Siirry pääsisältöön

Onko 2021 Bitcoinin vuosi? Vieraana Aleksi Grym | #rahapodi 228

Virtuaalivaluutta Bitcoin tekee uusia ennätyksiä, ja villeimmät ennusteet povaavat 100 000 Yhdysvaltain dollarin rajapyykin rikkoutumista vuonna 2021. Pitäisikö viimeistään nyt kaikkien avata virtuaalivaluuttalompakot ja muuntaa säästöt Bitcoineiksi – vai onko kyseessä sittenkin vuosisadan kupla ja puhallus? #rahapodi-isäntien ja -kuuntelijoiden kiperiin virtuaalivaluuttakysymyksiin saapui vastaamaan Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja, kryptokriitikko Aleksi Grym.

Jaksossa käsittelyssä mm. seuraavat kysymykset ja aiheet:

00:00 Intro
2:15 Vieraan esittely
3:48 Oletko kryptovaluuttauskovainen, Aleksi Grym?
5:00 Uhkaako Bitcoin jo euron ja dollarin asemaa? Voisiko Bitcoin olla legitiimi ylikansallinen valuutta?
8:45 Riittääkö Bitcoinissa ja muissa kryptovaluutoissa kapasiteettia maailman transaktioille?
12:45 Mitä Bitcoinin ylläpito maksaa ja kuka maksaa viulut?
22:00 Voivatko kryptovaluutat korvata joskus fiat-rahan maailmassa?
24:29 Bitcoin vs. kulta sijoituskohteena
34:00 Onko Suomen Pankilla holveissaan Bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja?
36:29 Voisiko Bitcoin olla maailman euro?
46:20 Miksei Suomi olisi kärkijoukossa ottamassa Bitcoinia käyttöön virallisena valuuttana? Voisiko Suomi olla “Bitcoin-hubi”?
1:00:30 Voisivatko keskuspankit ottaa virtuaalivaluutat haltuun ja säädellä niiden hintoja?
1:07:00 Ovatko kryptovaluutat eksistentiaalinen uhka keskuspankeille?
1:21:00 Pitääkö Bitcoin-holdaajan olla huolissaan nykyisestä euforiasta?
1:22:45 Millainen ongelma Bitcoin on harmaan talouden näkökulmasta?
1:26:18 Onko 2021 Bitcoinin vuosi?

Jos haluat oppia lisää Bitcoinin perusteista, kuuntele myös #rahapodi-jakso 81: “Mikä on Bitcoin”

Voit katsoa jakson myös YouTubessa:

Vastuunrajoitus.

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Tässä tekstissä kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa Tracker-tuotteilla Nordnetissä sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
31.01.2021 16:01

Martin voisi hiukan skarpata; nykyään jaarittelee ja toistaa asioita ihan liikaa. ”Rakastunut omaan ääneensä”-syndrooma iskenyt. Korjausliikettä kiitos 👍

Nimetön
Nimetön
18.01.2021 07:36

Tämän jakson alun suosituksesta kuuntelin ensin aiemman rahapodin jakson samasta aiheesta ja olipa vieras todella avoin, intoa täynnä ja asiantuntevan oloinen. Vaikka itselläni ei ole tuntemuksia kryptovaluuttoja kohtaan, niin tuo aiempi jakso oli mielenkiintoinen ja avasi hyvin kryptovaluuttojen ydintä ja mahdollisuuksia. Kun sitten jatkoin tätä jaksoa, niin vieraasta välittyi jokseenkin vähättelevä, kyynisyys ja ammattitaidottomuus aihetta kohtaan ja selvästi oltiin henkilön epämukavuusalueella. Vieraasta jokseenkin huokui, että valtion virastossa ei ole millään tavalla sallittua olla innovatiivinen, heittäytyvä, tai käyttää mielikuvitusta. Molemmat jaksot putkeen kuunneltuna sai kuitenkin kokonaiskäsityksen hyvistä, sekä huonoista puolista mitä tähän aihepiiriin kuuluu ja on toki hyvä asia, että aihetta… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
16.01.2021 13:52

Nyt oli kyllä “asiantuntija” täysin ulapalla. Kyllä kriittinen saa olla, mutta perehtyisi nyt edes vähän asiaan. Asiantuntija esitti monta virheellistä väittämää faktana, joka hieman särähti korvaan. Toivottavasti kaverin työnantaja ei kuuntele jaksoa…

Nimetön
Nimetön
15.01.2021 13:21

Pari asiaa särähti korvaan vieraalta, joka tuntui katselevan asiaa norsunluutornista. Ensimmäiseksi, jännästi keskuspankki tulisi tehtyä joka tapauksessa, jos bitcoin tulisi valtavirran maksuväkineeksi. Voihan se tullakin, mutta käsitykseni mukaan sille ei ole tarvetta, koska bitcoin yrittää juuri ratkaista keskuspankkiongelmaa olemalla riippumaton kolmansista osapuolista. Olisi mielenkiintoista, jos tälle väitteelle olisi jotan tukea. Tietenkin jo nyt on talletuspaikkoja tarjoavia tahoja, joten kuka tietää miten kehittyy. Toiseksi, aika mielenkiintoinen väite, että kaikki bitcoinit ovat arvoltaan vähemmän, kuin nykyinen markkina-arvo. En niele myöskään perusteluja volatiliteetista stöyyksi, eikö silloin hinta juuri nousisi, jos joku yrittäisi ostaa kaikki bitcoinit, koska jos on tiedossa, että joku ostaa, niin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
14.01.2021 20:24

Ja juuri EKP alkoi pohtia sääntelyä Bitcoinille…?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.01.2021 00:04

Nyt oli kyllä vieraana rimanalitus lohkoketjuteknologian nykytilan ja mahdollisuuksien tiedon osalta ja vaikka hyvin yrititte nyhtää asiaa irti, ei irronnut… Olemassa olevalla lohkoketjutekniikalla on jo nyt mahdollista korvata esimerkiksi kömpelö SWIFT-järjestelmä ja vielä kaiken lisäksi erittäin energiatehokkaasti (Ripple). Bitcoin on spekuloinnin ja treidauksen väline ja luultavasti pysyykin vain sellaisena, mutta kryptoja on moniin eri käyttötarkoituksiin ja todella paljon. Kaikilla kryptoilla ole suinkaan tarkoituksena korvata FIAT rahaa maksuvälineenä. Läheskään kaikki kryptot ei myöskään käytä energiasyöppöä ja tehotonta PoW (Proof of Work) menetelmää. Suosittelen mieluummin kuuntelemaan Inderesin podin kryptoista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.01.2021 11:19

Paitsi että Ripple ei käytä lohkoketjuteknologiaa. Ripple on se “Excel-taulukko”, mistä Grym puhuu…Kuten Grymkin tuossa (epäsuorasti) totesi, ilman proof of work -mentelmälle ei ole tällä hetkellä korvaajaa ja ilman sitä ei ole riippumatonta turvaa.