Siirry pääsisältöön

Osakepoiminta: viisi vinkkiä joilla onnistut.

Indeksisijoittaja pääsee lähes vaivatta valitun markkinan keskimääräiseen tuottoon ja peittoaa siten valtaosan sijoitusalan ammattilaisista. Miksi siis nähdä vaivaa ja poimia osakkeet itse, jos lopputuloksena on todennäköisesti heikompaa tuottoa kuin indeksiin sijoittamalla?

Voit myös kuunnella artikkelin Spotifysta.

Happy woman on laptop outdoor.jpg

Osakepoiminta on palkitsevaa ja opettavaista.

Osakesijoittamisen parissa oppii valtavasti uutta niin sijoittamisesta ja taloudesta kuin esimerkiksi psykologiasta ja historiastakin. Sijoittamisen perusteet voi ottaa haltuun suhteellisen lyhyessäkin ajassa, mutta osakepoimijalla on lähes rajaton määrä mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja hyödyntää eri alojen tietotaitoa sijoitustoiminnassaan.

On hieno tunne, kun palaset alkavat loksahdella paikoilleen ja osakevalintojen eteen tehty työ alkaa tuottaa tulosta. Oma kädenjälki näkyy niin salkun tuotoissa kuin tappioissakin ja motivoi kehittymään yhä paremmaksi sijoittajaksi.

Useita voittavia strategioita.

Yksi osakepoiminnan hienouksista liittyy vaihtoehtoihin ja valinnanvapauteen, sillä yksittäistä voittavaa strategiaa ei ole, vaan osakkeita voi poimia salkkuunsa menestyksekkäästi monella eri tavalla. Voit esimerkiksi metsästää seuraavaa tenbaggeria pienten kasvurakettien joukosta, rakentaa joka säällä pärjäävän salkun pörssin laadukkaimmista yhtiöistä tai hakea informaatioetua keskittymällä tietyllä alalla tai tietyssä maassa toimiviin yrityksiin.

Osakepoimija pitää kaikki langat omissa käsissään. Indeksisijoittaja voi vaikuttaa suuriin suuntalinjoihin, mutta yksittäisten sijoituskohteiden tasolla valinnanvapaus puuttuu. Osakepoimija puolestaan voi poimia juuri ne yhtiöt, jotka ovat linjassa oman sijoitustrategiansa ja arvojensa kanssa.

Miten päästä alkuun osakesijoittamisessa?

Kuulostavatko DCF-malli, liikevoittomarginaali, EV/EBIT tai CAPEX täysin heprealta? Ei hätää. Kukaan ei synny osakepoimijaksi, eikä kaikkea tarvitse osata heti. Kaikista olennaisimmat perusasiat kannattaa toki ennen ensimmäisiä sijoituspäätöksiä opiskella esimerkiksi äänikirjan muodossa vain 45 minuutissa, mutta parhaiten vauhtiin pääsee tekemällä itse.

Osakepoiminnan voi aloittaa vaikka omista suosikkibrändeistä. Onko jokin käyttämäsi tuote tai palvelu mielestäsi poikkeuksellisen hyvä tai laadukas? Hyvällä todennäköisyydellä kyseisen tuotteen takana olevan yhtiön osakkeet on listattu pörssiin, jolloin voit sijoittaa sen osakkeisiin ja seurata esimerkiksi uusien tuotelanseerausten tai muiden merkittävien tapahtumien vaikutusta osakekurssiin. Osakkeenomistajana tulee aivan uudella tavalla kiinnitettyä huomiota yrityksen asioihin ja tietotaito karttuu ajan myötä korkoa korolle -ilmiön tavoin.

Alkumetreillä kannattaa kuitenkin noudattaa pientä varovaisuutta panosten suhteen, jotta kaikille sijoittajille jossain kohtaa eteen tuleva “oppirahojen maksu” ei täysin kaataisi omaa taloutta. Koko omaisuutta ei välttämättä vain fiilispohjalta kannata lätkäistä kiinni yksittäisen yhtiön osakkeisiin, sillä “Stonks Only Go Up” -meemeistä huolimatta osakekurssit voivat myös laskea.

OST – pitkäjänteisen osakepoimijan ystävä.

Maailma muuttuu hurjaa vauhtia, joten perinteinen osta ja pidä -strategia ei enää toimi entisaikojen malliin, kun pörssiyhtiöiden elinikä laskee vuosi vuodelta. Vielä 1960-luvulla yhdysvaltalaiseen S&P 500 -indeksiin kuuluvien yhtiöiden keskimääräinen elinikä oli noin 60 vuotta, mutta nykypäivänä lähestytään kovaa vauhtia jo 10 vuoden rajapyykkiä. Pitkällä aikavälillä osakepoimijan eteen tulee siis väistämättä tilanteita, jolloin sijoituskohdetta on syytä vaihtaa.

Tällaisessa tilanteessa osakesäästötili, eli tuttavallisemmin OST, nousee suureen arvoon. Osakesäästötilin sisällä myynneistä tai osingoista ei peritä veroa ennen kuin rahaa nostetaan tililtä, joten sijoituskohdetta voi tarvittaessa vaihtaa ilman veroseuraamuksia ja korkoa korolle -ilmiön hyödyt maksimoiden.

Osakesäästötili sopii erityisesti pitkällä sijoitushorisontilla liikkeellä olevalle osakepoimijalle, joka sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin tai ulkomaalaisiin yhtiöihin, jotka osingonmaksun sijaan sijoittavat voittovarat takaisin liiketoimintaansa. Osakesäästötilin ominaisuuksiin verotusnäkökulmasta voit perehtyä tarkemmin täällä.

Kolikon kääntöpuoli.

Pitkällä aikavälillä ylituoton saavuttaminen on kovan työn takana ja huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Hyviä sijoituskohteita on vaikea löytää, eivätkä parhaatkaan yhtiöt ole hyviä sijoituskohteita aivan millä hinnalla hyvänsä. Ensisilmäyksellä edullisilta vaikuttavissa yhtiöissä puolestaan piilee usein ansoja, jotka selittävät matalan arvostuksen.

Sijoittaminen on enemmän taidetta kuin tiedettä. Samoista tiedoista voidaan tarkastelijasta riippuen tehdä useita eri johtopäätöksiä, eikä kukaan voi täydellä varmuudella tietää yhtiön “käypää arvoa” tai ennustaa tulevaisuuden kurssiliikkeitä täydellisesti. Voidaan vain esittää valistuneita arvauksia, joten tuurilla on aina oma pieni osuutensa matkassa.

Vaikka osakepoiminta onkin palkitsevaa ja mielenkiintoista, on hyvä pitää mielessä, ettei se silti sovi kaikille. Osakepoiminta ei ole helppoa, vaatii huomattavasti aktiivisempaa osakemarkkinan seuraamista kuin indeksisijoittaminen ja voi pahimmillaan olla stressaavaa puuhaa. Jos aika tai kiinnostus puuttuu, pääsee indeksisijoittamisella todennäköisesti parempiin tuottoihin pienemmällä vaivalla.

5 vinkkiä osakepoimijalle.

  1. 1

    Ole valmis muuttamaan mielipidettäsi uuden informaation valossa. Pitkäjänteisyys on hyvästä, mutta alkuperäisestä suunnitelmasta ei aina kannata pitää kiinni faktojen muuttuessa. Jos alkuperäinen sijoitusidea tavalla tai toisella osoittautuukin huonoksi, on yleensä parempi nöyrtyä ja myöntää virheensä kuin jäädä odottelemaan mahdollisen onnenpotkun tuomaa käännettä.

  2. 2

    Älä masennu epäonnistumisista. Virheitä sattuu kaikille, eikä jokainen sijoituspäätös voi osua napakymppiin. Myös Warren Buffettin uran varrelle on mahtunut lukuisia epäonnistuneita sijoituspäätöksiä, mutta se ei ole estänyt häntä nousemasta maailman tunnetuimmaksi sijoittajaksi. Tärkeintä on ottaa virheistä opiksi. Usein pari erittäin hyvin onnistunutta sijoitusta riittää kuittaamaan mahdollisten hutien aiheuttamat tappiot.

  3. 3

    Älä sorru yksittäisten tunnuslukujen luomaan harhaan. Pörssistä voi näinäkin aikoina löytää yhtiöitä jopa yksinumeroisilla P/E-luvuilla, mutta sille on yleensä hyvä syy. Halvimman P/E-luvun tai korkeimman osinkotuoton metsästys saattaa kuulostaa houkuttelevalta oikotieltä onneen, mutta ei valitettavasti johda ylituottoon pitkällä aikavälillä.

  4. 4

    Nouseviin kursseihin ostaminen on ok. Vanha sijoitusviisaus “buy low, sell high” on oikein ymmärrettynä toimiva strategia, mutta yleisiä markkinapaniikkeja ja muita erityistapauksia lukuun ottamatta laskeva osakekurssi on yleensä seurausta väärään suuntaan kehittyvästä liiketoiminnasta. Ihmismielellä on tapana ankkuroitua alkuperäiseen ostokurssiin ja välttää kalliimmalla ostamista, mutta nouseviinkin kursseihin ostaminen on usein toimiva valinta, mikäli fundamentit ovat kunnossa, liiketoiminta kasvaa suunnitelman mukaisesti, eikä arvostus ole täysin kuplautunut.

  5. 5

    Ole kärsivällinen. Pörssikursseja ei tarvitse seurata päivittäin. Osakekurssien tuijottaminen yhtiön todelliseen arvoon keskittymiseen sijasta synnyttää helposti tunteen tarpeesta ostaa tai myydä osakkeita, vaikka siihen ei olisikaan mitään järkiperäistä syytä. Pitkän aikavälin näkymät ja liiketoiminnan kehitys ratkaisevat, joten keskity niihin päivittäisten kurssiliikkeiden ihmettelyn sijaan.

Osakepoimijan evoluutiossa on Dunning-Kruger-efektin tapaan useita vaiheita. Aluksi kaikki tuntuu pelottavan vaikealta, kunnes muutaman onnistumisen jälkeen itsensä voisi kruunata jo seuraavaksi Buffettiksi. Muutama hutilaukaus kuitenkin palauttaa sijoittajan nopeasti takaisin maan pinnalle, jonka jälkeen alkaa tärkein vaihe eli jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen. Osakepoimijan matka on usein pitkä ja kivinen, mutta se palkitsee sitäkin ruhtinaallisemmin – niin taloudellisesti kuin korvaamattomien oppienkin muodossa.

Aloita osakesijoittaminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki