Traders’ Club: Markkinakatsaus 18.3.2020

Käsittelen tässä blogikirjoituksessa viime aikaisia markkinatapahtumia sekä tulevaisuuden potentiaalisia markkinaliikkeitä teknisen analyysin näkökulmasta. Tällä viikolla emme pysty kuvaamaan ajankohtaista Traders’ Club -videota koronatilanteen johdosta, mutta julkaisimme viime viikolla taltioidun haastattelun Juha Annalan kanssa. Juha teki opinnäytetyön treidaamisen aloittamisesta – kannattaa katsoa video sekä tutustua opinnäytetyöhön!

Historiallinen pörssiromahdus

Viimeisen neljän viikon aikana olemme todistaneet jotain täysin historiallista. Vastaavaa luultavasti ei tapahdu monen meidän sijoittanuran aikana uudelleen. Emme ole pelkästään nähneet pörssiromahdusta, vaan historian nopeimman pörssiromahduksen. S&P 500 -indeksiltä vei vain 16 pörssipäivää tippua 20 % ATH-lukemista ja siten siirtyä karhumarkkinaan.

Seuraava kuva näyttää hyvin nyt nähdyn liikkeen rajuuden suhteutettuna kaikkiin edellisiin vähintään 25 % korjauksiin osakemarkkinoilla. Lasku on itse asiassa vielä jatkunut ja nyt USA:n pääindeksit ovat laskeneet 30 % huipuista. Euroopassa lasku on ollut vielä hurjempaa – mm. Helsingin pörsissä ja Saksan DAX:issa lasku huipuista on jo yli 40 %.

Millaisia karhumarkkinat ovat?

Nyt kun on selvää, että olemme siirtyneet karhumarkkinaan, voidaan tarkastella ensimmäisen maailmansodan jälkeisiä laskumarkkinoita ja niiden käyttäytymistä. Viime viikon jaksossa puhuimme karhumarkkinoiden anatomiasta ja siitä, kuinka vahvoja korjausliikkeet ylös ovat karhumarkkinoilla. Historiallisia graafeja ja laskuprosentteja katsomalla tulee helposti kuva nopeasta ja säälimättömästä laskusta, joka olisi mukava shortata huipusta pohjiin. Käytännössä tämä on äärettömän haastavaa ja vaatii rautaisia hermoja. Niin laskut kuin nousut tapaavat yllättämään vahvuudellaan. Finanssikriisissä 2017–2019 nähtiin kahdeksen vahvaa pomppua keskellä laskua, jotka olivat nousuprosenteiltaan 8–25 % ja kestivät jopa kuukausia.

Tällä kertaa allekirjoittaneen on yllättänyt laskun uskomaton nopeus ja korjausliikkeiden puuttuminen. Kannattaa tässä vaiheessa pistää muistiin, että tämä ei ole täysin normaalia laskumarkkinan käytöstä ja seuraava laskumarkkina näyttää ja tuntuu todennäköisesti aivan erilaiselta. Koska tilastoista tiedämme, että markkina ei ole ikinä laskenut näin nopeasti, voidaan todeta että laskun jatkumiseen panostaminen tässä vaiheessa on vahvasti tilastollisia todennäköisyyksiä vastaan taistelemista.

1928 jälkeen koettujen taantumien aikana S&P 500 on laskenut keskimäärin 29 %. Nyt nähty lasku on siis jo yhtä suuri, kuin mitä yleensä nähdään. Toki mukaan mahtuu myös erityisen voimakkaita, yli 50 % kurssilaskuja.

Mitä tästä eteenpäin?

Pyrin itse tekemään sijoituspäätöksiä pohjautuen tekniseen analyysiin ja tilastollisiin todennäköisyyksiin. Sen vuoksi en uskalla ennustaa historian ylimyydyimmän markkinan laskun jatkuvan, vaan odotan täysin normaalia, vahvaa korjausliikettä ylös. Hyvä esimerkki tästä on vuosi 1987, jolloin Mustan maanantain jälkeen nähtiin heti parissa päivässä yli 20 % korjausliike ylös. Tämän jälkeen markkina jäi useammaksi kuukaudeksi trading rangeen, kunnes lähti hitaasti liikkumaan kohti uusia huippuja.

Tämän päivän markkinoita on vaikea ennustaa pidemmällä tähtäimellä johtuen kaikesta epävarmuudesta, mikä koronaan ja kaikkiin sen aiheuttamiin rajoituksiin liittyy. Ei sekään ole mahdoton ajatus, että poikkeuksellisen vahvat toimet selättävät koronan muutamassa kuukaudessa ja jo loppuvuonna nähdään V-muotoista palautumista normaaliin. Valtiot ja keskuspankit ovat ainakin tukemassa tätä kehitystä aivan ennennäkemättömällä tavalla niin euromäärissä kuin nopeudellakin mitattuna. Tässä positiivisessa skenaariossa nykyinen pörssiromahdus olisi suuri ylilyönti. Pidempään salkkuun kannattaa ainakin miettiä markkinan mukana laskeneita, laadukkaita yhtiöitä.

Tällä hetkellä pörssissä on aistittavissa poikkeuksellista pelkoa ja paniikkia, uutisotsikot ovat äärimmäisen negatiivisia ja kaduilla kävelee hazmat-pukuihin sonnusteita ihmisiä – eikö juuri tällaisesta hetkestä kirjoiteta kaikissa opuksissa ostopaikkana? Ja jos se ei tunnu siltä, sillon se vielä todennäköisimmin myös on sellainen.

Tekninen analyysi

Olen kirjoittanut Twitterissä trendilinjasta, joka on kuvannut koko 2009 alkanutta nousutrendiä. Se ennusti hyvin 2018 pohja ja viime viikolla siitä saatiin vahva pomppu (viikkokynttilässä pitkä häntä alla). Tätä kirjoittaessa ollaan kuitenkin syvällä trendilinjan alla, mutta näin pitkän aikavälin graafia tarkastellessa yksittäisillä päivillä ei ole suurta merkitystä. Viikkokynttilät kertovat paremmin kokonaiskuvasta. Siksi odotan mielenkiinnolla, mihin perjantaina päätetään. Toisaalta kyseiseltä trendiviivalta saatiin jo yli 10 % pomppu. Mitä useampi kerta trendilinjoihin osutaan, sitä heikommiksi ne tulevat.

Toinen tärkeä piste on 2018 pohja (noin pisteluvussa 2310). Jos suljetaan tämän tason alapuolelle (ei saada häntää) voidaan sanoa, että ollaan menetetty viimeinenkin tärkeä tuki isossa kuvassa.

Toisaalta voidaan katsoa lyhyttä aikaväliä (esim. 1 h tai 10 min graafeja) ja todeta, että ollaan aivan selvässä, vahvassa lyhyen aikavälin laskutrendissä. Ne eivät anna lainkaan syitä olla longina, päinvastoin. Shorttaaminen 200 liukuvan keskiarvon alapuolella millä tahansa lyhyellä aikavälillä on tuottanut hyviä tuloksia. Itsekin olen ottanut joitain shortteja, mutta en niin paljon kuin olisi pitänyt.

Viimeiseksi vielä varoitus. Tällä hetkellä markkinoilla on niin paljon volatiliteettia, että treidaajan kannattaa olla varovainen treidiensä kanssa – pienentää treidien kokoa ja käytää pienempää vipukerrointa kuin yleensä. Volatiliteetti on treidaajan ystävä, mutta samalla kaksiteräinen miekka. Myös volatiliteetti on tällä hetkellä historiallisella tasolla. Koskaan aiemmin historiassa ei olla nähty 8 peräkkäistä päivää, kun indeksissä nähdään yli 4 % liike suuntaan tai toiseen. Nyt sekin on tapahtunut. Turvallisia treidejä!

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Jukka Lepikkö
Jukka Lepikkö
Ammattitreidaaja ja yksityissijoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
OTA-Ranta
OTA-Ranta
18.03.2020 23:09

Sertifikaatit vai turbot päivätreidaamiseen tässä volatiilissa markkinassa ?