Obligaatiot ja muut korkoinstrumentit.

Maailmanlaajuiset obligaatio- eli joukkovelkakirjalainamarkkinat ovat suuri rahoitusmarkkina, jolla on pitkä historia. Yhteinen nimittäjä obligaatioille on se, että ne maksavat omistajalleen korkoa.

Kun ostat obligaation, lainaat samalla rahaasi yritykselle tai valtiolle, joka on laskenut liikkeeseen kyseisen instrumentin. Tavoitteena on, että sijoittajana saat lainaamasi rahasumman, kun obligaation juoksuaika päättyy.

Jos obligaation liikeeseenlaskenut yritys tai valtio joutuu maksuvaikeuksiin, on olemassa riski, että et saa takaisin sijoittamaasi pääomaa.

Testaa tietosi.

Kun olet lukenut obligaatioista ja muista korkoinstrumenteista, on aika testata tietämyksesi. Jos pääset testin läpi, voit alkaa käydä kyseisillä arvopapereilla kauppaa.

Valtioiden obligaatioita.

Valtioiden obligaatioita pidetään yleisesti turvallisempina kuin yritysobligaatioita. Valtion obligaatioon sijoittamalla lainaat rahaa valtiolle, esimerkiksi Suomelle, Ruotsille tai Saksalle.

Korkotodistus.

Korkotodistus on arvopaperi, joka toimii kuten obligaatio. Obligaatiot ovat hankalia sijotuskohteita yksityissijoittajille korkeiden luotonantomäärien vuoksi. Korkotodistuksilla sen sijaan käydään kauppaa noin 1000 euron erissä, minkä ansiosta niihin on helpompi sijoittaa.

Korkotodistusten riskit.

Korkotodistusten tuottoon vaikuttaa luottoriski. Jos korkotodistuksen viiteyrityksellä on suuri todennäköisyys joutua maksuvaikeuksiin, korkotodistuksesta saa korkeampaa tuottoa. Samalla myös koko sijoitetun pääoman menettämisen riski on korkeampi.

Korkotodistuksiin sijoittamalla altistut luottoriskille myös korkotodistuksen liikkeeseenlaskenutta pankkia tai finanssilaitosta kohtaan. Kannat siis kaksinkertaisen luottoriskin: Jos viiteyritys tai korkotodistuksen liikkeeseenlaskenut pankki joutuu maksuvaikeuksiin, on riski, että et saa sijoittamaasi pääomaa takaisin.