijoittamisessa tarvitse ottaa kohtuuttomia riskejä äkkirikastumisen toivossa, jos elämän arvot ovat jossain muualla. Toisaalta sijoittamalla voi kokeilla ottaa hallitusti enemmän riskiä, jota muilla elämän alueilla ei ole valmis ottamaan. On täysin ok haaveilla uudesta villaisesta syystakista ja samalla miettiä, montako Wärtsilän osaketta sillä rahalla saisi. On ihan ok haluta lisää rahaa ja unelmoida, mitä sillä voisi tehdä. Sijoittamista ei tarvitse suorittaa.

Mielestäni parasta sijoittamisessa on kuitenkin kaikki ne mahdollisuudet, joita oman talouden hallitseminen tuo mukanaan. Kun löytää itselleen parhaan tavan säästää ja sijoittaa, voi korkoa korolle -rahakoneen raksuttaessa unelmoida kaikesta niistä mahdollisuuksista, joita vauraampi tulevaisuus voi tuoda tullessaan. Kun raha-asiat ovat kunnossa ja suunnitelma mietittynä olet vapaa tekemään ja menemään. Et ole riippuvainen pelkästään palkasta vaan olet saanut myös muita tulonlähteitä tulevaisuutta varten. Suosittelen samaa ihan kaikille, sukupuoleen katsomatta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.10.2017 14:27

Todella hyvä kirjoitus! Itse miehenä törmään usein hieman uhriutumis-tyyppiseen argumentointiin tasa-arvoasioissa, vaikka iso osa tasa-arvosta tai sen puutteesta on korjattavissa myös naisen omalla toiminnalla. Ei ole mitään järkevää syytä miksei puolet pörssivarallisuudesta olisi naisten salkuissa

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.10.2017 01:33

Kiitos kommentistasi! Itsekään en pidä uhriutumisargumentoinnista. Naiset ovat jääneet sijoittajina jälkeen paljon myös historiallisten syiden takia, sillä ns. vanha raha on tyypillisesti kertynyt enemmän miehille. Nykyään, paremman tasa-arvon vallitessa sekä työ- että sijoitusmaailmassa naisilla on hyvät mahdollisuudet vaurastua omilla meriiteillään, kirittävää vain on hieman enemmän.

Nimetön
Nimetön
29.10.2017 23:13

kiitos kirjoituksesta. Itse tein valinnan ranskalaisen huippufrman osakeomistuksen ja saman firman huipputuotteen välillä. osakkeen hinta oli perheriidoissa kasvanut niin suureksi, että oli sittenkin parempi sijoittaa vintage -käsilaukkuun, siitä on iloa joka päivä ja osake-erä karkasi auton hintoihin. olisi mukavaa jos käsittelisitte joskus näitä veskamarkkinoita, kysyntä on noussut globaalisti niin suureksi, että muutaman vuoden vanhoista pyydetään jälkimarkkinoilla korkeampaa hintaa kuin mikä liikkeen listahinta uudelle on. listahinta sitä paitsi nousee muutaman kerran vuodessa kaksinumeroisin prosentein, mikä taas nostaa “hyvin rakastettujen” hintaa jälkimarkkinoilla entisestään. kysyn vaan moniko mies ostaisi aidon ferrarin sijaan osakkeita samassa firmassa? kirjoittakaa laukkumarkkinoista, kiitoss! vaikka onkin toisaalta höttöä, taustalla… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.10.2017 08:44

Kiinnostava aihe! En ole itse perehtynyt laukkuihin tai vastaaviin tuotteisiin sijoittamiseen mutta aihe liippaa hyvin läheltä myös markkinointitaustaani, joten voisin hyvinkin kirjoittaa tällaisesta aiheesta. Täytyypä hieman perehtyä 🙂