Siirry pääsisältöön

Vappuviikon markkinakatsaus

Vappuviikon Traders’ Club julkaistaan poikkeuksellisesti blogitekstinä, koska videotuottaja Tuomas on kipeänä. Pikaista paranemista Tuomaalle!

Tuloskausi huipentuu tällä viikolla, kun kappalemääräisesti suurin osa S&P 500 -yhtiöistä raportoi ensimmäisen kvartaalin tuloksistaan. Viikon odotetuimpia tulosjulkistajia ovat Amazon (ti) sekä Apple (to). Myös tulikuumien puolijohdeyhtiöiden tulokset kiinnostavat ja lippua siltä osin pitävät pystyssä AMD (ti), Supermicro (ti) ja Qualcomm (ke).

Viime viikon keskiviikona markkinan sulkeutumisen jälkeen raportoinut Meta Platforms ent. Facebook pelästytti sijoittajat kertomalla voittojen valuvan odotettua suurempiin investointeihin AI infrastruktuuriin. Torstaina koko markkina avasi selvään laskuun, kun sama pelko liitettiin myös muihin tekoälyyn panostaviin megacap-yhtiöihin. Microsoft ja Alphabet (Google) kuitenkin pelastivat tilanteen omien tulosraporttien myötä torstai-perjantai yönä, kun molempien yhtiöiden tulokset ylittivät selvästi odotukset. Sijoittajat reagoivat Googlen puheisiin tekoälystä ”kerran elämässä tapahtuvana mahdollisuutena” positiivisesti ja osake päätyi perjantaina yli 10 prosentin nousuun, samalla korkaten ensimmäistä kertaa historiassa 2 biljoonan dollarin markkina-arvon rajan.

Teknisen analyysin näkökulmasta markkina näyttää toipuvan hyvin huhtikuun korjausliikkeestä. Korjausliike huipusta pohjaan oli noin 350 pistettä ja kun viime viikko päätettiin korkeimmille tasoille pariin viikkoon, oli pohjasta noustu jo lähes 200 pistettä. Päivägraafilla ollaan tällä hetkellä 20 ja 50 liukuvan keskiarvon välissä, eli tärkeitä tasoja pitää edelleen ylittää, kunnes voidaan suunnata takaisin uusiin korkeuksiin.

Tällä viikolla saadaan tulosjulkistusten lisäksi paljon merkittävää dataa, jotka voivat toimia katalyytteinä isommillekin liikkeille. Keskiviikkona saadaan Fedin korkopäätös ja perjantaina kuukausittaiset työllisyystilastot USA:sta. Korkoja ei varmuudella olla vielä laskemassa, mutta mielenkiinto kohdistuu Jerome Powellin kommentteihin inflaatiokehityksestä sekä koronlaskunäkymistä. Perjantain työllisyysraportin odotetaan kertovan vahvana jatkavasta työmarkkinasta. Odotuksissa on, että talouteen syntyi huhtikuussa 237 000 uutta työpaikkaa. Taloudessa ei siten olisi edelleenkään minkäänlaisia heikkenemisen merkkejä – tosin alku vuoden aikana päätään uudelleen nostanut inflaatio voi aiheuttaa huolta. Etenkin, jos työpaikkoja on syntynyt jopa odotettua enemmän.

Itse odotan edelleen markkinan jatkavan touko-kesäkuun aikana uusiin huippuihin, vaikka tämän viikon tulokset tai makrodata aiheuttaisivat väliaikaista takapakkia indeksitasolla.

Tesla

Viimeisen viikon aikana eniten otsikoissa on ollut Tesla, jonka osake otti poikkeuksellisen 43 % loikan sen jälkeen, kun osake oli uponnut ensimmäistä kertaa vuoteen alle 140 dollarin tason. Katalyyttinä toimi Teslan tulosjulkaisu viime viikon tiistaina, mikä tarjoili useita positiivisia yllätyksiä. Ykköskvartaalin tulos jäi lukujen valossa odotuksista, mutta markkina reagoi vahvasti kommentteihin tulevasta. Teslalta on puuttunut selkeä kasvuajuri tältä sekä seuraavalta vuodelta. Sähköautojen kysyntä kasvaa vuonna 2024 selvästi edellisvuosia hitaampaa tahtia ja Teslan edullisemmasta mallista odotettiin vetoapua vasta vuodelle 2026. Musk tiimeineen vetivät kuitenkin kanin hatusta ja kertoivat Teslan tuovan markkinoille useamman edullisemman mallin, aikaistetulla aikataululla jo vuoden 2024-2025 vaihteessa. Näin Teslan seuraavaa kasvuaaltoa aikaistettiin ainakin vuodella.

Ehkä jopa merkityksellisempää Teslan kurssikehityksen suhteen on kuitenkin edistyminen autonomisessa ajamisessa. Jos aiemmin FSD:n valmistumisen suhteen on saatu Muskilta epämääräisiä kommentteja (”Valmistuu vuoden loppuun mennessä”), nyt yksityiskohtiin otettiin kantaa myös tulospresentaation puolella. Vapaasti käännettynä siellä todetaan: ”Sen jälkeen kun FSD versio 12 julkaistiin aiemmin tänä vuonna, on käynyt selväksi, että tämä Teslan pitkään kehittämä end-to-end arkkitehtuuri on oikea ratkaisu skaalautuvaan autonomiaan.” Toimenpiteet eivät tällä kertaa rajoitu pelkästään puheiden tasolle, vaan viimeisen viikon aikana Tesla on demonstroinut FSD:tä eurooppalaisille lainsäätäjille ja Musk riensi Kiinaan tasoittamaan tietä FSD:n käyttöönotolle. Samalla Tesla teki sopimuksen kiinalaisen Baidun kanssa sen karttadatan käytöstä Teslan ratkaisussa. Näistä edistysaskelista voi vetää johtopäätöksen, että autonomisen softan kehitys on ottanut jonkinlaisen harppauksen eteenpäin. Vielä ollaan kuitenkin ainakin kahden vuoden päässä merkittävästä tulosvaikutuksesta, mutta markkina toki alkaa hinnoittelemaan sitä tulevaisuuden todennäköisyyksien kautta jo aikaisemmin.

Teslan osake on ollut kuukausia kestävässä laskutrendissä ja olen itse pysynyt osakkeesta sivussa, johtuen lyhyen aikavälin kysyntähaasteista. Osavuosikatsaus kuitenkin käänsi näkemykseni positiiviseksi myös lyhyellä aikavälillä ja ostin osaketta heti osaria seuraavana päivänä 158 dollarin hintaan. Nyt kun sekä lyhyen että pitkän aikavälin näkemys on linjassa, niin tulen käyttämään 10-20 % korjausliikkeitä ostopaikkoina. Odotan, että seuraavan vuoden aikana tullaan vielä saamaan heikkoa uutisvirtaa niin kysynnän kuin softakehityksen väliaikaisten haasteiden takia, jotka voivat tarjota hyviä ostopaikkoja. Tesla muuten osui viime viikolla koronapohjan ja vuoden 2023 tammikuun pohjan kautta kulkevaan nousevaan trendilinjaan. Samalla myös kuukausikynttiläksi on muodostumassa tyylipuhdas ostopaineesta kertova kynttilä. Teknisen analyysin näkökulmasta siis on hyvät edellytykset sille, että viime viikolla nähtiin pitkäaikainenkin pohja.

Mobileye

Kun Tesla puhuu FSD:stä ja tulevista robotakseista, koko autonomisen ajamisen markkina nousee entistä relevantimmaksi. Siinäkään markkinassa ei tule olemaan yhtä ainoaa voittajaa, vaan useat eri toimijat tulevat hyötymään sen kehityksestä ja ennen pitkää tapahtuvasta adaptaatiosta. Vielä on vaikeaa sanoa mikä tulee olemaan se vuosi, kun autonominen teknologia lyö todella läpi, mutta viimeaikainen kehitys alkaa nostamaan omia odotuksiani. Voi kuitenkin olla, että näiden osakkeiden kyydissä joutuu istumaan vielä pari vuotta, kunnes nähdään lopullinen läpimurto. Siinä vaiheessa oletan, että alan osakkeet keulivat samaan tapaan kuin puolijohdeyhtiöt ovat keulineet viimeisen 12 kuukauden aikana. Kannattaa olla ennemmin ajoissa, kuin myöhässä.

Mobileye julkaisi osavuosikatsauksensa viime viikolla, jonka jo etukäteen tiedettiin olevan heikko. Tammikuussa annettu negatiivinen tulosvaroitus ykköskvartaalista oli juuri se syy, minkä takia yhtiöön pääsi sijoittamaan matalampaan hintaan, kuin koskaan aiemmin nykyisen pörssihistorian aikana. Lyhyen aikavälin heikkous voi tarjota mielenkiintoisia pelipaikkoja pidemmällä horisontilla. Myös osavuosikatsauksen perusteella näyttäisi siltä. Ykköskvartaali sujui tilauskertymän näkökulmasta paremmin kuin mikään kvartaali yhtiön historiassa. Tammi-maaliskuussa yhtiö kertoo saaneensa ennätysmäärän tilauksia ADAS-tuotteista. Lisäksi Volkswagen Groupilta saatu tilaus edistyneemmistä autonomisen ajamisen järjestelmistä on tulkittavissa yhtiön historian suurimmaksi tilaukseksi. Jos myynti jatkuu lainkaan yhtä hyvällä tasolla, vuoden 2024 tilauskertymän voi olettaa kasvavan selvästi korkeammaksi kuin viime vuoden 7,4 miljardin tilauskertymän. Mobileyen tapauksessa on kuitenkin hyvä huomata, että tilauksien toimitusajat ovat poikkeuksellisen pitkiä, useita vuosia. Aiempien vuosien korkeiden tilauskertymien pitäisi kuitenkin alkaa realisoitumaan vuodesta 2025 alkaen, edelleen kiihtyen vuodesta 2026.

Mobileyen tulospuhelussa mielenkiinnon kiinnitti se, että yhtiö kommentoi Teslan robotaksiambitioiden kiihdyttäneen sen omaa asiakaskysyntää. Tämän kiinnostuksen voi olettaa jatkuvan myös Q2 aikana sekä Q3:ssa, kun Tesla julkistaa virallisesti oman robotaksialustansa 8.8.2024.

Edellä mainituista syistä johtuen tulen todennäköisesti lisäämään omaa Mobileye omistustani seuraavien kuukausien aikana. Mobileye:tä käsiteltiin sijoituskohteena Traders’ Clubin jaksossa 211.

Oma salkku

Traders’ Club -salkku nousi eilen uuteen kaikkien aikojen huippuun Teslan vetämänä. Samalla päätin hetkeksi irrottautua osakkeesta sen noustua yli 40 % viikon aikana. Toivon kuitenkin pääseväni ostamaan osakkeen takaisin halvemmalla.

Edes Mobileyen ja Volvo Carsin kurssilasku eivät vaikuttaneet koko salkun kehitykseen laskevasti, kun Teslan, Nvidian ja Shopifyn kurssinousu olivat sitäkin vahvempia.

Salkun korkea sijoitusaste heijastelee vankkaa luottamusta kurssinousun jatkumiseen.

Tietoa kirjoittajasta
Tietoa kirjoittajasta

Jukka Lepikkö on ammattitreidaaja, yksityissijoittaja ja yrittäjä. Lepikkö on tehnyt aktiivista päiväkauppaa vuodesta 2007 lähtien osakkeilla, valuutoilla, hyödykkeillä, optioilla ja muilla viputuotteilla.

Nordnet Traders’ Clubin tarjoaa Nordnet Markets: Käy kauppaa osakkeilla, hyödykkeillä ja indekseillä, vivulla tai ilman. Nordnet Markets -tuotteissa ei veloiteta kaupankäyntikuluja yli 100 euron toimeksiannoista.

Tärkeää tietoa riskeistä:

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle. Aktiivinen kaupankäynti tai kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää kokonaan. Traders’ Club -videoilla esitetyt tuotteet ovat esimerkinomaisesti valittuja. Videot on tehty opetustarkoituksessa. Tässä esitetty ei ole sijoitussuositus. Nordnet Traders’ Club -video on tehty kaupallisessa yhteistyössä Jukka Lepikön kanssa.

Jukka Lepikkö
Ammattitreidaaja ja yksityissijoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki