Siirry pääsisältöön

Zombie-kupla | #rahapodi 233

Zombie-yhtiöt tulevat – tai oikeastaan ovat jo keskuudessamme. Näitä ovat mm. sellaiset tunnetut nimet kuin Boeing, Carnival Cruises, Delta Air Lines, Exxon Mobil ja Macy’s. Miksi keskuspankit pitävät rahaloitsuillaan elossa koronapandemian jo kertaalleen tappamia zombie-yhtiöitä? Onko käsillä kaikkien aikojen karmivin zombie-kupla?

Taustaa – mikä on zombie-yhtiö?

Zombiena voidaan pitää sellaista yhtiötä, joka ei tee tarpeeksi tulosta maksaakseen lainakorkonsa. Koronakriisin aikana 3 000:sta Yhdysvaltain suurimmasta pörssiyhtiöstä 200 on muuttunut zombeiksi. Zombieita ovat nyt esimerkiksi Boeing, Carnival, Delta Air Lines, Exxon Mobil ja Macy’s – kyseessä eivät siis ole mitkään pienet höpöhöpöyhtiöt, vaan jättimäiset, kaikkien tuntemat nimet. Bloombergin analyysin mukaan zombieita on nyt yhteensä 739 kappaletta, eli neljännes kaikista pörssiyhtiöistä. Zombie-velka on tuplaantunut koronakriisin aikana 1000 miljardista 2000 miljardiin, ja näyttää olevan edelleen kasvamaan päin. Rahoittajana toimii välillisesti tai jopa suoraan FED.

Miksi keskuspankit rahoittavat zombie-yhtiöitä?

Jos zombie-yhtiön ongelmat ovat väliaikaisia, yhtiön pystyssä pitäminen rotkon yli tulee kansantaloudelle halvemmaksi kuin konkurssi. Zombie-yhtiöiden tappamisella tulisi arviolta yli 100 %:n lovi BKT:hen. Toisaalta kuka tietää, mitkä yrityksistä jäävät henkiin?

Missä ongelma?

Taloudellinen tehottomuus – zombiet hidastavat kannattavampien yhtiöiden tuloa markkinoille. Markkinoilla zombie-yhtiöiden riskit myös hinnoitetaan väärin – konkurssikypsien firmojen riskipreemiot ovat normaaliaikojen kannattavien yhtiöiden tasolla. Markkinalla on nähtävillä zombie-kuplan merkkejä.

Miten niin zombie-kupla?

Buffett-indikaattori tekee maailmanennätyksiä samalla, kun Yhdysvalloissa pörssin markkina-arvo on yli kaksinkertainen Yhdysvaltojen BKT:hen (joka siis on huonossa kantimissa). Muutama menestyjä (Apple, Google, Facebook, Microsoft…) pitää koko pörssiä pystyssä – markkina ei ole koskaan ollut kaksijakoisempi kuin nyt.

Kuvan lähde: Current Market Valuation

Voit katsoa jakson myös YouTubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.02.2021 07:46

Bloombergin analyysin mukaan zombieita on nyt yhteensä 739 kappaletta, eli neljännes kaikista pörssiyhtiöistä.
Muutama menestyjä (AppleGoogleFacebookMicrosoft…) pitää koko pörssiä pystyssä – markkina ei ole koskaan ollut kaksijakoisempi kuin nyt”

Olisiko sijoittajan kannalta ratkaisu tilanteeseen all in Nasdaq? Tai world Quality dividend?

Nimetön
Nimetön
18.02.2021 18:31

“Zombie-yhtiöiden tappamisella tulisi arviolta yli 100 %:n lovi BKT:hen.”

Eli… BKT olisi negatiivinen? Vai tarkoitetaanko BKT:n häviöitä kumulatiivisesti pidemmällä aikajaksolla?