Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus, korkojen ja rakennuskustannusten nousu sekä rakennusmateriaalien saatavuusongelmat ovat aiheuttaneet ennennäkemätöntä kustannuspainetta Suomen rakennussektorille. Tilannetta korjatakseen osa rakennuttajista on lähettänyt hiljattain asunnon ostaneille / tilanneille asiakkaille myllykirjeen, jossa vaaditaan force majeure (”ylivoimainen este”) -pykäliin vedoten hinnantarkistusta ylöspäin. Miten tällaiseen tulisi suhtautua? Voiko tilanne tästä vielä synkistyä? Onko viimeistään nyt aika dumpata YIT, SRV ja Lehto Group -osakkeet sijoitussalkusta, jos sellaisia sieltä sattuu löytymään? Miikka ja Martin pureutuvat rakennussektorin vaikeaan tilanteeseen #rahapodi-jaksossa 287.
Jakson inspiraationa toimi Samun lähettämä kuulijapalaute, joka kokonaisuudessaan alla:
”Morjens, ensinnäkin kiitoksia laadukkaasta ja kiinnostavasta podcastista! Hämmästyttävän hyvin osaatte pureutua kerta toisensa perään ajankohtaisiin aiheisiin, antaa uutta tietoa ja uusia näkökulmia asioihin. Hyvää duunia 👌
Kuuntelin viimeisimmän podcastin, jossa pohdittiin, löikö mörkö sisään. Virheetöntä tavaraa oli taas muilta osin, mutta lumikilla oli 7 kääpiötä, ei mörköä. Muilta osin itse allekirjoitan aikalailla kaikki viisi mörköä, mitä kävitte läpi. Itsellä tuli vielä mieleen vielä yksi mörkö lisää nimittäin on mahdollista, että rakennusalalla ajetaan seinään ja ollaan pian syvissä ongelmissa. Ongelmissa ollaan jo.
Viime vuosina rakennusalalla on ollut juhlat käynnissä koronasta huolimatta. Asuntojen hinnat ovat nousseet, kuluttajien kysyntä on ollut hyvää ja lisäksi niin piensijoittajat kuin institutionaaliset sijoittajat ovat kahmineet taseeseensa kaikki, mitä irti saadaan. Rakentamisen volyymit ovatkin olleet viimeiset vuodet ennätykselliset, mutta nyt on ilmestynyt tummia pilviä koko alan ylle, mitkä pahimmillaan voivat olla todella tummia ja kolista voi nopeallakin aikavälillä.
Ongelmien juurisyyt näkemykseni mukaan Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus, korkojen nouseminen, rakennuskustannusten nousu ja rakennusmateriaalien saatavuusongelmat. Eniten päänvaivaa aiheuttaa rakennuskustannusten nousu ja villin lännen meininki, mikä rakennustuotemarkkinoilla vallitsee. Kustannukset ovat tuotteesta riippuen lyhyellä aikavälillä nousseet jopa 35%, mikä aiheuttaa ison loven rakentajan katteisiin. Rakentajat eivät tietenkään voi tällaisia kustannusten nousuja yksin kantaa, vaan hinnat pitää pystyä siirtämään asuntojen hintoihin, mikä rajoittaa puolestaan kysyntää kuluttajamarkkinoille ja laskee sijoittajien yield-tasoja.
Jos kuluttajien kysyntä ei vedä, ja varaustasoja ei saada riittäväksi, hanke ei lähde kuluttajagryndinä liikkeelle. Tässä tapauksessa rakentaja voi toki myydä hankkeen vielä sijoittajalla, mutta koska kustannukset ovat nousseet, pyydettävä hinta talosta voi nousta niin kovaksi, että sijoittajalle ei ole saatavilla riittävää tuottoa, hanke ei lähde liikkeelle. Näin ollen molemmilla sektoreilla voi tulla nopeasti se tilanne, että rakentajat eivät käynnistä hankkeita, koska markkinalta ei saada sellaista hintaa, että hanke olisi kannattava.
Toinen stopin aiheuttaja voi olla keskeisten rakennusmateriaalien saatavuusongelmat. Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukraina on tullut tavanomaisessa rakentamisessa välttämättömiä materiaaleja kuten sementtiä, terästä, alumiinia ja esimerkiksi valkosavea, jota käytetään laatojen tekemiseen. Vaihtoehtoisia tuottajia etsitään kuumeisesti ja sellaisia on löydettykin. Ongelmaksi tulee vain se, että kaikki Euroopan maat ovat olleet riippuvaisia näistä edellä mainituista materiaaleista ja korvaavien tuottajien kapasiteetti tuskin riittää riittäviin tuotantomääriin. Yksi iso suomalainen betonielementtitehdas varoitti jo, että jos kesään mennessä ei saada harjateräksen hankintoja rullaamaan, tehtaat menevät pahimmillaan kiinni. Ilman elementtejä tai harjaterästä ei rakenneta yhtäkään kerrostaloa.
Yhdet YT:t alalla on jo nähty, koska on ollut yhtiön mukaan pakko reagoida nouseviin kustannuksiin. Pörssiyhtiöt lisäksi kertovat, että näkymät ovat hyvin sumuiset ja on vaikeaa ennustaa, mihin ala on menossa. Joka tapauksessa rakentamisella toimialana on Suomen kansantaloudelle valtava merkitys ja jos homma menee rumaksi, vaikutukset voivat tulla silmille nopeastikin. Katselen tätä hommaa itse alan sisällä suuressa suomalaisessa rakennusliikkeessä ja välillä vähän hirvittää.
Toivottavasti osasin asiani riittävän selkeästi esittää. Tästä tilanteesta voisi saada yhden hyvän podin aikaan. Martinilla on ilmeisesti mieltymys pessimistisiin ajatuksiin nykymenosta, ja tässä vois olla hyvä synkistelyn paikka 🙂”
Voit kuunnella/katsoa jakson seuraavissa palveluissa:
Vastuunrajoitus.
Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.
Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.
Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.