Siirry pääsisältöön
Osingon maksupäivä

Osingon täsmäytys-, irtoamis- ja maksupäivä – nyt kannattaa olla hereillä!

Suomessa yksityissijoittajat astuvat markkinoille yleensä keväisin osinkojen perässä, mutta valitettavan usein erilaiset osingonmaksuun liittyvät käsitteet tuppaavat unohtumaan. Tällöin osinko ja osingon maksupäivä saattaa pahimmassa tapauksessa mennä mennä sivu suun – tai shorttari joutuu maksamaan sijaisosingon, jollei sulje positiotaan viimeistään yhtiökokous-/osinkopäätöspäivänä.

Pitkällä tähtäimellä toimivan osakesijoittajan ei kannata olla päivämääristä huolissaan, mutta toki kannattaa aina varmistaa oman arvopaperisalkun tapahtumista, että osingot on asianmukaisesti maksettu ja mahdollinen ennakonpidätys osingosta tehty.

Osingon nappaamiseksi on syytä kiinnittää huomiota erityisesti osingon irtoamispäivään (yleensä T+1), joka on Suomessa tavallisesti yhtiökokousta seuraava päivä. Suomalaisen lainsäädännön mukaan oikeus osinkoon on sillä osakkeenomistajalla, joka yhtiökokouksessa (T+0) päätettynä osingon täsmäytyspäivänä (T+2) on merkitty yhtiön osakkeenomistajan yhtiön osakasluetteloon (ts. osinko on mukana). Osake on siis ostettava ennen irtoamispäivää, jos osingon halajaa salkkuunsa – käytännössä tämä pääsääntöisesti tarkoittaa, että osake on ostettava/omistettava viimeistään yhtiökokouspäivänä.

Osingon irtoamispäivä on tunnistettavissa ns. irtoamisilmiöstä, jossa osakkeen markkinahinta laskee osingon verran ja irtoamispäivänä osakkeilla käydään kauppaa ilman aiemmin päätettyä “osinko-oikeutta”. Tehokkailla markkinoilla irtoamispäiväilmiö tapahtuu siinä mielessä automaattisesti, että sijoittajat hinnoittelevat “osinko-oikeudettomuuden” osakkeen hintaan (yhtiö jakaa rahaa ja/tai osakkeita ulos) ja markkinatoimijat yhdessä määräävät irronneen osingon osakkeen uuteen hintaan (ks. Eades, Hess & Kim 1984; Boyd & Jagannathan 1994). Sijoittajan on syytä tietysti huomioida, että joissakin tilanteissa osingon irtoamispäivä on voitu määrätä myöhempään ajankohtaan kuin heti yhtiökokousta seuraavaksi päiväksi. Näissä tilanteissa osake on kuitenkin ostettava edelleen viimeistään T+2 ennen varsinaista täsmäytyspäivää, jotta osakasluettelot päivittyvät asianmukaisesti.

Esimerkki osingonmaksusta: Kone Oyj (2021):

 • Yhtiökokouspäivä (engl. declaration date / announcement date – tai päivä, jolloin osingonjakoa koskeva päätös tehdään): 2.3.2021
 • Irtoamispäivä (engl. ex-dividend date / ex-date): 3.3.2021
 • Täsmäytyspäivä (engl. date of record): 4.3.2021
 • Osingon maksupäivä (engl. first date of dividend payment / payment date / payout date): 11.3.2021

Sijoittajalle, joka ostaa tai omistaa Koneen osakkeen viimeistään yhtiökokouspäivänä (2.3.2021), maksetaan osinko verolla vähennettynä 11.3.2021. Osingon saadakseen hän voi halutessaan myydä osakkeet pois heti osingon irtoamispäivänä 3.3.2021. Sijoittaja, joka puolestaan ostaa osakkeen 3.3.2021, ei ole oikeutettu osingonjakoon. Jos shorttarilla olisi lainassa Koneen osakkeita ja tämä ei sulkisi positiotaan viimeistään yhtiökokouspäivänä (eli ostaisi osakkeita takaisin), niin hän joutuisi maksamaan sijaisosingon sille taholle, jolta Koneen osakkeet ovat lainassa.

Muista: Osta/Omista osake ennen irtoamispäivää!

27 comments

 • Myös Suomessa kaupat selviää T+2, blogissa vanhaa tietoa. (Tulin Osinkojuna-artikkelin linkin kautta)

  • Juuri näin, tämäkin “fat finger”-virhe on nyt korjattu. Kiitos huomiosta 🙂 /Henri

 • Hei

  Tuossa kirjoituksessa taitaa olla virhe: Täsmäytyspäivän pitäisi olla 28.2.

  Ja kysymykseni: Jos ostan osakkeita pankin kautta, niin kestää kolme päivää, ennen kuin pankki merkitsee minut osakkeiden omistajaksi. Pitääkö minun ostaa osakkeet 23.2. vai 24.2. vai milloin saadakseni osingon?

  • Kiitos huomiosta, virhe on nyt korjattu. Riittää, että ostat tai omistat osaketta yhtiökokouspäivänä (declaration date) saadaksesi osingon. /Henri

 • Hei. Mitenkä jos myyn osakkeen irtoamispäivän ja maksupäivän välissä? Meneekö osingot sivusuun, vai tuleeko ne ikäänkuin “perässä” missään tapauksessa?

  • Käytännössä osake on ostetta/omistettava viimeistään yhtiökokouspäivänä pörssin sulkeutumiseen mennessä, jos osingon haluaa salkkuunsa. /Henri

 • Kehitysidea Nordnetin salkkunäkymään: Salkun osinkotuottokalenteri.

  Samanlainen näkymä kuin Osinkokalenterisivulla (jossa sarakkeet: osake, osinko/osake, osinkotuotto%, yhtiökokouspäivä) mutta siinä näkyisi myös sarake mikä näyttää paljonko yhteensä osinkoa on tulossa per yritys omistettujen osakkeiden määrän perusteella (esim. laskettu edellisen päivän viimeisimmän päätöskurssin mukaan).

 • Ostin osakkeen päivän ennen irtoamista. Myin itrtoamispäivänä.
  Ei osingonmaksua minulle. Tarkoittaako tämä sitä että en olisi saanutkaan myydä ennen kaupan vahvistumispäivää, vaikka kyllähän osto ja myynti vahvistuu siellä 3pv vaikka olisinkin jo myynyt.

 • Olen täällä todistamassa maailmalle David Muhammedin hyvyydestä
  Siclic of herpes1 & 2 ja etsin apua
  auttaa minua, tiedän yhden auttavan, kun ystäväni kertoi minulle Davidista
  Muhammed ja hän antoi minulle sähköpostinsa, otin hänen kanssaan yhteyttä ja kerron hänelle
  ongelmani, hän kertoi minulle, että hänellä on yrttihoito herpes1 & 2 i: lle
  oli niin iloinen kuullessani sitä ja hän viittasi minua myös moniin ihmisiin
  hän auttaa yrttihoidossa myös, olin niin onnellinen, että on parannuskeinoa
  tämä herpes1 & 2 pyysin tuotetta seuraavien 4 päivän aikana
  yrtti oli paikassani Yhdysvalloissa, otin sen hänen ohjeidensa mukaan
  kaiken jälkeen ja menin sairaalaan tarkistamaan ja tulos
  oli negatiivinen ja olin siitä erittäin iloinen, lähetän hänelle sähköpostia jälleen ja kiitän
  hänelle ja minun haluttiin maksaa hänelle, hän sanoi, että minun pitäisi ottaa rahani
  poispäin, hän kertoi minulle, että minun pitäisi kertoa maailmalle hänestä, joten olen nyt
  Täällä kertoa maailmalle, kuinka David Muhammed pelastaa elämäni, hän on mies
  kanssa on oma määränpää, voit uskoa häneen elämäsi kanssa ja hän
  antaa sinulle hyvän tuloksen, hän suorittaa myös kaikenlaisia ​​sairauksia kuten

   
   Rahan loitsu
  Terveysosa loitsu
  Liiketoiminnan edistäminen
  Nähtävyysloitsu
  Noita kotiin
  Entinen loitsu
  Hengellinen parantaja loitsu
  Rakkaus loitsu
  Lotto loitsu
  Raskaus loitsu
  Edistämisloitsu
  voodoo
  Mennä naimisiin loitsun kanssa
  Sielunkumppanin loitsu
  Suojausloitsu
  HIV / aids
  Tulla raskaaksi
  Paranna kaikenlaista kehon sairautta
  JNE
  ota yhteyttä hänen sähköpostitse
  osoite: muhammedspellcast@gmail.com tai Voit myös ottaa yhteyttä häneen WhatsAppissa +2347059007941

 • Hei,
  Ostin osakkeen enen yhtiökokous päivä.
  Voinko myydä irtoamispäivänä, tai täsmäytyspäivän jälkeen, että ansaitsen osingon.
  Kiitos.

  • Hei! Jos olet ostanut/omistanut osaketta viimeistään yhtiökokouspäivänä (declaration date), niin saat osingon riippumatta siitä, koska tämän jälkeen myyt osakkeen. /Henri

 • Olenko aivan hakoteillä ajatuksissani, kun mielestäni osingon irtoamispäivä on piensijoittajalle erinomainen ostopäivä? Samalla rahalla saa enemmän osakkeita, eikä sijotetusta summasta palauteta osaa verottajan höyläämänä.

  Osakesäästötilillä tämä ei ole niin merkityksellistä, mutta suurin osa omistuksistani on arvo-osuustilillä, jonka sisältöä olen kartuttanut suurimman osan elämästäni.

 • Onko Orionilla erilainen käytäntö osingonmaksusta kuin useimmilla yhtöillä?
  Täällä Nordnetin sivulla todetaan yleisenä käytäntönä, että oikeus osinkoon on sillä, joka omistaa tai ostaa osakkeet yhtiökokouspäivänä ja osakkkeet voi myydä jo seuraavana päivänä osinkoa menettämättä.
  Tarkoittaako Orionin allaoleva ohjeistus sitä, että osakkeet on omistettava vielä kaksi päivää yhiökokouksen jälkeen?
  Orionin nettisivulla on ohjeistus:
  “Osinko ja pääoman palautus maksetaan niille osakkeenomistajille, jotka ovat osingonmaksun täsmäytyspäivänä merkittyinä Orionin osakkeenomistajiksi Euroclear Finland Oy:n ylläpitämään yhtiön osakasluetteloon.”
  Ja samalla sivulla on merkitty tämän vuoden tärkeät päivät näin:

  Yhtiökokous
  6.5.2020 klo 14.00
  Osingonjaon täsmäytyspäivä
  8.5.2020
  Osingon maksupäivä
  15.5.2020

  • T tarkoittaa ajanhetkeä. Jos teet vaikka osakemyynnin maanantaina 1.2. (T), niin kauppa on selvitetty ja voit nostaa osakekaupasta saamasi rahat Nordnet-tililtäsi ilman korkoseuraamuksia keskiviikkona 3.2. (T+2). /Henri

 • Eihän tuossa tekstissä ole päätä eikä häntää. Selittäkää tyhmälle, mitä tarkoittaa, että osingon saa, jos on ”täsmäyspäivänä (T+2) merkittynä osakkeen omistajaksi” –

  mutta myöhemmin sanotaan, että osakkeen on voinut myydä (T+1) irtoamispäivänä? Jos myyt osakkeen silloin irtoamispäivänä, oletko edelleen sen omistaja myös seuraavana päivänä?

  • Pörssikaupoissa on selvitysajan takia kahden pankkipäivän viive. Tämä on se homman ydin, ja tällä on tavalliselle yksityissijoittajalle merkitystä oikeastaan vain kahdessa tilanteessa: jos ostaa osaketta juuri ennen osingonjakoa ja haluaa mukaan tämän vuoden osingonjaolle, tai jos myy osakkeita ja haluaa mahdollisimman pian nostaa myynnistä saadut rahat vastatililleen. Osingonjakotilanteessa pitää ottaa “etukenoa” tuo kaksi päivää suhteessa täsmäytyspäivään, joka on siis se päivä jolloin osakasluettelot käydään läpi ja jonka mukaan oikeus osinkoon muodostuu. Ja jos haluaa tehdä noston, niin pitää odottaa kaksi päivää, että kauppa on selvitetty ja rahat ns. oikeasti Nordnet-tilillä. Ennen kauppojen selviämistä raha on tavallaan virtuaalirahaa, jonka kuitenkin voi käyttää uusiin osakeostoihin, mutta ei nostoon. /Henri

   • Eli vielä selvennykseksi, ei ole mahdollista että täsmäyspäivä onkin vaikka viikon päästä yhtiökokouksesta? Ja jos irtoamispäivänä myyt sen, et ole enää omistaja?

    Kiitos vastauksesta ja hyvistä blogikirjoituksista!

    • Se on periaatteessa mahdollista, mutta hyvin harvinaista. Jos osinkoa jaetaan useassa erässä (esim. kaksi tai neljä kertaa vuodessa), niin näillä erillä voi olla omat täsmäytyspäivänsä. Tällöin yhtiökokouksen ajankohdalla ei ole merkitystä, vaan päivämäärät pitää katsoa yhtiön omista tiedotteista. Jos irtoamispäivänä myyt osakkeen, olet oikeutettu osinkoon, koska seuraavana päivänä (täsmäytyspäivänä) olet vielä osakasrekisterissä selvityspäivän viiveen vuoksi. Jos tänään myyt osakkeen, vasta ylihuomenna “olet vapautettu” osakkeenomistajan vastuista.

 • Tekstinne on ristiriitaista.
  Ensin sanotte:
  “Osingon saadakseen hän voi halutessaan myydä osakkeet pois heti osingon irtoamispäivänä 3.3.2021.”
  ja heti perään
  Muista: Osta/Omista osake ennen irtoamispäivää!”
  Siis saanko osingon, jos 1: myyn tai 2: ostan osakkeita irtoamispäivänä?

  Luonnontieteissä käytetään paljon kirjainsymbooleja, joiden määritelmä tulee esittää heti raportin alussa.
  Ehkä tämä ei koske taloustieteitä.
  Monet firmat ovat viime aikoina yhtiökokouksissaan päättäneet siirtää osingon maksua esim. koronan takia.
  Onko silloinkin irtoamispäivä T+1?