Siirry pääsisältöön

Viputuotteet ja niiden riskit korkean volatiliteetin ympäristössä.

Pörsseissä tapahtuu tällä hetkellä voimakkaita liikkeitä. Karhumarkkinoille ovat ominaisia nopeat laskut sekä vahvat korjausliikkeet ylös. Niille, jotka sijoittavat viputuotteisiin korkealla vipukertoimella, vahva kurssiheilunta tuo riskin instrumentin erääntymisestä ennenaikaisesti, ts. instrumentti “knockaa” (knock out).

Viimeisten viikkojen aikana viputuotteilla käytävä kauppa on kasvanut valtavasti, kun asiakkaamme ovat pyrkineet hyödyntämään niillä kurssiheiluntaa tai suojaamaan salkkua. Osa kauppaa tekevistä kokeilee viputuotteita ensimmäistä kertaa ja se on aiheuttanut kysymystulvan asiakaspalveluumme. Pyrin tässä blogikirjoituksessa vastaamaan yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin sekä avaamaan eri tuotteiden toimintatapaa.

Bull- ja Bear-sertifikaatit

Sertifikaatin tuotto määräytyy kohde-etuuden arvonkehityksen perusteella. Arvonkehitys on kohde-etuuden päivittäinen arvonmuutos kerrottuna ennalta määrätyllä vipukertoimella (vipukerroin ilmaistaan sertifikaatin nimessä). Tämä tarkoittaa, että Bull-sertifikaatin hinta nousee, kun kohde-etuuden hinta nousee ja laskee, kun kohde-etuuden hinta laskee. Bear-sertifikaatti toimii päinvastoin.

Jos teet kauppaa ulkomaisella kohde-etuudella, myös valuuttakurssimuutokset vaikuttavat sertifikaatin arvonkehitykseen. Kun osakkeesta irtoaa osinko, sertifikaatin hintaa oikaistaan osingon verran. Sen vuoksi osingon irtoamispäivänä kohde-etuuden ja sertifikaatin arvonmuutoksen välillä on ero.

Sertifikaatti erääntyy arvottomana, jos sen kohde-etuuden negatiivinen arvonkehitys kerrottuna sertifikaatin vipukertoimella on 100. Esimerkki: BULL DAX X20 -sertifikaatti erääntyy arvottomana, jos DAX-indeksi laskee 5 % (20*5=100).

Knock out / erääntyminen (sertifikaatit, minifutuurit, Unlimited turbot)

Jos tuote erääntyy, sen markkinatakaus (osto- ja myyntilaidat) lakkaa. Seuraavana päivänä erääntynyt tuote näkyy salkussasi harmaana rivinä. Rivi poistuu salkustasi noin viikon kuluessa, kun instrumentti poistetaan pörssilistoilta.

Tuotteen erääntyessä menetät siihen sijoittamasi pääoman (Unlimited turbot ja suurin osa sertifikaateista).

Minifutuureissa tuotteella on jäännösarvo, joka lasketaan rahoitustason ja stop loss / knock out -tason väliltä. Tuotteen erääntymisen jälkeen liikkeeseenlaskija pitää tuotteella jäännösarvon mukaista ostolaitaa. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden myydä sijoituksesi suoraan sen sijaan, että odottaisit jäännösarvoa käteisenä tilillesi, mikä yleensä kestää noin 10 arkipäivää. Huomaa, että tämä mahdollisuus on rajoitettu ajanjaksoon siitä hetkestä lähtien, kun jäännösarvo lasketaan, kunnes markkinapaikka sulkeutuu sinä päivänä, kun sijoitus erääntyy. Tätä aikaa kutsutaan takaisinostosijaksi.

Joillakin sertifikaateilla on ns. stop loss -puskuri. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kohde-etuus kehittyy epäedulliseen suuntaan, kaupankäynti lopetetaan stop loss -puskuri saavutettaessa. Tällöin tuotteelle jää jäännösarvo.

Huomaa, että jäännösarvo voi olla myös nolla, kun pörssissä tapahtuu nopeasti suuria liikkeitä. Jos jäännösarvo on suurempi kuin nolla, se maksetaan sinulle noin 10 arkipäivän kuluessa erääntymisestä. Stop loss -puskuri vaihtelee sertifikaattien välillä. Löydät tarkempia tietoja kunkin instrumentin lopullisista ehdoista. Stop loss -tapahtuman riski riippuu kohde-etuuden kehityksestä, vivutuksen suuruudesta ja stop loss -puskurin koosta.

Tunnistat sertifikaatin, jolla on stop loss -puskuri S-kirjamesta tuotteen vipukertoimen jälkeen.

BULL NOKIA X4 NORDNET (ilman stop loss -puskuria)
BULL NOKIA X4S NORDNET (stop-puskurilla)

Näin luet sertifikaatin tuotekoodia

BULL kertoo, että instrumentin hinta kasvaa, jos kohde-etuuden arvo nousee. BEAR taas hyötyy kohde-etuuden arvon laskusta. NOKIA kertoo, että sertifikaatti seuraa Nokian osakkeen kehitystä vipukertoimella X4. Kirjan S kertoo, että sertifikaatilla on stop loss -puskuri. Sertifikaateissa ilman S-kirjainta ei ole stop loss -puskuria, eli ne erääntyvät arvottomana knock outin yhteydessä.

Kuinka tiedän, onko omistamani instrumentti erääntynyt?

Alla olevan linkin kautta näet listan erääntyneistä tuotteista. Huomaa, että erääntynyt tuote ei välttämättä löydy listalta heti. Listalta näet myös mahdollisen jäännösarvon, joka maksetaan Nordnet-tilillesi noin 10 arkipäivän kuluessa.

Ymmärrä kiinteän vipuvaikutuksen riski ja potentiaali

Kun käyt kauppaa Bull & Bear -sertifikaateilla, on tärkeää ymmärtää, että vipuvaikutus on päivänsisäinen, eli vipuvaikutus lasketaan jokaiselle päivälle erikseen. Päivän päätteeksi tuote tasapainotetaan ja vipuvaikutus nollataan siten, että saat seuraavana päivänä saman vipuvaikutuksen uudella lähtöarvolla.

Tämä tarkoittaa, että sertifikaatin hinnan muutos ei ole sama kuin kohde-etuuden arvonmuutos pidemmällä aikavälillä kuin yksi päivä.

Esimerkki: Sijoitat tuotteeseen BULL X10 KULTA. Kullan hinta nousee kuukauden aikana 5 %. Sertifikaatin hinta ei ole suoraanverannollinen kehitykseen yli päivän jaksolla, vaan sen arvo on täysin riippuvainen siitä, kuinka kullan hinta on kehittynyt jokaisena kaupankäyntipäivänä.

Oletataan, että ostat Bull-sertifikaatin, jonka kohde-etuus on kulta. Sertifikaatin vipukerroin on 10 ja se maksaa 10 euroa päivänä 0.

Päivä 1. Kullan hinta nousee 1 %, mikä tarkoittaa, että Bull-sertifikaattisi nousee 10 % ja on arvoltaan 11 euroa.

Päivä 2. Kullan hinta laskee 1 %, mikä tarkoittaa sertifikaattisi arvon laskevan 10 %. Arvo tippuu 11 eurosta 9,9 euroon.

Päivä 3. Kullan hinta jatkaa laskuaan 1 %, tuotteen hinta tippuu 8,91 euroon.

Päivä 4. Nyt kulta nousee 2 %, eli sertifikaattisi arvo nousee 20 %. Tuotteen hinta on nyt 10,69 euroa.

Kullan hinta esimerkissä on noussut noin prosentin, mutta kiinteän päivittäin laskettavan vipuvaikutuksen (X10) vuoksi sertifikaatin arvo on noussut selvästi alle 10 %. Esimerkistä huomaat, että arvon muutos on laskettava aina päiväkohtaisesti kohde-etuuden pitkän aikavälin arvon muutosta tarkastellessa.

Tästä voidaan myös vetää se johtopäätös, että korkean vipukertoimen sertifikaatteja ei kannata pitää salkussa useita päiviä tämän ns. eroosiovaikutuksen vuoksi. Mitä korkeampi vipukerroin, sitä suurempi eroosio volatiilissa markkinassa. Kannattaa kuitenkin huomata, että kiinteästä vipukertoimesta voi olla myös hyötyä. Jos markkina menee tasaisesti sertifikaatille edulliseen suuntaan, korkoa korolle -vaikutus itse asiassa kasvattaa sertifikaatin arvoa kohde-etuuden arvon muutosta enemmän. “Trendaavassa” markkinassa tästä voi siis olla myös hyötyä.

Jos tarkoituksenasi on pitää sijoitusta pidempään, minifutuurit ja Unlimited turbot sopivat tarpeisiisi paremmin, koska niiden vipukerroin ei ole kiinteä ja siten samanlaista hintaeroosiota ei tapahdu.

Lue lisää

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
15 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.11.2020 13:53

Minkä takia sertifikaateissa käy joskus niin, että myyntilaita lakkaa, mutta ostolaita on edelleen aktiivinen? Ja ostolaita edelleen seuraa markkinoita, eli se nousee tai laskee?

Nimetön
Nimetön
29.05.2020 13:30

Hei, ostin muutama päivä sitten luullakseni 50 000 kpl osaketta ISR Immune System Regulation Holding AB UR, jonka luulin ainakin olevan biotekniikkafirman osake. Nyt listaus on harmaa ja 800 € sisällä. Mitäs tässä kävi? Mistään vivuista eikä kertoimista ollut tuotteen kohdalla puhetta, vaan näytti aivan tavalliselta osakkeelta.

Nimetön
Nimetön
20.05.2020 15:03

Olisi mielenkiintoista lukea myös bull/bear sertin arvon päivitysnopeudesta. Mistään ei tunnu löytyvän tietoa siitä, kuinka hyvin serti seuraa todellista arvoa. Nytkin markkina auki, mutta viimeisin hinnanpäivitys sp500 bear sertille kahden tunnin takaa, vaikka kohde-etuuden arvo muuttunut melkein 2 prosenttiyksikköä. Vai kuuluuko sen mennä noin, olenko vaan itse ulapalla… .

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.05.2020 16:09

Katsot varmaan tuotteen viimeisintä kauppaa? Jos avaan Nordnetin uuden palvelun ja menet instrumenttisivulle, näet siellä reaaliaikaiset osto- ja myyntilaidat, jotka päivittyvät koko ajan. /Jukka

Nimetön
Nimetön
23.03.2020 20:25

Hei,

Mikäli sertifikaatin (Otetaan vaikkapa esimerkiksi BEAR DAX X10 NORDNET) arvonmuutos riippuu kohde-etuuden päivänsisäisestä muutoksesta, kuinka voi olla mahdollista että vaikkapa esim. tänään 23.3 DAX -indeksin laskiessa -2,1%, on kyseisen bear-sertifikaatin hinta laskenut myös -9,6% vaikka vaikutus pitäisi olla päinvastainen?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.03.2020 22:12

Eri prosenttimuutos selittyy sillä, että esim. DAX-indeksi sulkeutuu klo 18.30 ja sertifikaatti klo 21. Kun tuotteella ja indeksillä on eri sulkuaika (ja hinta), seuraavan päivän prosenttimuutos ei ole sama.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.04.2020 23:51

Eihän tuo vastannut kysymykseen ollenkaan. Miten bearin tulos voi olla aivan väärä? Senhän pitäisi olla rajusti plussalla.

Nimetön
Nimetön
22.03.2020 18:33

Määritelläänkö unlimited turbojen rahoitustasot päivittäin? Millä periaatteella rahoitustaso lasketaan ja missä vaiheessa päivää? Jos esim. päätän pitää turbon yön yli, niin pystynkö jostain laskemaan etukäteen mikä tuotteen vipukerroin tulee olemaan huomenna?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.03.2020 12:18

Rahoituskustannus ja hallinnointipalkkio veloitetaan vain, jos pidät tuotetta yön yli. Ne veloitetaan säätämällä tuoteen rahoitus/stop loss -tasoa kulujen verran. Korkokulu ja hallinointipalkkio riippuvat tuotteesta ja vipukertoimesta. Saat tarkat tiedot liikkeeseenlaskijan tuote-esitteestä. Voit myös lukea lisätietoja kuluista täältä: https://www.nordnet.fi/fi/markkina/nordnet-markets/kulut-ja-palkkiot

Unlimited turbon vipukerroin muuttuu koko ajan kohde-etuuden hinnan muuttuessa. Vipukerroin kullakin hetkellä voidaan laskea kaavalla: Rahoitustaso / (Kohde-etuuden hinta – Rahoitustaso)

Nimetön
Nimetön
22.03.2020 10:59

Jos ostan Minifutuurin ja se erääntyy arvottomana, mistä tiedän mikä sen jäännösarvo on ja miten voin “myydä jäännösarvon” hinnalla, jottei tsrvitse odottaa 10 päivää? Painanko myy-nappia? Mitä dyötän hinnaksi?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.03.2020 12:11

Jos minifutuuri kohde-etuus osuu stop loss -tasoon, liikkeeseenlaskija määrittää jäännösarvon ja pitää ostolaitaa tällä tasolla. Voit tehdä myyntitoimeksiannon markkinalle vain tähän hintaan.

Nimetön
Nimetön
22.03.2020 10:17

Onko olemassa työkaluja, joilla voi treidata Nordnet Markets tuotteita ilman välityspalkkioita (yli 100€) ja joissa tuotteille voi asettaa automaattiset osto- ja myyntitasot?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.03.2020 12:09

Valitettavasti tällä hetkellä Nordnet Markets -tuotteisiin ei voi asettaa stop loss -toimeksiantoja. Tämä on yksi aktiivisten asiakkaidemme toivotuimmista kehityskohteista ja toivomme pystyvämme kertomaan hyviä uutisia tähän liittyen mahdollisimman pian.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.03.2020 14:59

Kuuluuko näihin hyviin uutisiin se, että positiolle voi asettaa sekä stop lossin että profit targetin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.03.2020 22:09

Viedään myös tätä toivetta kehitystiimin suuntaan!