Siirry pääsisältöön

Solana on syksyn 2023 raketti

Solanasta on tullut vuoden 2023 kohutuin kryptovaluutta Bitcoinin lisäksi. Sijoittajien kiinnostus SOL-tokeniin ei näytä laskevan, vaikka sen kurssi on noussut jo satoja prosentteja kalenterivuoden aikana. Miksi tämä kuolleeksi julistettu projekti on herännyt henkiin? Jatka lukemista, niin tiedät.

Anatoli Yakovenko antaa kasvot Solanalle

Otetaan ensin lyhyt oppimäärä Solanasta niitä lukijoita varten, joille projekti ei ole ennestään tuttu.

Solana on kryptovaluutta ja tyypiltään älysopimusalusta. Se on käyttöjärjestelmä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella Solanan olevan kuin iOS tai Android lohkoketjujen maailmassa.

Solanan kanssa samaan kategoriaan kuuluvat mm. Ethereum, Cardano ja Polkadot. Kyseessä on yksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista.

Solana henkilöityy vahvasti ukrainalaiseen Anatoli Yakovenkoon. Hän on käynyt koulunsa Yhdysvalloissa, jossa Yakovenko myös työskenteli eri teknologiayhtiöissä 2000-luvun alussa. Yakovenko alkoi kehittää Solanan teknologiaa jo vuonna 2017. Solanan tuotantoverkko eli MainNet julkaistiin keväällä 2020.

Solanan vahvuus on sen poikkeuksellinen skaalautuvuus. Solanan verkossa liikkuu tälläkin hetkellä enemmän transaktioita kuin muiden top 10 -kryptojen verkoissa yhteensä.

Esimerkkinä livedataa poimittuna artikkelin kirjoitushetkellä muutamista tunnetuista kryptoista. TPS = Transaktiota Per Sekunti, luvut eivät ole teoreettisia maksiminopeuksia.

  • XRP:n verkossa liikkuu juuri nyt noin 10 TPS
  • Ethereumissa liikkuu noin 13-14 TPS
  • BNB Chainissa liikkuu 10–20 TPS

Solanassa käsitellään 3000–4000 TPS tällä hetkellä (katso alla oleva kuva).

Solana nousi raketin lailla kryptosijoittajien tietoisuuteen vuoden 2021 bull-markkinassa. Solanan kurssi nousi noin 1,5 dollarista aina 260 dollariin asti vuoden 2021 aikana. Kyseessä oli kiistatta yksi parhaimpia sijoituksia kryptojen top 100 -listalla.

Vaikea vuosi 2022

Vuosi 2022 oli vaikeaa aikaa kaikille kryptovaluutoille, mutta erityisesti Solanalle. Se kärsi monista teknisistä ongelmista johtuen sen infrastruktuurista. Solanan lohkoaika on keskimäärin vain 400–450 millisekuntia, mikä asettaa kovat vaatimukset palvelimille sekä client-ohjelmistolle.

Solana-sijoittajat joutuivat myös maksamaan kovan hinnan vuoden 2021 raketoinnista. Koska Solana oli yksi kuumimmista sijoituksista, sen kurssi romahti karhumarkkinassa muita kryptoja enemmän.

Marraskuussa 2022 saatiin sitten viimeinen niitti, kun FTX-pörssi romahti Q3:n aikana. Sam Bankman-Fried oli ollut yksi suurimmista Solanan tukijoista, mutta miehestä tuli konkurssin jälkeen iso riippakivi. Mainehaitta oli valtava, Solana-projekteilta hävisi rahoitusta ja moni projekti vaihtoi myös toisiin lohkoketjuihin.

Solanan kurssi romahti vuoden 2022 lopulla jopa alle kymmenen dollariin. Tämä tarkoittaa lähes 97 prosentin pudotusta huipulta. Solana tuomittiin yleisesti ottaen kuolleeksi.

Solanan uusi tuleminen 2023

Ensimmäiset merkit Solanan uudesta tulemisesta nähtiin heti vuoden alussa. Solana nousi jo tammikuun ensimmäisillä viikoilla yli 100 prosenttia. Taustalla oli yleistä markkinan heräämistä, meemikolikoita ja orastavaa NFT-huumaa.

Solana-alustalla on myös alkanut tapahtua yhä enemmän. Se on ollut jo pari vuotta yksi suosituimmista NFT-alustoista, minkä lisäksi mm. Star Atlas -peli sekä Shopify ja Visa -yhteistyöt ovat herättäneet sijoittajien huomiota vuonna 2023.

Solanan DeFi-sektori on alkanut myös toipua. Sen DeFi-appeihin lukittu likviditeetti romahti lähes 10 miljardista dollarista aina 200 miljoonaan dollariin vuoden 2022 lopulla. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan lukemassa 543 miljoonaa.

TVL eli Total Value Locked kertoo sen, miten paljon arvoa (stablecoineja & muita kryptovaluuttoja) on lukittuna hajautetun finanssimaailman appeihin. Solana on noussut jo lohkoketjujen rankingissa sijalle 8. Sen taakse jäävät mm. Cronos, Base, Bitcoin ja Cardano.

Kaikki tämä ei kuitenkaan selitä 200 prosentin nousua viimeisen kuukauden aikana.

Instituutiot ja Firedancer

On lopulta mahdotonta sanoa, miksi tietty kryptovaluutta nousee tai laskee. Voin vain tehdä hyviä arvauksia. Mielestäni viime viikkojen nousuun on kaksi selkeää syytä: instituutiot ja Firedancer.

Firedancer

Firedancer on täysin uusi Solana-client. Tämä tarkoittaa ohjelmistoa, jota Solana-verkon palvelimet ajavat. Jokaisella kryptovaluutalla on oma client-softansa.

Solanan nykyinen client on buginen, eikä sitä ole optimoitu riittävän hyvin. Firedancer on koodattu täysin puhtaalta pöydältä ja vielä eri ohjelmointikielellä. Mitä hyötyä tästä kaikesta sitten on? Se hyöty, että Firedancer pystyy testiverkossa yli miljoonaan transaktioon per sekunti.

Käytännössä Firedancerin kehittäjät lupaavat, että jatkossa TPS-lukemaa rajoittaa vain palvelinten prosessorit ja verkkokaapelit. Firedancer on noussut otsikoihin kesän jälkeen, ja yhä useampi sijoittaja alkaa ymmärtää sen potentiaalin. MainNet-julkaisua odotetaan noin kuuden kuukauden päähän.

Jos haluat lukea lisää Solanan teknologiasta, tsekkaa Bitcoinkeskuksen Solana-opas.

Instituutiot

Solana on palannut vuonna 2023 instituutioiden suosioon. Edellä mainittu Firedancer on yksi tekijä, mutta Solana oli jo skaalautuva lohkoketju ennen sitä. Moni sijoittaja on huomannut, että Solana ei kuollut vuonna 2022, ja kyseessähän oli jo vuonna 2021 instikoiden suosikkiprojekti.

Moni instituutio ei voi holdata SOL-tokeneita suoraan, joten sijoituksia on tehty Grayscalen Solana Trustin kautta. Sen preemio on suorastaan räjähtänyt viime aikoina.

Yksi Solana fundin osuus sisältää 0,38 SOL eli tällä hetkellä sijoittajat maksavat yhdestä Solanasta yli 530 dollaria. Kysyntää tuntuu olevan todella paljon.

Jos haluat lisätietoa tästä aiheesta, niin hae Youtubesta videoita Raoul Pal + Solana. Real Visionin perustaja Raoul Pal on muuttunut Solana-bulliksi vuonna 2023 ja kuvaa hyvin institutionaalisten sijoittajien ajatusmaailmaa.

Solana on myös Proof of Stake -pohjainen kryptovaluutta (kuten kilpailijansa), mikä mahdollistaa passiivisen tulon steikkauksesta. Tämäkin on instikoita kiinnostava asia.

Solanan potentiaali

Millaisen potentiaalin näen itse Solanan kurssille? Sanotaan tähän alkuun disclaimer: Solana on itselläni suurin positio Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen, ja minä en ole ammatiltani sijoitusneuvoja.

Mielestäni Solanalla on kaikki aseet nousta markkinoiden kolmanneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi seuraavan nousumarkkinan aikana. Tämän hetken visiolla se nähdään vuosina 2024–2025. Alla esitetyt näkemykset ovat siis 1-2 vuoden päähän.

Yksi tapa arvioida Solanan potentiaalia on verrata sen markkina-arvoa Ethereumin ja Bitcoinin nousuihin aiemmissa sykleissä.

Ethereum saavutti 2017 syklissä noin 125 miljardin dollarin markkina-arvon ja nousi 2021 syklissä noin 560 miljardiin eli 4,5x. Ethereumin kurssi nousi samaan aikaan noin 1270 dollarista 4890 dollariin eli 3,9x.

Bitcoinin kurssi nousi 2017 syklin huipulta 2021 huipulle 3,45x. Bitcoinin markkina-arvo nousi noin 320 miljardista 1,2 biljoonaan eli 3,75x.

Jos käytetään vastaavia kertoimia haarukoimaan Solanan potentiaalia 2021 syklin huipulta seuraavan syklin huipulle (2024–2025), niin 3-4x nousu tarkoittaisi 780–1040 dollarin kurssia. Tänään Solana treidaa noin 57 dollarissa.

Konservatiivinen target voisi olla vanhan ATH-kurssin saavuttaminen 260 dollarissa. Tähänkin olisi matkaa lähes 400 % kasvu nykyisestä. Potentiaalia voi myös mitata monella muulla tapaa, mutta vanha ATH vs. potentiaalinen uusi ATH ovat ainakin hyvä lähtökohta kryptoissa, koska mitään perinteisiä hinnoittelumalleja ei ole olemassa. Tämän lisäksi voit myös arvioida adoption määrää esim. tutkimalla aktiivisten osoitteiden ja transaktioiden kasvua.

Huom. Sijoittamisessa on kyse aina vaihtoehdoista. Jos pohdit sijoitusta Solanaan, sinun kannattaa verrata Solanan potentiaalia muihin kiinnostaviin kryptoihin. Jos Solana nousee tästä hetkestä 3x, mutta Bitcoin ja Ethereum nousivat 5x, teit huonon valinnan.

Seuraa näitä asioita Solanasta vuonna 2024

Solanan kohdalla kannattaa seurata näitä asioita vuonna 2024:

  • Firedancer: Edistyykö kehitystyö ongelmitta vai alkavatko deadlinet siirtyä? Voit seurata tätä Solanan some-kanavien kautta.
  • Instituutiot: Jatkuuko instituutioiden kysyntä vahvana? Seuraa Grayscalen Solana fundin preemiota ja Raoul Palia
  • NFT: Jatkuuko suosio? CryptoSlam-sivustolta voi tsekata dataa joka päivä.
  • DeFi: Saako Solanan DeFi-sektori lisää likviditeettiä? Kehitystä voit tutkia esimerkiksi Defillama-sivustolta.

Jos uskoo Solanan pitkän tähtäimen menestykseen, kannattaa pitää silmällä Solanan kurssia dippien varalle. Tällä hetkellä SOL on todella kaukana kaikkien liukuvien keskiarvojen yläpuolella, joten korjausta on pakko tulla jossain vaiheessa.

Parabolinen nousu ei jatku loputtomiin ja kurssi palaa sen jälkeen takaisin pitkäaikaisille trendilinjoille. Esimerkiksi 50 päivän liukuva keskiarvo on nyt 31 dollarissa ja 20 päivän liukuva 42 dollarissa. Tämän hetken ja vuoden 2025 välillä nähdään varmasti vielä monta yli 20 % dippiä.

Hyvää vuoden loppua kaikille lukijoille! Palataan asiaan viimeistään Q4-2023 katsauksessa vuoden vaihteen jälkeen.

Antti Hyppänen
Antti Hyppänen

Kirjoittaja on yrittäjä, joka seuraa päivittäin kryptovaluuttoja. Kiinnostuksen kohteena ovat erityisesti myös Yhdysvaltain osakemarkkinat sekä jalometallit. ”Omat sijoitukseni ovat luonteeltaan buy & hold, en harrasta aktiivista treidausta.”

→ Tutustu kryptovaluuttasijoittamiseen Nordnetissä

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla kryptovaluuttatuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävätietämystestitai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit