Siirry pääsisältöön

Cargotec jakautui – Mitä sijoittajan tulee tietää?

Cargotecin osake jakautui 30.6., kun lastinkäsittelyyn erikoistunut Kalmar irtosi Cargotecista.

Kaupankäynti KALMAR-osakkeilla alkoi 1.7.2024 Nasdaq Helsingin pörssilistalla.

Osana järjestelyä Kalmar on listattu uudeksi pörssiyhtiöksi. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi, mitä jakautuminen tarkoittaa, miten se vaikuttaa omistuksiin ja mitä sijoittajan on tärkeää tietää.

Mikä on jakautuminen ja miksi se tehdään?

Jakautuminen tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että Cargotec jakautuu kahdeksi erilliseksi yhtiöksi: Cargotec ja Kalmar. Cargotecin nykyiset omistajat saavat automaattisesti yhden Kalmarin osakkeen jokaista omistamaansa Cargotecin osaketta kohden.

Jakautumisen tarkoituksena on Cargotecin Jakautumis- ja listalleottoesitteen mukaan toteuttaa Cargotecin nykyisten ydinliiketoimintojen Kalmarin ja Hiabin eriyttäminen kahdeksi erilliseksi yhtiöksi. Tarkoituksena on kasvattaa omistaja-arvoa siten, että järjestelyn myötä molemmat liiketoiminnot voivat itsenäisesti tavoitella kasvumahdollisuuksia.

Cargotec toteaa esitteessä seuraavasti: “Hallitus odottaa osittaisjakautumisen parantavan Kalmarin ja Hiabin liiketoiminnan suorituskykyä parantuneen ketteryyden, päätöksenteon eriyttämisen ja vahvemman johdon fokuksen kautta. Kahtena erillisenä yhtiönä Kalmar ja Hiab ovat lisäksi asemoituneet kasvamaan nopeammin sekä orgaanisesti että epäorgaanisesti räätälöidymmän pääoman kohdentamisstrategian ansiosta, ja erillisinä yhtiöinä ne voivat mahdollisesti saada joustavammin vierasta pääomaa.”

Mitä sijoittajan tulee tehdä?

Sijoittajien ei tarvitse tehdä erityisiä toimenpiteitä jakautumisen vuoksi. Jos omistat Cargotecin osakkeita perjantaina 28. kesäkuuta 2024, saat automaattisesti Kalmarin osakkeet jakautumisen tapahtuessa. Osakkeet jaetaan suoraan arvo-osuustilillesi.

Mitkä ovat tärkeimmät päivämäärät?
  • 28. kesäkuuta 2024: Viimeinen päivä ostaa Cargotecin osakkeita saadaksesi Kalmarin osakkeet jakautumisen yhteydessä.
  • 1. heinäkuuta 2024: Ensimmäinen kaupankäyntipäivä, jolloin Cargotec ja Kalmar noteerataan erillisinä osakkeina.
Miten osakkeiden hinnat muuttuvat?

Cargotecin osakkeen hinta on ollut tällä viikolla noin 77 euroa. Arvopaperin mukaan jakautumisen jälkeen Cargotecin osakkeen hinta laskee arviolta Kalmarin osakkeen hinnan verran, eli Cargotecin osakkeen hinta voi pudota noin 39-46 euroon, ja Kalmarin osakkeen hinta voi olla 31–38 euroa. Näin ollen, jos markkina käyttäytyy neutraalisti, Cargotecin ja Kalmarin yhteenlaskettu arvo olisi sama kuin Cargotecin arvo ennen jakautumista.

Huomioi, että osakekursseja ohjaa kysyntä ja tarjonta. Kurssi voi nousta tai laskea.

Miten hankintahinta määräytyy?

Osittaisjakautumisessa ei synny omistajille suoraa verotettavaa tuloa, vaan mahdolliset veroseuraamukset koituvat vasta osakkeita myytäessä. Verottaja määrittää myöhemmin, miten alkuperäinen hankintahinta jaetaan Cargotecin ja Kalmarin osakkeiden kesken. Verottaja ilmoittaa tarkan jakosuhteen myöhemmin tänä vuonna. Nordnet päivittää Cargotecin ja Kalmarin osakkeiden hankintahinnat palvelussaan asiakkailleen jakosuhteen mukaisesti. Sijoittajan tulee seurata verottajan ohjeita ja päivittää tiedot omiin veroilmoituksiinsa.

Lähteet:

Cargotecin Jakautumis ja listalleottoesite (Finanssivalvonnan hyväksymä) 2024.

Sijoittaja, hyödynnä Cargotecin jakautumisen kurssiheilahtelut – Tällaisia osakehintoja ennakoidaan, Ahti Terhemaa, Arvopaperi, 26.6.2024.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki