Velkavipu ja luotolla sijoittaminen

Velkavipu kiinnostaa nykyään monia sijoittajia, koska yleinen korkotaso on pitkään ollut alhainen, ja koska monista osakkeista saatava osinkotuotto ylittää edullisimpien sijoituslainojen korot. Myös Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on käsitellyt osinkotulojen vivuttamista Nordnet Blogissa.

Nordnetissä on mahdollista ottaa luottoa salkkuasi vastaan. Jos haet luottoa Nordnetistä ja aktivoit salkkuusi Superluotto-ominaisuuden, niin korkosi voi olla alimmillaan jopa 0,99 %*.

Miten velkavipu ja sijoittaminen luotolla toimivat käytännössä?

Nordnetissä voit ottaa luottoa osakkeita, rahastoja ja muita salkkusi omistuksia vastaan. Luotto toimii joustavasti limiittiluottona, jossa luoton vakuus muodostuu lainoituskelpoisista arvopapereistasi. Lainoitusaste osakkeilla ja rahastoilla vaihtelee välillä 0–90 %. Käytännössä lainoitusasteeseen vaikuttavat mm. osakkeen/rahaston likviditeetti, volatiliteetti (arvon heilunta) ja kilpailutilanne toimialalla. Lainoitusasteet voivat myös kasvaa, jos salkkusi on hyvin hajautettu. Lainoitusasteisiin voit tutustua tarkemmin tästä (osakkeet) ja tästä (rahastot).

Myönnettävän luoton maksimisumma on normaalisti kolme kertaa salkun velaton arvo. Voit valita itse hakemasi luoton määrän, mutta minimisumma on 10 000 euroa. Luottoa voit nostaa haluamasi määrän ja voit lyhentää tai olla lyhentämättä sitä täysin omaan tahtiisi. Luotosta peritään korkoa vain siltä osin, kuin sitä on salkussasi käytössä – et siis maksa korkoa koko sen luottosumman osalta, jonka Nordnet sinulle myöntää, vaan vain siltä osalta, joka sinulla on kulloinkin salkussasi käytössä.

Kun käytössäsi on luottosopimus Nordnetissä, voit siis halutessasi “vetää salkun miinukselle”, minkä jälkeen korkoa alkaa kertyä saldon miinuksella olevalle saldolle:

Voit käyttää velkavipua uusiin sijoituksiin, jolloin myös salkkusi vakuusarvo voi kasvaa, tai voit nostaa luoton ulos salkustasi ja käyttää vaikkapa toisesta pankista ottamasi kalliimman luoton maksamiseen. Tällöin kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että salkkusi ei ylilainoitu ja että pysyt tavoittelemallasi korkotasolla.

Superluotto – korko jopa 0,99 %*

Nordnetin kaupankäyntiluoton vuosikorko on lähtökohtaisesti 4,85 %. Kaupankäyntiluottoon on kuitenkin mahdollista liittää Superluotto-ominaisuus, jonka alhaisin Kulta-tason korko on vain 0,99 %. Kun Superluotto-ominaisuus on aktivoitu, luottosi koron suuruuteen vaikuttaa kaksi tekijää:

  1. miten hyvin salkkusi on hajautettu
  2. miten suuri osa salkkusi lainoitusarvosta on jo käytössä.

Lue lisää korkotason määräytymisestä Nordnetin luottosivun kohdasta “Laske millaisen koron voit saada”.

Huom!

Jos käyt kauppaa velkavivulla, markkinariskisi nousee. Jos sijoituksesi onnistuvat, saat suuremman tuoton rahoillesi. Samoin tappiot voivat olla suurempia, jos sijoituksesi eivät onnistu odotetusti. Voit menettää pääomasi jopa kokonaan.

Jos salkkuun syntyy ylilainoitustilanne, sinun tulee korjata tilanne viipymättä. Muussa tapauksessa riskinä on muun muassa, että rahoitusvälineitäsi pakkomyydään. Pakkomyynti voi johtaa tappioihin, joiden suuruus voi ylittää alkuperäisen luoton määrän.

Nordnetin kaupankäyntiluoton vuosikorko on lähtökohtaisesti 4,85 %. Kaupankäyntiluottoon on mahdollista liittää Superluotto-ominaisuus, jonka alhaisin Kulta-tason korko on 0,99 %.

* Esimerkki – kaupankäyntiluotto Superluoton Kulta-tason alennuksella:
✔ Nostetun luoton määrä: 10 000 EUR.
✔ Takaisinmaksuaika: 1 vuosi.
✔ Todellinen vuosikorko: 0,995 %.
✔ Perustamis- ja vuosikustannukset: 0 EUR.
✔ Takaisinmaksettava kokonaissumma näillä oletuksilla: 10 099,50 EUR.

Luottoa hakiessasi sinun tulee läpäistä tietämystesti.

Katso myös:

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit