Siirry pääsisältöön

Hyvästit eläkkeille? | #rahapodi 370

Vaikka suomalainen eläkejärjestelmä on kansainvälisesti verraten varsin hyvä, niin eikö se ole turkasen kallis? Noin neljännes kokonaispalkkakuluista uppoaa eläkemaksuihin! Entä miksi eläkemaksuista vain 15 % rahastoidaan ja loput menevät eläkeläisille ns. kädestä suuhun? Miksi sijoitusriskiä ei kasvatettaisi? #rahapodi-vieraana Eläketurvakeskuksen (ETK) tj Mikko Kautto. Miikka Luukkonen ja Martin Paasi haastattelevat. Kuuntele jakso!

Voit kuunnella/katsoa jakson seuraavissa palveluissa:

Vastuunrajoitus:

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa voi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta. Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Matti Aario
Matti Aario
12.04.2024 15:52

Suomalaisen eläkejärjestelmään sidottu pääoma (eläkerahastot) ovat n. 250 mrd€. Suomen työeläkkeiden rahoitusvastuu on n.800-1000 mrd€ tällä hetkellä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuukausittaiset eläkevakuutusmaksut kattavat n. 550-750 mrd€ työeläkkeiden rahoitusvastuista. Mikäli Suomessa olisi käytössä rahastoiva eläkemalli: rahoitusvastuuta vastaava rahamäärä täytyisi löytyä eläkerahastoista tavalla tai toisella.
Suomen nykyinen eläkemalli pystyy maksamaan saman suuruisia eläkkeitä ajallaan kuin rahastoiva mallikin.
Siirtyminen rajastoivaan eläkemalliin: malli, joka on laajalti muualla käytössä, tarkoittaisi, että suomalaisiin eläkerahasto ihin täytyisi kerätä lisää n. 550-750 mrd€ varat ilman, että eläkkeensaaja asiasta mitenkään hyötyisi. Miksi haluaisimme tämän tehdä?

Pentti
Pentti
Vastaa  Matti Aario
12.04.2024 22:58

Yhteiskunnan kannalta järkevintä on tietysti lopettaa eläkkeet kokonaan ja antaa vastuu toimeentulosta kokonaan ihmisille itselleen. Tulevaisuudessa voidaan kenties mennä järjestelmään, jossa vastuu vanhuusajan toimeentulosta siirtyisi taas työntekijöille, niinkuin joskus ennen oli systeemi.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki