Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Osakesäästötilin haltijan kuolema – osakesäästötili ja kuolinpesä

Osakesäästötiliä koskeva sopimus lakkaa osakesäästötilin haltijan kuollessa. Oikeus varoihin siirtyy osakesäästötilin haltijan oikeudenomistajille. Sopimuksen lakkaamisesta huolimatta osakesäästötiliin liitetyt arvo-osuustili ja talletustili säilyvät sellaisenaan olemassa ja näillä tileillä olevat varat kuuluvat kuolinpesälle.

Osakesäästötilisopimuksen lakkaamisesta verovelvollisen kuoleman johdosta ei synny tuloverotuksessa veronalaista tuloa eikä vähennyskelpoista tappiota. Osakkeita edelleen luovutettaessa osakkeiden hankintamenoksi katsotaan niiden perintöverotuksessa käytetty verotusarvo. Sopimukseen liitetyllä arvo-osuustilillä ja talletustilillä olevat varat otetaan vainajan perintöverotuksessa huomioon kuten millä tahansa muullakin vastaavilla tileillä olevat varat. Perintöverotuksen piiriin kuuluvat myös osakesäästötilillä kuolinhetkellä olleista osakkeista irronneet osingot ja muut tilillä olleiden varojen perusteella saatavat suoritukset, joita ei ole vielä maksettu tilille. Tällaiset suoritukset eivät ole olleet kuolinhetkellä osakesäästötilillä olleita varoja. Varat arvostetaan perintöverotuksessa kuolinhetken käyvän arvon mukaan.

Esimerkki:

Perittävä oli tallettanut osakesäästötilille 50 000 euroa, jotka hän on sijoittanut pörssiosakkeisiin. Tilillä olevien osakkeiden käypä arvo henkilön kuolinhetkellä on 95 000 euroa. Lisäksi tilillä on rahaa 5 000 euroa. Perillisille määrätään perintövero 100 000 eurosta. Osakesäästötilillä olevien osakkeiden hankintameno on 95 000 euroa. Tuloverotuksessa verotettavaa tuloa ei osakesäästötilin haltijan kuoleman johdosta muodostu.

→ Lue lisää osakesäästötilistä

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki