Siirry pääsisältöön

#rahapodi vs. Wessman | #rahapodi 246

“Osakesijoittaminen ei ole ratkaisu eriarvoisuuteen eikä ihmelääke yhteiskunnan vaurastumiseen. Eriarvoisuutta ei voi vähentää opastamalla vähävaraisia sijoittamaan olemattomat varansa osakkeisiin. Pörssisijoitusten lisääminen voi ylipäätään kasvattaa yhteiskunnan vaurautta vain rajallisesti, koska lisääntyvä sijoittaminen heikentää osakesijoitusten tuottoja”, kirjoittaa Nordean entinen pääekonomisti Roger Wessman MustRead-sivustolla. Wessmanin kirjoitus on vastine Helsingin Sanomissa julkaistulle Seppo Saarion kirjoitukselle, jossa Saario puolestaan kirjoittaa: “Jos suomalaiset olisivat pitäneet tilivaransa pörssinoteeratussa indeksirahastossa viimeiset parikymmentä vuotta, moni köyhäkin olisi vaurastunut.”

Kumpi mies on oikeammilla jäljillä? Onko pörssikauppa sittenkin vain nollasummapeliä, jossa valmiiksi rikkaat rikastuvat entisestään ja köyhälle jää luu käteen? Kannattaako sijoittaminen ylipäätään nyt kun pörssit ovat nousseet rajusti ja korotkin ovat noususuunnassa? Onko setelit sittenkin paras sijoittaa sukanvarteen? #rahapodi perkaa Wessmanin väitteet yksi kerrallaan ja kertoo omat teesinsä kansankapitalismin tervehdyttämiseksi.

Voit katsoa jakson myös Youtubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.06.2021 18:57

Wessmanin logiikka on käsittämätön, kyynikolla käy mielessä onko kyse siitä että varallisuusluokkakierto (tai -nousu) on paha asia – köyhät ja heidän jälkeläisensä pysyköön  riippuvaisina muista.  Pienillä asioilla ja teoilla on merkitystä kokonaiskuvan kannalta. Jos ylipainoisella toimitusjohtaja x:llä verenpaine ja -sokerit heilahtavat työterveydessä niin ei siellä todeta että turha tehdä elämäntapamuutoksia kun ei sinusta rantapoikaa/-kissaa tule kuitenkaan. Ja diabetes, sydänkohtaus, aivoinfarkti ja joko ennenaikainen kuolema tai dementia tai molemmat tulee taatusti. Älä edes yritä kun et pysty maratonia juoksemaan. Kyllä se ohjeistus on enemmänkin pieniin muutoksiin jotka pitkällä tähtäimellä kantavat hedelmää. Ei se jokatoispäiväisten palaveriviinereiden väliinjättö heti vatsanseudulla näy, mutta kymmenen vuoden… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
27.05.2021 08:15

Ei liity suoraan tähän podiin, vaan rahapodiin yleinen kyssäri, kun olette eläkerahastosta ja -järjestelmästä usein puhuneet. Eläkerahastojen hallinnointipalkkio on aika kova, muistelisin nähneeni että yli 2 %. Eikö tämä siis tarkoita, että se on koko rahaston summasta? Ja kun eläkerahastojen hallinnoitavat varat taitavat olla yli 200 miljardia, niin prosenttikin tuossa on 2 miljardia vuodessa. Kun tuolle laskee menetettyä tuottoa korkoa korolle, niin jopa eläkerahastojen huonolla tuottoprosentilla päästään aika rumiin lukemiin pelkästään tätä vuosituhatta tarkastellessa.

Onko luvut siis ihan oikeasti näin härskejä, vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.05.2021 08:46

Vastaan tähän itselleni, että oli mennyt sekaisin eläkerahastot ja eläkevakuutukset. Jälkimmäisissä ollut jopa yli kahden pinnan hallinnointikuluja, ei sentään eläkerahastoissa tuollaisia. Eli virhe minulta ja hyvä niin, sillä ihmettelinkin jo, että eihän tuo voi pitää paikkaansa.

Nimetön
Nimetön
20.05.2021 19:40

Se on Mustread, ei Readme . . .

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.05.2021 20:03

Kiitos huomiosta, tässä oli näköjään tapahtunut harmillinen ajatusvirhe!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.05.2021 11:47

Moi. Onkohan ARK innovation ETF jo käsitelty Rahapodissa? Päästäkseen sijoittamaan siihen, täytyy Nordnetin sivuilla ensin läpäistä palikkatesti, miksi? Onko tässä ETF:ssä koira haudattuna, vai mistä on kyse? Kyseisen ETF:n käänteet ovat olleet vauhdikkaita viime aikoina ja myös salkunhoitaja Cathrine Wood lienee melkoinen persoonallisuus, koska tukee Trumpia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.05.2021 13:35

Martin tykkää hehkuttaa megatrendejä ja ARKin rahastot ovat eräänlaisia megatrenedejä, joten voisi Martinkin innostua. Tosin taitaa olla sen työ hehkuttaa niitä, jotta Nordnet saa mahdollisimman paljon tuloja sitten kun jengit myy 15€ toimeksianto. Mutta olisihan se kiva kuulla näiden viisaiden herrojen ajatuksia ARKista, voisi jopa olla jaksolla paljon katsojia.