Siirry pääsisältöön

Työeläkkeet osakkeisiin, NYT | #rahapodi 237

Työeläkeyhtiöiden sijoitustuotot vuoden 2020 tilinpäätöksistä:

 • Varma 2,8 %
 • Elo 3,6 %
 • Keva 4,7 %
 • Ilmarinen 7,1 %

Vertailun vuoksi:

 • Solidium 5,6 %
 • S&P 500 n. 18 %
 • Nasdaq 47,5 %
 • OMXH25 PI (hintaindeksi) 8,6 % (+osingot päälle)
 • MSCI Nordic index 16,3 %
 • MSCI World index 6,3 %

Miksi työeläkeyhtiön kaltainen sijoittamisen erikoisasiantuntija alisuorittaa vuodesta toiseen? Missä ovat 20 %:n vuosituotot? Esimerkiksi 2 %-yksikön tuottolisä Varmalle tai Ilmariselle tarkoittaisi miljardin euron lisätuottoa kaikkien meidän eläkesijoituksille. Miksi työeläkeyhtiöt eivät jätä hedge-rahastokikkailujaan ja nollakorkoisia joukkovelkakirjalainoja, kun simppelit, hajautetut osakesijoitukset näyttävät selvästikin tarjoavan parempia tuottoja? Miten työeläkerahastojen hoitajat saataisiin ostamaan dipeistä ja jättämään sopulimaiset paniikkimyynnit tekemättä? Olisiko työeläkeyhtiöiden johtajien jo aika jättää hyväpalkkaiset hallituspestinsä omistamiensa yhtiöiden hallituksissa intressiristiriitojen kitkemiseksi? Pitäisikö työeläkevakuuttajat fuusioida, ottaa salkunhoitajilta kalliit hedge-lelut pois, ajaa kulut alas ja siirtää sijoitukset kustannustehokkaisiin osakeindeksirahastoihin? #rahapodi tekee jälleen ikävän, mutta välttämättömän sukelluksen työeläkeyhtiöiden tunkkaiseen sijoitusmaailmaan.

Rahapodissa eläkkeistä myös jaksoissa:

Jakson alussa käsittelyssä myös ajankohtaiset aiheet:

 • Helsingin pörssin entisestä kruununjalokivestä, Nokiasta, näyttää olevan tulossa 5G-bulkkitoimittaja nyt kun yhtiö antaa pikkusormensa pilvisoftajättiläisille AWS:lle (Amazon), Azurelle (Microsoft) ja Googlelle. Mitä Nokiasta enää jää jäljelle näiden muuvien jälkeen? Pelkän bulkkihardiksen toimittaja? Entä jääkö sijoittajalle luurin sijaan luu käteen? Lisäksi uutena pommina massiiviset irtisanomiset – kuka enää uskoo, että Nokia lähtisi näiden myötä uuteen nousuun?
 • Hallituksen kehysriihi – miksi emme muuttaisi kehitysapua rahan sijaan tavaraksi. Suomi voisi toimittaa 100 000 Suomi-Majaa (Finskaja doma) maailmalle. Samalla työllistettäisiin noin 10 000 suomalaista vuosittain ja loisimme Suomeen uuden teollisen tukijalan.

Voit katsoa jakson myös Youtubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Pekka Anttila
Pekka Anttila
19.03.2021 19:28

Hyvä jakso oli. Mites olisi juttuvinkki podiin:
Suomen talouskasvu lähes maailman heikointa – ”Miksi suomalaiset eivät ole huomanneet tätä”, ihmettelee tiedon kaivanut Johnny Åkerholm

ExMS
ExMS
20.03.2021 00:18

Aika hauskaa, että Paasi ehdottaa Nokialle vanhaa kunnon stack ranking -mallia. Ja vielä ratkaisuksi siihen, ettei ihmiset pahoita mieltään ja että luodut verkostot ei rikkoutuisi. Tämän darwinistisen mallin suuri ongelma on, että se luo aika häiriintyneen kulttuurin, jossa isoimmat kannustimet ovat oman takapuolen suojelemisessa. Paasi sanoo, että “tää kuulostaa aika raadolliselta” ja sellaisena GE:n mallia pidettiinkin. Ei ole mikään ihme, että GE on luopunut siitä.

Lisää voi katsoa vaikka wikipediasta sanoilla vitality curve: https://en.wikipedia.org/wiki/Vitality_curve

Lopuksi jos Nokia nyt kenkii 5000-10000 henkeä, niin se on lähellä sitä 5-10% työvoimasta luokkaa, jotka Paasi haluaisi potkia joka vuosi… Joten hyvinhän siellä menee?

Dalio
Dalio
20.03.2021 20:07

Mitä mieltä olette Ray Daliosta? Hän taitaa olla maailman arvostetuimpia Hedge sijoittajia? Mies joka sanoo, että nyt kannattaa alkaa siirtämään sijoituksia enemmän Aasiaan? Ottakaa Ray Dalion mietteet puheeksi jossain jaksossa.

Oulun Mikko
Oulun Mikko
22.03.2021 16:24

Miksei ollu Suomesta indeksin GI tuottoa?

Timo Kiravuo
Timo Kiravuo
24.03.2021 12:56

Hesarissa oli kolumni, jossa pohdittiin pienosakkaiden aktivismia, Ruotsin tyyliin. Olisiko tällainen mahdollista Suomessa? Voisiko Osakesäästäjät ry. toimia mahdollistajana, tai voisiko osakevälittäjien kuten Nordnetin palveluun lisätä mahdollisuuden antaa valtakirja kokoukseen? Ideaalimaailmassa minulla olisi edessäni yhtiökokousehdotus ja tahoja, jotka pyytävät valtakirjaa ajaakseen jotain asiaa ja voisin klikkailla valtakirjat näppärästi kokous- tai jopa ehdotuskohtaisesti. Käsittääkseni Helsingin pörssissä on nyt yrityksiä, joilla ei ole vahvaa ankkuriomistajaa ja hallitus täydentää itse itseänsä. Tämä ei tarkoita, että yritys olisi hunningolla, mutta antaa mahdollisuuden siihen. Esim. ostotarjouksen tullessa hallituksella ei ole välttämättä intressiä etsiä parempaa, vaan saattavat hyväksyä huononkin tarjouksen. Eiväthän kaikki hallitusjäsenet edes omista osakkeita yrityksessä,… Lue lisää >>

Dimebag
Dimebag
24.03.2021 20:28

Mainio jakso työeläkeyhtiöistä ja Suomen työeläkejärjestelmästä. Mutta jos saman aiheen kaluaminen alkaa tökkimään niin ottakaapa joskus jakson aiheeksi Suomalainen työttömyyskassajärjestelmä. Voin taata että takuulla yllätytte 😀