Siirry pääsisältöön

Pengar växer inte på träd, eller? – att reflektera över sitt tänkande kring sparande

Min pappa lärde mig att spara. Han tjatade och tjatade på mig för varje veckopeng som jag fick: ”kom ihåg att sätta undan en del” och ”använd inte hela pengen på godis”. Som barn var det enkelt att vifta undan förvarningarna och ta dem med en nypa salt. Jag nickade så som snälla flickor gör men lika snabbt som jag hade fått pengarna var de borta. Fast jag har växt mycket sedan tiden då jag fick veckopeng och jag möjligtvis småningom kommit att inse pengars egentliga värde, har jag inte helt växt ifrån den lilla flickan som sprang iväg till godisbutiken och köpte godis för ingenting mindre än hela pengen. Den lilla flickans spargris stod hemma på bokhyllan och gapade tom.

Något som man ofta får höra när man växer upp är ”pengar växer inte på träd” och så är det ju. Som barn verkar det ändå ologiskt. Om pengar inte växer på träd, var kommer de då ifrån? Hur kan pengar inte växa på träd eftersom det tycks finnas oändligt med pengar i ett barns ögon? Då jag växt upp i en familj som haft en god ekonomi har det varit utmanande för mig att få en helhetsbild av hur en familjs vardagliga ekonomi fungerar. Samtidigt har jag sett mina föräldrar slita hårt på jobbet varje dag och veckoslut och småningom fått ta en aktiv roll i arbetet. Veckopengen slutade förtjäna sig själv och det var dags för mig att kavla upp ärmarna. Snabbt växte jag upp och förstod hur det fungerar: mycket jobb, mycket pengar och vice versa. Samtidigt som jag insåg att pengar förtjänas med möda och besvär och att det enda pengaträd som existerade i världen var en liten grön växt med tjocka blad som behövde vattnas en gång i veckan. På den växte blad, och inte en tillstymmelse till några slantar eller sedlar, som ni säkert kan gissa.

Jag tror det är viktigt att sträva till en balans och att försöka förstå att sparande inte handlar om att lägga undan alla sina pengar, enbart en del. Den här delen har större värde än du någonsin kan ana. Den delen symboliserar din framtida trygghet, oberoende om det är en liten summa eller en större summa. Då man sparar är det enligt mig viktigt att inte fästa sig vid summan av besparingarna eftersom det kan sätta käppar i hjulet i ditt sparande. Något som man ofta hör studenter fråga är ”kan jag spara fast jag studerar och har en studerandebudget?”. Jag har brukat svara enligt min egna erfarenhet och förklara att det är fullt möjligt, så länge man vet sin egen gräns.

Om det känns svårt och utmanande att spara en del av dina pengar och du i princip förstår varför man borde spara, men inte har kunnat ta konkreta åtgärder till att spara kan du testa fundera på följande sätt:

  • Du sparar för din egen skull och dina egna orsaker.
  • Sparande är inte ett nödvändigt ont, det är inget du måste göra, utan det är något du har möjlighet att göra.
  • Varning för klisché: det är aldrig ett perfekt tillfälle och du kommer alltid att vara pank. Börja spara idag.
    Tips! Nordnets indexfonder har låga kostnader och minimisumman du kan investera i dem är 15 €.

Hur din familj har sett på pengar och hurdan ekonomi du växt upp i påverkar naturligtvis hurdan vy på ekonomi du har just nu. Kom ändå ihåg att trots att du växt upp och påverkats på ett visst sätt, betyder det inte att du inte kan ändras och att ditt sparbeteende och din vy på sparande inte kan förändras. Men för att nå förändring krävs det att man är medveten om sin situation och aktivt jobbar för en förändring. De första stegen är att förstå att du är den viktigaste personen i ditt liv, varefter du bör behandla dig själv som det, i detta ingår även din privatekonomi och tron på din framtid.

Om jag ändå som barn skulle ha satt undan 3€ av 10€ istället för att spendera hela summan… Det är okej att se tillbaka och analysera sin barndom och varför man tänker och tycker som man gör men låt dig inte fastna i det träsket. Veckopengen du spenderade får du aldrig mer tillbaka och det kapital du har just nu är det du kan påverka. När du var yngre gjorde du ditt bästa med den kunskap och det förstånd du hade just då, vilket möjliggör att du nu kan använda dina tidigare exempel på ditt sparande och fundera: hur kan jag förbättra mitt sparande med små åtgärder? Vad är det enklaste jag kan göra?

För mig var det enklaste steget mot en självständig sparåtgärd att öppna ett konto på Nordnet vid 23-års ålder. Om det känns pirrigt, kan man alltid vända sig till någon du litar på t.ex. en släkting, partner eller vän för stöd. Tala med din vän och fråga om hen möjligtvis har några tips för att börja spara. Att fråga om hjälp eller stöd är underskattat. Ofta är personen som blir tillfrågad mer än ivrig att hjälpa till och dela med sig av sina egna erfarenheter och efter en rik diskussion om pengar och sparande kan oron över sparandet kännas som en bagatell.

Testa och låt mig veta hur det gick!

Alicia Bärlund
Alicia Bärlund

Alicia jobbar som webbproducent på Nordnet. Hon skriver bloggartiklar på svenska som behandlar sparande och investering ur hennes eget perspektiv med fokus på hur en privatpersons sparande kan ändra form beroende på livssituationen. Vissa månader sparar man mer, andra mindre. Liksom livet överlag är sparande och investering inte linjärt utan guppigt och full av överraskningar, något som är värt att beakta.

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit