Siirry pääsisältöön

Neljä nopeaa | #rahapodi 307

#rahapodi-jaksossa 307 käsittelyssä neljä nopeaa nostoa:

  1. Eläkkeelle mars! Suomalaiset ryntäävät sankoin joukoin eläkkeelle samalla kun väestö vanhenee, downshiftaus yleistyy ja työvoimapula pahenee. Mikä voisi mennä pieleen?
  2. Tuulisähkö. Onko tuulisähköstä Suomen energiahuollon perustaksi, kun sähkön saatavuus ja hinta heittelevät kirjaimellisesti kuin tuuliviiri?
  3. EU:n ennallistamisasetus. EU haluaa määrätä Suomen ja suomalaiset ennallistamaan metsät, suot, turvepellot, sisävedet ja luonnon monimuotoisuuden. Onko järkeä vai ei? Miten hallituksemme pitäisi tämä peli pelata?
  4. Twitterin vallanvaihto. Elon Musk osti Twitterin ulos pörssistä ja nyt somemaailma pöhisee. Saako sähköautomiljardööri käännettyä Twitterin kurssin ennen kuin yhtiön kassa tyhjenee? Palaavatko mainostajat takaisin alustalle? Uhkaako sininen lintu kohta Zuckerbergin imperiumia (META) ja TikTokia?
    Kuuntele jakso!

Voit kuunnella/katsoa jakson seuraavissa palveluissa:

Vastuunrajoitus

Rahapodiin kerätyt tiedot on voitu hankkia useista eri julkisista lähteistä. Nordnetin pyrkimyksenä on käyttää luotettavaa ja kattavaa tietoa, mutta tämä ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että tiedoissa ei voisi esiintyä virheitä. Nordnet ja sen palveluksessa oleva henkilökunta eivät vastaa vahingoista, jotka aiheutuvat tässä rahapodissa kuultujen tietojen käytöstä tai näiden perusteella tehtävien sijoituspäätösten taloudellisesta tuloksesta.

Mikään tässä rahapodissa esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Tässä rahapodissa esitetyn tiedon sisältö voi muuttua milloin tahansa. Nordnet ei sitoudu ilmoittamaan mahdollisista materiaalin sisällön muutoksista. Tämä rahapodi on tarkoitettu ainoastaan kuuntelijan yksityiseen käyttöön. Materiaalin muokkaaminen, levittäminen ja kaupallinen hyödyntäminen ilman Nordnetin kirjallista lupaa on kielletty.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Kalle
Kalle
04.12.2022 10:14

Luonnon ennallistamisasetuksen käsittely on mielenkiintoinen aihe ja toitte siinä esiin hyviä pointteja. En kuitenkaan ymmärrä kuinka tätä aihetta voi käsittellä niin, ettei edes mainitse sanaa luontokato. Suomen eliölajeista 25% on tällä hetkellä uhanalaisia (https://punainenkirja.laji.fi/). Mikäli Suomen luontoa ja metsiä “hoidetaan” samalla tavalla ja samalla “osaamisella” kuin tähänkin asti, nämä lajit ovat vaarassa kadota pian. Minkähän lainen hintalappu siitä syntyy, jos tähän nykyiseen kehitykseen ei puututa riittävän suurilla toimenpiteillä, että niillä saadaan aikaan todellista ja kestävää muutosta luonnon monimuotoisuuden tilassa? Millaisia ketjureaktioita syntyy, jos luonnon eliölajeista katoaa neljännes? Onko niillä vaikutusta myös metsien taloudelliseen hyödyntämiseen, tai Suomalaisten elämään ja toimeentuloon muuta… Lue lisää >>

Tatu
Tatu
24.11.2022 19:09

Kun leikittelitte tuolla ekosysteemipalvelun tarkoituksella; netistä löytyy ilmaiseksi PDF-tiedostona Cambridgen yliopiston ekonomistin opus aiheeseen liittyen – The Economics of Biodiversity: Dasgupta review.

Tuo arvio 9,7mrd hyödyistä on epämääräinen, mutta biodiversiteetin suojelussa on pointtinsa.

Kun Martin puhuit Suomen metsien kasvavasta tilavuudesta, voisi maallikkona äkkiseltään arvata, että tarkoitit kasvanutta runkopuutilavuutta; taloudellisesti tärkeä perusindikaattori, mutta tuotantotavoista riippuen voi korreloida negatiivisesti biodiversiteetin kanssa.

Elise
Elise
22.11.2022 15:00

Kiinnostavat aiheet ja asian ytimeen pureutuvat pohdinnat. Kiitos!
Tämä pitäisi jokaisen eduskunnassa vaikuttavan katsoa….. jospa tulisi jatkossa järkevämpiä päätöksiä

Minna
Minna
22.11.2022 01:57

Nyt vei kyllä suurimman osan huomiostani sohvalla köllötellyt karvakaveri. Ihan paras!

Samuli
Samuli
18.11.2022 10:09

Puhuitte jaksossa energiasta ja sen varastoinnista. Suosittelen kuuntelemaan tämän melko tuoreen Futucastin jakson, jossa puhutaan Suomen mahdollisuuksista olla Euroopan uusiutuvan energian suurvalta: https://www.youtube.com/watch?v=S6F3t5AxrBk

Tässä olisi teille myös loistava vierasehdokas. Tämä LUTin Tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen.

Keijo Koski
Keijo Koski
17.11.2022 20:19

Miika ja Martin… Nyt oli jäätävän hyvä ja ajankohtainen jakso. Tänks 🙂