Siirry pääsisältöön

Mennäkö Nordnetin kuoreen?

Jos olisin Suomen diktaattori, lentäisivät vakuutuskuoret iloisesti roskiin. Tosin samalla kun erilaiset verosuunnitteluhärpäkkeet katoaisivat, tulisivat verokannat alaspäin, joten suurpääoman ei tarvitse lisätä miuta mahdollisen oikeistodiktatuurin teloituslistoille.

Eikä pienemmänkään pääoman tarvitse mökötellä. Nordnethän on tuonut Sijoitusvakuutuksen myös alle satakiloisten sijoittajien ulottuville. Viisi kiloa (=5 000 €) pitäisi kuitenkin lähtiessä olla. Ihan kaikkein pienimmät eivät maailmanpyöräänkään pääse.

[HUOM! Nordnet poisti sijoitusvakuutuksen minimialkutalletusrajan 15.4.2024].

Vaikka pitäisin jotain verojärjestelymahdollisuutta yhteiskunnallisesti hönönä, se ei tarkoita, ettenkö tutkisi sen soveltuvuutta itselleni tai muille. Onkin vastuutonta sijoittamista olla pohtimatta sijoitustensa verotuskohtelua. Eikä sellaista teekään kuin lähinnä satuolennot.

Nordnetinkään sijoitusvakuutus ei miulle sovi.

Tähän asti olen enimmäkseen kulusyistä läpsinyt käsille sijoitusvakuutusten tarjoajia. Nordnet on kuitenkin puristanut hallintokulut aika alas = 0,35 % 100 000 euroon asti ja 0,15 % siitä yli. Tuon alempaa on vaikea löytää kannattavuutta, ja tällä hetkellä markkinan hintapohja löytyykin Nordnetiltä.

Välityspalkkiot ovat Pohjoismaissa min. 5 eur / 0,08 % ja eksoottisemmissa kohteissa min 8 eur / 0,08 %. Nämäkin ovat ainakin 80-luvun yhden prosentin + toimitusmaksuja maksaneen perspektiivistä kohtuuhintaisia.

Rahastojakin sinne kuoreen voi tuupata, ja tämä lysti maksaa vain rahaston hallinnointipalkkion. Hämmästelin vähän kuin Paasi-Luukkonenkin virkansa puolesta tekivät rahapodissa tuotteen edullisuutta.

Olen kuitenkin eläinallerginen, ja miulle koira on haudattuna siinä, ettei päiväkauppaa voi tehdä. En siis tee päiväkaupaksi tarkoitettua treidailua lainkaan, mutta haluan säilyttää optioni ostaa ja myydä saman päivän sisällä. Nordnetin kuoressa toimeksianto eli allokaatiopyyntö annetaan vakuutusyhtiölleja vieläpä ilman rajahintaa.

Jonnat eivät muista, kuinka ennen vanhaan annettiin ”Päivän kurssi” -toimeksiantoja. Tämä oli tyhmänrohkeaa, koska jotkut pankkiiriliikkeet bona fide jakoivat parhaat hinnat itselleen, toiseksi parhaat suurimmille asiakkaille ja huonoimmat meille bulleroille. Syntymästä epäluuloistuneena en itse käyttänyt tätä toimeksiantomuotoa edes 80-luvulla, enkä mielelläni aloita tätä uskonnollisista syistä nytkään. Vaikka en missään nimessä epäile Nordnetiä samanlaisesta kaupanjakamisesta kuin esimerkiksi 1980-luvun Unitaksessa oli tapana.

Tykkään myös käydä rähjäämässä – tai fiilistelemässä – yhtiökokouksissa, ja Sijoitusvakuutukseen tuupatuilla osakkeilla tämä ei ole mahdollista. Sinun osakkeesi eivät ole sinun osakkeesi, vaan ne ovat vakuutusyhtiösi osakkeet.

Viimeinen niitti kuoriarkkuuni on sijoittamiskielto First Northiin. Pienessä nousussa saatan joskus kehuskella olevani pienyhtiöekspertti. Esimerkiksi tänä vuonna olen onnistunut tekemään hyvinkin pienen markkina-arvon yhtiöillä varsin isoja kuria. Tämä vaatiikin sellaista erikoisosaamista, että sitä ei monella ole.

Isolla kädellä rahastotreidaamisen unelmatuote

Osakesäästötili (OST) on vähän kuin Sijoitusvakuutus ilman kuluja, mutta päiväkauppaoptiolla. Muut merkittävimmät erot Sijoitusvakuutuksen eduksi ovat, että Sijoitusvakuutukseen rahan työntämiselle ei ole kattoa, ja rahaa voi painaa myös sekä rahastoihin että ETF:iin.

Rahastosijoittaminen on miulle liian tylsää, joten tämä ei miulle kuorta avaa. Tosin voihan se olla, että vanhoilla päivilläni otan jotain vähäkuluisia maarahastoja pienellä vivulla, kevennellen hypeissä ja lisäillen dipeissä.

Sen helpompaa tapaa biitata maailmanindeksi ei välttämättä olekaan, kuin maltillisen vivun käyttäminen vähäkuluisissa rahastoissa/ETF:issä ja kevyen, mutta taitavan vastakarvan pelaaminen. Ehkä opetan tämän lapsenlapsilleni joku päivä. Edellyttäisi kuitenkin lapsenlapsia, ja elintapoihini nähden yllättävän pitkään elämistä.

Kuoren osakkeita vastaan ei saa vielä lainaa, mutta tavoitteena kuulemma on, että H1/2024 kuluessa tämä onnistuisi. Näen tämän tuotteen kilpailukyvylle hyvinkin tärkeänä. Silloin saattaa joku rahastoihin lämmennyt Big Swinging Jorma innostua painamaan kuoren suojassa isostikin.

Näppärä ase perintösuunnitteluun

Sijoitusvakuutus on ihan oikea vakuutus siinä mielessä, että edunsaaja saa vakuuttajan kuollessa vakuutusyhtiöltä jopa prosentin bonuksen. Eli tosiaan Nordnetin vakuutusyhtiö maksaa 101 prosenttia pääomasta takaisin.

Näen Sijoitusvakuutuksessa tavallista vähäriskisemmän tavan säästää lapselle (tai kenelle tahansa) ja samalla opettaa se osakesijoittamisen ihmeelliseen maailmaan. Kuorensa allokaatiopäätökset voi antaa jossain vaiheessa esimerkiksi jälkikasvunsa askarreltavaksi. (Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliikkeellä voi olla tämän suhteen jotain vastalauseita, mutta ei kerrota niille).

Jos edunsaajaksi valittu taho alkaa vaikuttaa arveluttavalta, voi edunsaajaa aina vaihtaa. Ja jos kukaan sukulaisista ei tunnu ansaitsevan perintöä, voi edunsaajaksi valita esimerkiksi jonkun niille kaikille vastenmielisen yhdistyksen. Tai jonkun paljon nuoremman henkilön, jonka kanssa olisi voinut olla joskus jotain säpinää. Vaikka ei oikeasti ollutkaan. Siinähän sitten toiveikkaat perilliset ihmettelevät edunsaajaa yhtä paljon kuin tämä itsekin.

Vähän vakavammin ottaen: Jos on jättämässä perinnöksi jotain vaikeasti realisoitavaa arvokasta (tyyliin kartano tai kivihiomo), helpottaisi perillisten elämää kummasti, jos niille askartelisi perintöverojen verran kuoren suojassa. Pystyisivät vähän kelvottomammatkin ainakin hetken pitämään kartanosta kiinni.

Milloin Nordnetin Sijoitusvakuutuson parempi kuin OST?

Sijoitusvakuutus ajaa takaa samaa korkoa korolle ihmettä kuin osakesäästötili. Vertailututkimukseni yhteenveto:

  • Jos 100K ei riitä. Tällöin kuitenkin ensin OST täyteen, kulu se on pienikin kulu ja päiväkauppa se, mikä kannattaa.
  • Jos haluaa käydä kauppaa rahastoilla tai ETF:illä ilman verokarhun väliraapaisuja.
  • Kohdistettuun perintöverosuunnitteluun. Edunsaajia voi olla monta, ja niitä voi vaihdella. Eikä unohdeta prosentin kuolinbonusta.
  • Ja vielä jos joskus Sijoitusvakuutuksen kohteille saa vakuusarvoa, mutta OST:ille ei.

P.S. Never say never. Olen väistellyt norjalaisia osakkeita, koska liikaa perittyjen osinkojen lähdeverojen hakeminen takaisin Oslosta on tuntunut vastenmieliseltä puuhalta. Mutta Nordnetin Sijoitusvakuutuksessa saisi turskaosingot ilman lähdeveroa. Saatan lämmetä vielä jossain vaiheessa avaamaan tilin. Eli suoraan pitkäaikaiseen Norjan osakesijoittamiseen tämän pitäisi suomalaiselle sopia.

Aki Pyysing
Aki Pyysing

Sijoittaja ja Sijoitustiedon osakas, perustajajäsen ja kolumnisti.

Sijoitusvakuutuksen myöntää Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike. Nordnet Livsforsikring AS Suomen sivuliike myy sijoitusvakuutusta Nordnet Bank AB Suomen sivuliikkeen avulla.

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
MazaK
MazaK
29.04.2024 12:42

“Pienessä nousussa saatan joskus kehuskella olevani pienyhtiöekspertti”
“Tämä vaatiikin sellaista erikoisosaamista, että sitä ei monella ole”
Aki pienessä nousussa?(taas)

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki