Siirry pääsisältöön

Vuosikuluraportti.


MiFID II -lainsäädäntö parantaa sijoittajansuojaa lisäämällä läpinäkyvyyttä.

MiFID II- (Market in Financial Directive II) ja IDD (Insurance Distribution Directive) -EU-lainsäädännön voimaantulon jälkeen rahoituslaitoksilta edellytetään niiden kustannusten vuosittaista raportointia, jotka ovat aiheutuneet asiakkaan käytettyä yrityksen palveluita ja/tai sijoitettuaan rahoitusvälineisiin. Kuluraportin pääasiallinen tarkoitus on vahvistaa sijoittajansuojaa lisääntyneen läpinäkyvyyden kautta.

Lainsäädäntö määrittelee, mitä kuluraportin tulisi sisältää ja miltä sen tulisi näyttää – tavoitteena on, että eri yritysten julkaisemat kuluraportit ovat keskenään vertailukelpoisia. Alla on eritelty eri kustannuslajit, jotka raportilla on esitetty.

Löydät vuosikuluraportin sisäänkirjautuneena Nordnetin verkkopalvelusta, kohdasta
Sivuni > Vuositiliote > Vuosikuluraportti.

Edellisvuotta koskeva vuosikuluraportti ilmestyy verkkopalveluun arviolta maalis-huhtikuussa.

Palvelukustannukset.

Palvelukustannukset koostuvat niistä kuluista ja palkkioista, joiden veloitus liittyy siihen, että sinulla on tili Nordnetissä. Osa kustannuksista on suoria kustannuksia, jotka vaikuttavat tilisi saldoon. Tällaisia ovat mm. transaktiokustannukset, kuten välityspalkkiot ja maksut muista palveluista. Osa kustannuksista on välillisiä – esimerkiksi valuutanvaihtokustannukset, jotka syntyvät valuuttakurssien erotuksesta (spread-kulu).

Rahoitusvälinekustannukset.

Rahoitusvälinekustannukset veloitetaan rahoitusvälineen valmistajan toimesta. Näihin kustannuksiin sisältyvät ne maksut ja palkkiot, jotka liittyvät siihen, että olet asiakkaana käynyt kauppaa tietyllä rahoitusvälineellä ja/tai omistanut sitä vuoden aikana. Jotta Nordnet voi raportoida nämä kustannukset, valmistajien tulee toimittaa tiedot vuoden aikana syntyneistä kustannuksista ensin Nordnetille. Jos tuottajien toimittamissa tiedoissa on virheitä, tällöin myös Nordnetin palvelussa näkyvät rahoitusvälinekustannukset ovat virheellisiä. Jos tuottajat eivät toimita kustannustietoja tai tiedot ovat puutteellisia, tällöin Nordnet ei voi näyttää täydellisiä tietoja kustannuksista. Jos tiedoissa on puutteita tai niitä ei ole saatu valmistajalta, siitä on mainittu kohdassa "Rahoitusvälinekustannukset".

Kustannusten vaikutus tuottoon.

Kustannusten vaikutus tuottoosi lasketaan siten, että tuotosta, jonka olisit teoriassa saanut, jos kustannuksia ei olisi syntynyt vähennetään se todellinen tuotto, jonka sait vuoden aikana. Tarkoituksena on, että asiakkaanamme ymmärrät, miten miten maksut ja palkkiot vaikuttavat saamaasi tuottoon.

Suhteelliset kustannukset.

Osa maksuista ja palkkioista liittyy kaupankäyntiisi rahoitusvälineellä ja osa siihen, että omistat rahoitusvälineitä ja/tai käytät tiettyjä palveluita. Jotta saisit paremman käsityksen kustannusten suuruudesta suhteessa kauppaan/omistukseesi, nämä kustannukset näytetään suhteutettuna kokonaisvaihtoosi tai omistustesi keskimääräiseen markkina-arvoon vuoden aikana.

Rahoitusvälinekohtaiset kustannukset.

Kohdassa Rahoitusvälinekohtaiset kustannukset näytetään ne maksut ja palkkiot, jotka liittyvät suoraan kaupankäyntiin ja/tai tietyn rahoitusvälineen omistukseen. Jos Nordnet ei ole saanut täydellisiä tietoja kustannuksia rahoitusvälineen valmistajalta, tieto siitä näytetään tässä kohdasa. Tietoa eri kustannustyypeistä löydät kohdista Palvelukustannukset ja Rahoitusvälinekustannukset.